17.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςOregon: «Μια Ειρηνική Δημοκρατία»

Oregon: «Μια Ειρηνική Δημοκρατία»


Της Κατερίνας Χομπίτη,

Τριακοστή τρίτη στην ομοσπονδιακή συνταγματική Δημοκρατία των Η.Π.Α. εντάχθηκε η Πολιτεία του Oregon. To 1839, γράφτηκε το βιβλίο, με τίτλο Χώρα του Oregon: Μια Ειρηνική Δημοκρατία, το οποίο κατάφερε να προβλέψει ότι η επικράτεια θα γινόταν ανεξάρτητη Δημοκρατία, όπως και συνέβη έπειτα από τέσσερα έτη. Είκοσι χρόνια αργότερα, στις 14 Φεβρουαρίου 1959, έγινε μέλος της αμερικανικής ομοσπονδίας. Με πρωτεύουσα το Salem και μεγαλύτερη πόλη το Portland, το Oregon βρίσκεται στη Δυτική ακτή των Η.Π.Α. και συνορεύει με την Washington, το Idaho, τη Nevada και την California. Στα δυτικά, βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Επιπλέον, η Πολιτεία του Oregon αποτελεί τη γενέτειρα του Ρεπουμπλικανού Herbert Hoover, ο οποίος εξελέγη 31ος  Πρόεδρος των Η.Π.Α. το 1929.

Ο πληθυσμός του Oregon υπολογίζεται γύρω στους 4.301.090 κατοίκους –γεγονός που κατατάσσει την Πολιτεία στην 27η θέση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες αμερικανικές Πολιτείες– και το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού συγκεντρώνεται στη μητροπολιτική περιοχή του Portland. Η πληθυσμιακή ποικιλομορφία συνιστά χαρακτηριστικό της περιοχής και ο πληθυσμός συνεχώς αυξάνεται. Το Oregon αποτελεί την 9η σε έκταση Πολιτεία των Η.Π.Α., ωστόσο ο πληθυσμός είναι αρκετά αραιοκατοικημένος. Αυτό οφείλεται, κυρίως, στην μορφολογία του εδάφους και στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά, αφού το Oregon απαρτίζεται από απέραντες δασικές περιοχές, αλλά και οροσειρές. Η Πολιτεία φιλοξενεί μια μοναδική ποικιλία άγριας ζωής, όπως είναι χαρακτηριστικό στις δυτικές πολιτείες.

Ιστορικά, η οικονομία της παράκτιας αυτής Πολιτείας βασιζόταν στην αλιεία και την ξυλεία. Στη σύγχρονη εποχή, έχει μεταβεί στις βιομηχανίες, τον τουρισμό και ιδιαίτερα στο εμπόριο. Μεγάλες εταιρίες έχουν την έδρα τους στο Oregon, όπως η Nike. Το 2019, το Oregon βρισκόταν 5ο στην κατάταξη για την καλύτερη οικονομία σε σχέση με τις υπόλοιπες Πολιτείες, με Α.Ε.Π. 227,115 δισεκατομμύρια δολάρια και εθνικό μέσο όρο αύξησης εργασίας 1.2%. Επιπλέον, το Oregon καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις υποδομές. Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η ποιότητα των δρόμων και των γεφυρών ήταν σημαντικοί παράγοντες για την κορυφαία θέση στην κατάταξη αυτή.

Σε πολιτικό επίπεδο, η Kate Brown είναι η κυβερνήτης της Πολιτείας και πρόσκειται στο Δημοκρατικό κόμμα. Η Βουλή των Αντιπροσώπων του Oregon αποτελείται από 60 μέλη, τα οποία εκπροσωπούν τις 60 περιφέρειες στην Πολιτεία. Την πλειοψηφία στην Βουλή παραδοσιακά καταλαμβάνουν οι Δημοκρατικοί αντιπρόσωποι και στις εκλογές του 2018, κατάφεραν να υπερισχύσουν με ποσοστό άνω του 60% (38 Δημοκρατικά μέλη έναντι 22 Ρεπουμπλικανών). Αντίστοιχα και στην πολιτειακή Γερουσία επικρατεί σταθερά το Δημοκρατικό κόμμα και στις εκλογές του 2018, οι Δημοκρατικοί κέρδισαν 18, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι 12 από τις 30 συνολικά έδρες.

Στην ομοσπονδιακή εκπροσώπηση, η Πολιτεία παρουσιάζει την ίδια εικόνα, καθώς στη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπείται από τέσσερις Δημοκρατικούς βουλευτές και μόνο έναν Ρεπουμπλικάνο. Όσον αφορά τη Γερουσία των Η.Π.Α., και οι δύο έδρες του Oregon καταλαμβάνονται  από Δημοκρατικούς Γερουσιαστές, τον Ron Wyden και τον Jeff Merkley.

Οι προτιμήσεις των πολιτών του Oregon στο Κογκρέσο των Η.Π.Α., αλλά και στην πολιτειακή Βουλή και Γερουσία αντικατοπτρίζονται και στα αποτελέσματα για τις προεδρικές εκλογές. Από την προσχώρηση της Πολιτείας στην ομοσπονδία μέχρι και το 1984, το Oregon στήριξε σχεδόν αποκλειστικά το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, με εξαίρεση το 1868, το 1912, το 1964 και τις τέσσερις εκλογές που κέρδισε ο Franklin Roosevelt, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Από το 1988 μέχρι τις τελευταίες εκλογές του 2016, η Πολιτεία τείνει να ψηφίζει σταθερά το Δημοκρατικό κόμμα. Το 2016, η Hillary Clinton υπερίσχυσε του αντιπάλου της, Donald Trump, με 11%. Ο πληθυσμός του Oregon αυξάνεται αρκετά με την πάροδο του χρόνου, ώστε να πληθαίνει τους εκλέκτορες της Πολιτείας και τη σημασία της στις προεδρικές εκλογές. Σήμερα, χαρίζει 7 εκλέκτορες και προβλέψεις θέλουν να αυξάνονται σε 8 στις εκλογές του 2024.

Καθώς η εκλογική αναμέτρηση του 2020 πλησιάζει, στην Πολιτεία του Oregon το αποτέλεσμα, με βάση την ιστορική εκλογική συμπεριφορά αλλά και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, δεν θα προκαλέσει έκπληξη. Η τάση των ψηφοφόρων του Oregon αναδεικνύει τον Joe Biden ως νικητή έναντι του Ρεπουμπλικανού Donald Trump.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Κατερίνα Χομπίτη

Γεννήθηκε το 1999 στο Ρέθυμνο Κρήτης. Σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου και ομιλεί Αγγλικά και Γερμανικά. Παρακολουθεί σεμινάρια και έχει συμμετάσχει σε μοντέλα προσομοίωσης διεθνών οργανισμών. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τον εθελοντισμό.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κατερίνα Χομπίτη
Κατερίνα Χομπίτη
Γεννήθηκε το 1999 στο Ρέθυμνο Κρήτης. Σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου και ομιλεί Αγγλικά και Γερμανικά. Παρακολουθεί σεμινάρια και έχει συμμετάσχει σε μοντέλα προσομοίωσης διεθνών οργανισμών. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τον εθελοντισμό.