21.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΌταν οι δισεκατομμυριούχοι δίνουν συμβουλές

Όταν οι δισεκατομμυριούχοι δίνουν συμβουλές


Του Άρη Κατσίδη,

Συνολικά υπάρχουν 2.604 δισεκατομμυριούχοι παγκοσμίως, οι οποίοι αποτελούν συνολικά το 0.0002% του πλανήτη. Οι ιστορίες των αυτοδημιούργητων δισεκατομμυριούχων δημιουργούν τροφή για σκέψη, αφού ο τρόπος με τον οποίο πέτυχαν, αποτελεί μάθημα για όλους. Παρακάτω, θα διαβάσουμε πέντε ενδιαφέρουσες ιστορίες αυτοδημιούργητων δισεκατομμυριούχων και κάθε μια από αυτές θα μας διδάξει κάτι σημαντικό.

Γουόρεν Μπάφετ: Να επενδύεις στον εαυτό σου

Ο Μπάφετ λέει ότι η καλύτερη επένδυση που μπορείτε να κάνετε δεν έχει καμία σχέση με τα χρήματα. Σε συνέντευξή του στον αρχισυντάκτη του Yahoo Finance, Andy Serwer, τον Απρίλιο του 2019, ο Μπάφετ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «μέχρι τώρα η καλύτερη επένδυση που μπορείτε να κάνετε, είναι να επενδύσετε στον εαυτό σας. Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε είναι το να επικοινωνείτε καλύτερα τόσο γραπτώς, όσο και προσωπικά, κάτι που θα αυξήσει την αξία σας τουλάχιστον κατά 50%. Εάν δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε με κάποιον, είναι σαν να κλείνετε το μάτι σε ένα κορίτσι στο σκοτάδι. Δεν θα συμβεί τίποτα δηλαδή. Πρέπει να είστε σε θέση να παρουσιάσετε τις ιδέες σας».

Ο Μπάφετ συνέχισε, λέγοντας ότι «έχουμε μόνο ένα μυαλό και ένα σώμα σε αυτόν τον κόσμο και δεν γίνεται να αρχίσετε να το φροντίζετε όταν θα είστε 50 χρονών. Μέχρι τότε, θα το σκουριάσεις, αν δεν κάνεις κάποια γυμναστική.  Οπότε είναι εξαιρετικά σημαντικό. Και αν επενδύεις στον εαυτό σου, κανείς δεν μπορεί να τον πάρει μακριά από εσάς». Ο θρυλικός επενδυτής και ιδιοκτήτης της Berkshire Hathaway υπογράμμισε ότι «αν είσαι 65 ή 70 χρονών και οι άνθρωποι που θέλεις να σε αγαπήσουν, πραγματικά σε αγαπούν, τότε έχεις επιτύχει».

Τζεφ Μπέζος: Πρέπει να αναθεωρούμε τα δεδομένα κάθε στιγμή

Ο Μπέζος ξεκίνησε την Amazon από ένα γκαράζ στο Σιάτλ το 1994 και είχε ως αντικείμενο πώλησης βιβλία, με την εταιρία να έχει αξία αυτή τη στιγμή μεγαλύτερη από $111 δις. Στην πορεία, η Amazon άλλαξε χαρακτήρα, με τον Μπέζο να αναφέρει στο συνέδριο re:Mars στο Λας Βέγκας στις 6.6.2019 ότι πρέπει κάποιος για να πετύχει να είναι open minded και να είναι πρόθυμος να αλλάξει γνώμη. Ο 56χρονος Αμερικανός CEO της Amazon δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αυτό που κατάλαβα είναι ότι οι άνθρωποι, που είναι σωστοί, αλλάζουν άποψη ακόμη κι αν δεν έχουμε λάβει νέα δεδομένα. Έχουν το ίδιο σύνολο δεδομένων που είχαν στην αρχή, αλλά ξυπνούν και αναλύουν πράγματα συνεχώς και καταλήγουν σε ένα νέο συμπέρασμα και μετά αλλάζουν γνώμη». Ο Μπέζος ανέφερε ότι τα άτομα που έχουν κερδίσει στη ζωή τους, εργάστηκαν σκληρά και αναζήτησαν στοιχεία που να αναθεωρούν τη γνώμη τους. Με αυτήν τη νοοτροπία, οι άνθρωποι έγιναν πιο δημιουργικοί, πιο ευέλικτοι, αναθεώρησαν ορισμένες φορές κάποια πράγματα και τελικά έγιναν πιο πετυχημένοι.

