16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Ρόμπιν Ουίλιαμς

In Memoriam: Ρόμπιν Ουίλιαμς


Του Γιώργου Σαλπιγγίδη,

Ρόμπιν Μακ Λόριν Ουίλιαμς, ένας από τους δημοφιλέστερους Αμερικανούς κωμικούς ηθοποιούς, με έντονο το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού.

Γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου 1951 στην πολιτεία του Ιλινόις. Ο πατέρας του, Ρόμπερτ, ήταν στέλεχος στην εταιρία Ford Motor Company, ενώ η μητέρα του, Λόρα, είχε εργαστεί ως μοντέλο. Μετά από τη βασική εκπαίδευση, πηγαίνει στο Claremont Men’s College, για να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες. Η αγάπη του για την υποκριτική τον βοηθά να κερδίσει μια υποτροφία στη δραματική σχολή Juilliard της Νέας Υόρκης και έκτοτε αρχίζει μια επιτυχημένη πορεία στον κόσμο του θεάματος.

Τη δεκαετία του 1970, αρχίζει να εμφανίζεται σε τηλεοπτικές εκπομπές, όπως το The Richard Pryor Show και το LaughIn. Μέσα, όμως, από τον ρόλο του εξωγήινου Mork κερδίζει μεγαλύτερη αναγνώριση. Οι πρώτες του σημαντικές εμφανίσεις στον κινηματογράφο έρχονται με τις ταινίες Popeye του 1980 και The World According to Garp δυο χρόνια αργότερα. Το 1987, η ταινία Good Morning Vietnam αποτέλεσε το πιο σημαντικό βήμα της μέχρι τότε καριέρας του, καθώς ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ Α΄ ανδρικού ρόλου. Έπειτα, θα είναι άλλες δύο φορές υποψήφιος.

Τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσουν πολλές κωμικές ταινίες, οι οποίες θα τον καθιερώσουν στη συνείδηση του κόσμου. Μεταξύ άλλων είναι οι Mrs. Doubtfire, Jumanji και Night at the museum. Πέραν, όμως, από αυτές τις κωμικές ερμηνείες, ξεχώρισε και σε δραματικούς ρόλους, αποσπώντας, μάλιστα, και το πρώτο του Όσκαρ Β΄ ανδρικού ρόλου, το 1997, για την ταινία Good Will Hunting, ενώ ακολουθούν οι ταινίες One hour photo, Insomnia, The night listener κ.α. Ο Ουίλιαμς χάρισε και τη φωνή του σε ταινίες κινουμένων σχεδίων, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι Aladdin, Happy Feet, Everyones Hero.

Παντρεύτηκε τρεις φορές, το 1978, με τη Βαλέρια Βάλεριντ, με την οποία απέκτησε έναν γιο. Ακολουθεί, το 1989, ο δεύτερος γάμος, με τη Μάρσα Γκάρσες, η οποία του χάρισε άλλα δύο παιδιά και ο τρίτος του γάμος έγινε το 2011, με τη Σούζαν Σνάιντερ.

Για μεγάλο διάστημα της ζωής του πάλευε με τις εξαρτήσεις από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, ενώ ήταν αντιμέτωπος και με την κατάθλιψη. Το 2009, ένα πρόβλημα στην καρδιά τον οδήγησε στο νοσοκομείο και υπεβλήθη σε μια επιτυχή επέμβαση.

Πέραν από το Όσκαρ του, το 1997, τιμήθηκε και με Χρυσές Σφαίρες, Βραβεία Έμμυ και Γκράμι.

Στις 11 Αυγούστου 2014, ο Ρόμπιν Ουίλιαμς έβαλε τέλος στη ζωή του στο σπίτι του, στην Καλιφόρνια.


Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1999. Φοιτητής του Τμήματος Ιστορία, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, της Καλαμάτας. Λάτρης της Βυζαντινής και Νεότερης Ιστορίας, του αρχαίου θεάτρου, του βιβλίου και της μαγειρικής.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης
Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης
Γεννημένος στην Αθήνα το 1999. Φοιτητής του Τμήματος Ιστορία, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, της Καλαμάτας. Λάτρης της Βυζαντινής και Νεότερης Ιστορίας, του αρχαίου θεάτρου, του βιβλίου και της μαγειρικής.