21.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΥγείαΕίναι η κολύμβηση η καλύτερη γυμναστική;

Είναι η κολύμβηση η καλύτερη γυμναστική;


Του Θάνου Σουλελέ,

Φέτος το καλοκαίρι οι υψηλές θερμοκρασίες είναι συνεχόμενες και ανυπόφορες. Αυτό έχει σαν φυσικό επακόλουθο να αναζητάμε τρόπους, για να νιώσουμε καλύτερα, δροσίζοντας το σώμα μας, καταφεύγοντας σε παραλίες και σε πισίνες. Όλοι έχουμε ακούσει τη φράση ότι η κολύμβηση είναι η καλύτερη γυμναστική. Όμως, αυτό δεν είναι ούτε αλήθεια ούτε ψέματα. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, διότι το καλύτερο για τον καθένα σημαίνει κάτι διαφορετικό. Ας δούμε, λοιπόν, τι ισχύει και τι όχι στην πραγματικότητα.

Αρχικά, το κολύμπι πολλές φορές δεν αντιμετωπίζεται σαν τρόπος γυμναστικής, αλλά από πολλούς θεωρείται ένας τρόπος χαλάρωσης και ξεκούρασης. Η κολύμβηση αποτελεί ένα είδος γυμναστικής, της οποίας το μεγάλο πλεονέκτημά είναι ότι δεν απαιτεί καμία προηγούμενη σχέση με τον αθλητισμό, όλοι μπορούμε να κολυμπήσουμε είτε είμαστε παχύσαρκοι, είτε είμαστε επαγγελματίες αθλητές. Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο θετικό της. Όλοι μπορούμε να πάμε να κολυμπήσουμε με μηδενικό αθλητικό υπόβαθρο.

Επιπλέον, είναι ένα είδος προπόνησης, που έχει αμελητέα ποσοστά ατυχήματος και είναι ιδιαίτερα δύσκολο κάποιος να τραυματιστεί μυϊκά, κατά τη διάρκεια της κολύμβησης. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που οι φυσικοθεραπευτές το προτείνουν σε άτομα που θέλουν να επιστρέψουν στο άθλημά τους μετά από κάποιο τραυματισμό σαν μεταβατικό στάδιο. Το κολύμπι είναι ακίνδυνο, όταν τηρούνται τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης, βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι σε επαγγελματικό επίπεδο δεν υπάρχουν τραυματισμοί. Οι επαγγελματίες αθλητές αντιμετωπίζουν τραυματισμούς, συνήθως εμφάνιση κάποιας ενόχλησης, κατά την εκτέλεση της τεχνικής του προσθίου, λόγω της πλάγιας κλήσης του γονάτου, όμως αναλογικά με τα υπόλοιπα αθλήματα η πιθανότητα είναι σημαντικά μικρότερη.

Παρόλη την ασφάλεια και την ευχαρίστηση που προσφέρει η κολύμβηση, καίει πάρα πολλές θερμίδες και βοηθάει να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος. Η καύση των θερμίδων είναι εντυπωσιακή, ξεκινώντας από τις 500 θερμίδες την ώρα και φτάνοντας μέχρι και τις 700. Ακόμη, πρέπει να τονιστεί ότι το σώμα γυμνάζεται ολόκληρο, αποφεύγοντας τις μυϊκές ανισορροπίες, που δημιουργούν άλλα αθλήματα.

Σύμφωνα με όσα έχουμε πει, θα έπρεπε η απάντηση στην ερώτηση αν η κολύμβηση είναι η καλύτερη γυμναστική, να έχουμε απαντήσει καταφατικά. Όμως, υπάρχουν ορισμένα σημεία, στα οποία υστερεί έναντι των άλλων αθλημάτων.

Η κολύμβηση δεν ενδείκνυται για τα άτομα που έχουν σαν αυτοσκοπό την αύξηση της μυϊκής μάζας. Μπορεί να βοηθάει στη μυϊκή ενδυνάμωση, όμως αυτό συμβαίνει σε δεύτερη μοίρα, αφού μιλάμε για αερόβιου τύπου προπόνηση.

Επιπλέον, η καρδιά δεν γυμνάζεται τόσο αποτελεσματικά, όσο στις υπόλοιπες μορφές άσκησης. Το σώμα του αθλούμενου στην κολύμβηση είναι οριζόντιο, με αποτέλεσμα η ροή του αίματος να γίνεται πολύ πιο εύκολα, μιας και δεν υπάρχει η ανάγκη να υπερνικηθεί η δύναμη της βαρύτητας, όπως όταν το σώμα είναι κατακόρυφο (τρέξιμο, ποδηλασία). Έτσι, η αντίστοιχη ένταση αποδίδει λιγότερα καρδιαγγειακά οφέλη από το τρέξιμο ή την ποδηλασία. Αυτό, βέβαια, θα μπορούσε θεωρητικά να αντιμετωπιστεί με αύξηση της έντασης, αλλά πρακτικά η μυϊκή κόπωση θα έρθει γρηγορότερα από την καρδιαγγειακή.

Τελευταίο αρνητικό που, δυστυχώς, δεν είναι θέμα του αθλήματος, αλλά υποδομών είναι ότι στη χώρα μας τα κολυμβητήρια είναι περιορισμένα και τις περισσότερες φορές κακά συντηρημένα, παρόλο που στον υγρό στίβο, σε εθνικό και σε συλλογικό επίπεδο, έχουμε πολλές διακρίσεις σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι, έχει γίνει η κολύμβηση εποχικό άθλημα.

Συμπερασματικά, αν σας αρέσει η κολύμβηση, κάντε άφοβα όση περισσότερη ώρα μπορείτε, θα νιώσετε καλύτερα και το σώμα σας θα δείχνει καλύτερο. Είμαστε σε μια χώρα που φημίζεται για τις παραλίες της και καλό είναι να τις χαιρόμαστε κολυμπώντας σε αυτές και όχι απλώς κοιτάζοντάς τες από την καφετέρια ή κάνοντας ηλιοθεραπεία. Η κολύμβηση έχει πολλά να προσφέρει σε εμάς και δίκαια θεωρείται από τις καλύτερες μορφές γυμναστικής.


Θάνος Σουλελές

Ολοκληρώνει φέτος τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο Πατρών στο τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων. Ασχολείται με την διοίκηση ανθρώπινων πόρων κάνοντας την πρακτική του σε μία εταιρία και ενδιαφέρεται να συνεχίσει στον ίδιο κλάδο . Έχει μεγάλη αγάπη στον αθλητισμό αφού έχει ασχοληθεί από μικρός με πολλά αθλήματα είτε ομαδικά είτε ατομικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Σουλελές
Θάνος Σουλελές
Είναι Απόφοιτος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστήμιου Πατρών με εργασιακή εμπειρία ως HR specialist. Πλέον εργάζεται ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων και ετοιμάζεται για τις Μεταπτυχιακές του σπουδές στο HR. Ο αθλητισμός και οι κοινωνικές δράσεις είναι ένα από τα βασικά κομμάτια της καθημερινότητας του.