18.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςKamala Harris: Η πρώτη έγχρωμη γυναίκα υποψήφια για Αντιπρόεδρος των Η.Π.Α.

Kamala Harris: Η πρώτη έγχρωμη γυναίκα υποψήφια για Αντιπρόεδρος των Η.Π.Α.


Της Μαριεύας Ταμιωλάκη,

Έπειτα από μία μακροσκελή λίστα με πιθανά ονόματα για την κατάκτηση της υποψηφιότητας για Αντιπρόεδρος των Η.Π.Α. με το Δημοκρατικό Κόμμα, η ανακοίνωση της υποψήφιας είναι γεγονός. Η 55χρονη Γερουσιαστής της California, Kamala Harris, είναι το άτομο που θα συνοδεύσει τον Biden στην προεκλογική εκστρατεία, που απέμεινε, μέχρι τις γενικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Η Harris, η οποία ήταν αντίπαλος του Biden για την κατάκτηση του χρίσματος των Δημοκρατικών, είναι κόρη μεταναστών από τη Τζαμάικα και την Ινδία και αποτελεί την πρώτη έγχρωμη γυναίκα η οποία επιλέχθηκε από μεγάλο κόμμα για τη διεκδίκηση της σημαντικότερης θέσης, μετά από αυτή του Προέδρου.

Στην επαγγελματική της σταδιοδρομία, συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, οι θητείες της ως εισαγγελέας του San Francisco, από το 2004 μέχρι το 2011, και ως γενική εισαγγελέας της California, από το 2011 μέχρι το 2017. Η ίδια έχει χαρακτηρίσει τον εαυτό της ως μία «προοδευτική εισαγγελέα», υποστηρίζοντας την αντιμετώπιση των ανισοτήτων του συστήματος της ποινικής δικαιοσύνης της χώρας. Βασική θέση της, ενόσω διεκδικούσε την υποψηφιότητα για την προεδρία, αποτελούσε ότι οι ψηφοφόροι θα μπορούσαν να την εμπιστευθούν, για να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο σύστημα δικαιοσύνης της χώρας, επειδή ήδη το γνώριζε καλά από μέσα προς τα έξω. Πηγές κριτικής, ωστόσο, αποτέλεσαν κάποιες αποφάσεις, που πήρε η Harris, κατά τη θητείας της ως γενική εισαγγελέας της California, ιδιαίτερα από το αριστερό άκρο του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως το ότι σπάνια ασκούσε δίωξη σε αστυνομικούς, οι οποίοι είχαν σκοτώσει πολίτες, αν και από όταν έφυγε από το συγκεκριμένο αξίωμα συνέταξε εκθέσεις για κάποια αστυνομικά τμήματα.