Μπιλ Γκέιτς: Δεν πρέπει να έχεις εγωισμό και να συμβιβάζεσαι με αυτούς που ζεις

Ο 65χρονος Μπιλ Γκέιτς είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος παγκοσμίως με περιουσία που εκτιμάται στα $113 δις κι επισήμανε πως έχει βρει τρόπους για να διαχειρίζεται τον εγωισμό του από την ηλικία των 31 ετών. Ο Γκέιτς δήλωσε χαρακτηριστικά στο event του DealBook ότι «πρέπει να ελέγξω το Instagram, επειδή στη μικρότερή μου κόρη αρέσει να επικοινωνεί εκεί και πρέπει επίσης να ελέγχω το WhatsApp, γιατί ο γιος μου συνηθίζει να επικοινωνεί μέσω αυτού». Αν δεν συμμορφώνεται με τα αιτήματα των παιδιών του, λέει ότι τον κατηγορούν ότι δεν τους προσέχει.

Τζακ Μα: Πρέπει να σκεφτείς κάτι ξεχωριστό για να πετύχεις

Ο ιδρυτής του Alibaba, Τζακ Μα, είναι πεπεισμένος ότι όλοι μπορούν να γίνουν επιτυχημένοι σαν και αυτόν. Μετά το κολέγιο, απορρίφθηκε από 30 δουλειές, πριν γίνει καθηγητής Αγγλικών. Τότε το 1995, αφού εισήγαγε την έννοια του Internet, του ήρθε η ιδέα να ξεκινήσει την ιστοσελίδα ηλεκτρονικών πωλήσεων Alibaba, αν και δεν είχε ούτε τις ικανότητες, ούτε τα χρήματα για να το κάνει αυτό. Η κίνηση αποδείχθηκε επιτυχημένη και αυτήν τη στιγμή η περιουσία του Τζακ Μα εκτιμάται γύρω στα $46 δις.

Στο συνέδριο της Viva Tech στο Παρίσι τον Μάιο του 2019 ο Τζακ Μα ανέφερε ότι «ο καθένας μπορεί να γίνει επιτυχημένος, αν προσπαθήσει πολύ σκληρά. Ξεκίνησα την Alibaba το 1999 στο διαμέρισμά μου». Οι ιδρυτές δήλωσαν, επίσης,  ότι «αν ο Τζακ Μα και η ομάδα του τα καταφέρουν, τότε αυτό μπορούν να κατορθώσουν το 80% των ανθρώπων παγκοσμίως. Επειδή τίποτα δεν είναι αδύνατο και πιστεύουμε σε ένα καλύτερο μέλλον». Ο Τζακ Μα συνέχισε λέγοντας ότι «αν όλοι συμφωνούν, τότε δεν υπάρχει  ευκαιρία. Για να επιτύχει κάποιος, πρέπει να σκεφτεί πράγματα που δεν έχει περάσει από το μυαλό κανενός άλλου. Φυσικά, δεν είσαι χαρούμενος όταν οι άνθρωποι σου λένε όχι. Είναι σημαντικό να κοιμάσαι καλά, να ξυπνάς και να προσπαθείς ξανά. Παρότι έκανα την Alibaba, ήξερα μόνο για τους ανθρώπους. Όταν ξοδεύετε χρόνο για τους ανθρώπους, με σκοπό να είναι χαρούμενοι, τότε πάντα κερδίζετε».

Όπρα Γουίνφρεϊ: Δεν γίνονται όλα εν μια νυκτί

Η δημοσιογράφος Όπρα Γουίνφρει μιλώντας στην τάξη αποφοίτησης του κολεγίου του  Κολαράντο, επεσήμανε στους τελειόφοιτους και γενικά στους παρευρισκόμενους, ότι η επιτυχία δεν θα συμβεί εν μια νυκτί, λέγοντας ότι «είμαι εδώ για να σας πω ότι δεν είναι ένα μεγάλο διάλειμμα, όπως όλοι λένε (εννοεί δεν είναι εύκολη). Ένα μεγάλο βήμα αλλάζει τη ζωή κάθε φόρα. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείτε να φτιάξετε τίποτα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε εδώ και τώρα είναι να λάβετε μια απόφαση, επειδή η ζωή έχει να κάνει με αποφάσεις. Η αλήθεια είναι ότι επιτυχία είναι να προοδεύεις, μπορείτε να ρωτήσετε σχετικά με αυτό οποιονδήποτε είναι ευτυχισμένος. Συνειδητοποιείτε ότι σε κάποιο βαθμό, (η επιτυχία) είναι ακριβώς πέρα ​​από τον έλεγχό σας».


Άρης Κατσίδης

Είναι φοιτητής του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις οικονομικές ειδήσεις, ενώ παρακολουθεί σταθερά το χρηματιστήριο. Ως χόμπι έχει τον αθλητισμό, την ιστορία, την γεωγραφία, αλλά και τα ταξίδια.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης Κατσίδης
Άρης Κατσίδης
Είναι φοιτητής του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις οικονομικές ειδήσεις, ενώ παρακολουθεί σταθερά το χρηματιστήριο. Ως χόμπι έχει τον αθλητισμό, την ιστορία, την γεωγραφία, αλλά και τα ταξίδια.