Αν και η ίδια είναι πολέμια της θανατικής ποινής, το 2014, όταν ο δικαστής Carney του Πρωτοδικείου της California εξέδωσε μία απόφαση που θα μπορούσε να εξαλείψει τη θανατική ποινή στην Πολιτεία, η Harris άσκησε έφεση, υπογραμμίζοντας ότι έπραξε έτσι, καθώς αυτή η απόφαση δεν υποστηρίζεται από το νομικό πλαίσιο της Πολιτείας. Το 2016 συνιστά έτος τομή για την επαγγελματική ανέλιξη της μέχρι πρότινος γενικής εισαγγελέως, καθώς εκλέχθηκε στη Γερουσία, εκπροσωπώντας την California. Κατά τη θητεία της στη Γερουσία, συμμετείχε σε σημαντικές επιτροπές της, όπως στην Επιτροπή Πληροφοριών και την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας. Στη δεύτερη, μάλιστα, ανήλθε στο επίκεντρο της εθνικής προσοχής για τις εντατικές ανακρίσεις της σε αξιωματούχους και υποψηφίους της Κυβέρνησης Trump, συμπεριλαμβανομένου του Bret Kavanaugh, κατά την ακρόαση της επιβεβαίωσής του στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Στις 21 Ιανουαρίου 2019, η Γερουσιαστής της California ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την κατάκτηση αφενός του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος και αφετέρου της προεδρίας των Η.Π.Α. Αν και, αρχικά, είχε υποστηρίξει το νομοσχέδιο του προοδευτικού Γερουσιαστή, Bernie Sanders, “Medicare for all”, η συνειδητοποίησή του, ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προεξοφλούσε την πλήρη κατάργηση της ιδιωτικής ασφάλισης, συνέβαλε στη μεταστροφή της σε μία πιο μετριοπαθή θέση ως προς το συγκεκριμένο θέμα, προτείνοντας ένα είδος αρμονικής συνύπαρξης μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Κατά τον κατά τα άλλα σύντομο προεδρικό της αγώνα, η Harris ήρθε σε ρήξη με τον τότε αντίπαλό της, Joe Biden, χρησιμοποιώντας για την επίτευξη του στόχου της το πιο δυνατό της χαρτί, το οποίο δεν είναι άλλο από τα φυλετικά ζητήματα. Όντας η ίδια έγχρωμη, κατηγόρησε τον Δημοκρατικό της αντίπαλο για τις δηλώσεις που έκανε, σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούσε να συμφωνήσει σε κάποια θέματα με Γερουσιαστές, οι οποίοι υποστήριζαν τον φυλετικό διαχωρισμό κατά τη δεκαετία του ‘70 και στην πριν από δεκαετίες αντίθεσή του ως προς την ομοσπονδιακή επιβολή του “busing”.

Μπορεί λόγω έλλειψης των απαραίτητων οικονομικών πόρων, τον Δεκέμβριο του 2019, η Harris να ανακοίνωσε την απόσυρσή της από τη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος· εντούτοις, μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ξεκίνησε να υποστηρίζει τον μέχρι πρότινος αντίπαλό της. Άξια αναφοράς αποτελεί η εμφάνισή της στο Michigan, την παραμονή των προκριματικών εκλογών της 10ης Μαρτίου, τις οποίες κέρδισε αποφασιστικά ο Biden και έτσι ήρθε ακόμα ένα βήμα πιο κοντά την κατάκτηση του χρίσματος των Δημοκρατικών. Η Γερουσιαστής της California είχε δηλώσει τότε χαρακτηριστικά: “I believe in Joe. I believe in Joe, I know Joe. And that’s why I’m supporting him.” Με τις σχέσεις των δύο να έχουν αποκατασταθεί πλήρως, ο Biden είχε δηλώσει επανειλημμένα πως χρειάζεται ένα άτομο δίπλα του, με το οποίο θα μπορεί να συνεργαστεί άψογα, τονίζοντας την εξαιρετική του σχέση με τον πρώην Πρόεδρο Obama.

Τους επόμενους μήνες, το όνομα της Kamala Harris αναρριχήθηκε με ραγδαίους ρυθμούς στην κορυφή της λίστας με τα πιο πιθανά ονόματα της επιλογής του πρώην Αντιπροέδρου. Σε αυτό το γεγονός συνέβαλε, βέβαια, και το ξέσπασμα των διαδηλώσεων, μετά τη δολοφονία του George Floyd, το οποίο ανέσυρε στην επιφάνεια πληθώρα ζητημάτων φυλετικής ισότητας. Η υποστήριξη της Harris του κινήματος “defund the police”, το οποίο τυγχάνει ευρείας απήχησης στο εσωτερικό των Η.Π.Α., αφενός «άγγιξε» τις προσδοκίες πολλών δημοκρατικών ψηφοφόρων και αφετέρου έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον άλλοτε Γερουσιαστή του Delaware ως προς την επιλογή μίας έγχρωμης γυναίκας. Μία βδομάδα σχεδόν πριν από το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών, στο οποίο ο Biden θα λάβει και επίσημα το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, ο ίδιος προέβη στην ανακοίνωση της Kamala Harris ως υποψήφιας Αντιπροέδρου στο πλευρό του.

Ο ίδιος, στην ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε την Harris ως ατρόμητη μαχήτρια και ως μία από τις καλύτερες δημόσιους υπαλλήλους του κράτους. Αμέσως μετά την ανακοίνωση, αρκετοί υποστηρικτές του Biden, μεταξύ άλλων και ο Obama, έσπευσαν να τον συγχαρούν, υποστηρίζοντας ότι η Harris συνιστά μία άριστη επιλογή, η οποία ανταποκρίνεται στις προσδοκίες ενός ευρέως φάσματος του Δημοκρατικού Κόμματος. Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ωστόσο, η καμπάνια του Trump, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας, δημοσίευσε ένα μικρό βίντεο, αποκαλώντας την Harris ως μοχθηρή και επικίνδυνη επιλογή εξαιτίας των ριζοσπαστικών αριστερών αντιλήψεών της. Από την άλλη πλευρά, ο Ρεπουμπλικανός ομόλογός της, Mice Pence, εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος δηλώνοντας χαρακτηριστικά “Congratulations, I’ll see you in Salt Lake City”.

Η επιλογή της Γερουσιαστή της California χαρακτηρίζεται από πολλούς ως μία στρατηγικά έξυπνη κίνηση για διάφορους λόγους. H Harris θεωρείται μετριοπαθής και διαθέτει εμπειρία στον πολιτικό στίβο της χώρας. Όντας αρκετά νέα, αποτελεί σημαντική φιγούρα για την προσέλκυση στις κάλπες των νέων ηλικιακά ψηφοφόρων, οι οποίοι μπορεί να δυσπιστούν έναντι του μεγάλου ηλικιακά Biden. Το βιογραφικό της, το οποίο βρίθει επιτυχιών, αναδεικνύει μία ισχυρή προσωπικότητα, η οποία δύναται να ηγηθεί του Δημοκρατικού Κόμματος στο μέλλον. Σημειωτέον, όντας κόρη μεταναστών, συσπειρώνει ένα μεγάλο μέρος των εθνικών μειονοτήτων των Η.Π.Α. -μεταξύ άλλων και των Ισπανόφωνων της Nevada και του Texas- και των μαύρων του Michigan, της Pennsylvania και του Wisconsin, που ο Trump επικράτησε για λίγο το 2016, οι οποίοι ίσως δίσταζαν να υποστηρίξουν διαφορετικά τον λευκό με ιρλανδικές καταβολές, Biden.

Συνεπώς, σε περίπτωση που ο Biden νικήσει τον Trump στις εκλογές του Νοέμβρη, η Kamala Harris θα αποτελέσει την πρώτη γυναίκα -αλλά και την πρώτη έγχρωμη γυναίκα- σε ένα τόσο υψηλό αξίωμα, παίρνοντας τη σκυτάλη από την Geraldine Ferraro το 1984 και την Κυβερνήτη της Alaska, Sarah Palin, το 2008, οι οποίες έφτασαν μία ανάσα πριν να γίνουν Αντιπρόεδροι των Η.Π.Α., ωστόσο απέτυχαν. Θα καταφέρει, λοιπόν, o συνδυασμός Biden-Harris να μείνει στην ιστορία, αναδεικνύοντας την Harris ως την πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρο των Η.Π.Α.;


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Μαριεύα Ταμιωλάκη

Βρίσκεται στο 3ο έτος φοίτησης στο τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Κατέχει πτυχία αγγλικής και γερμανικής γλώσσας, ενώ της αρέσει να συμμετέχει σε συνέδρια προσομοιώσεων διεθνών οργανισμών, να παρακολουθεί σεμινάρια διεθνών σχέσεων και την ενδιαφέρει πολύ η παρακολούθηση των εξελίξεων που άπτονται της διεθνούς πολιτικής.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριεύα Ταμιωλάκη
Μαριεύα Ταμιωλάκη
Βρίσκεται στο 3ο έτος φοίτησης στο τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Κατέχει πτυχία αγγλικής και γερμανικής γλώσσας, ενώ της αρέσει να συμμετέχει σε συνέδρια προσομοιώσεων διεθνών οργανισμών, να παρακολουθεί σεμινάρια διεθνών σχέσεων και την ενδιαφέρει πολύ η παρακολούθηση των εξελίξεων που άπτονται της διεθνούς πολιτικής.