21.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΝέοι γιατροί αντιμέτωποι με την πραγματικότητα

Νέοι γιατροί αντιμέτωποι με την πραγματικότητα


Της Μαρίας Τάκη,

Από τις 5 Αυγούστου και έπειτα έχει αναδειχθεί μια άνευ προηγούμενου ένταση μεταξύ των τελειόφοιτων φοιτητών Ιατρικής όλων των Ιατρικών σχολών της χώρας μας και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), η οποία δυστυχώς δεν έχει λάβει τη δημοσιότητα που της αξίζει μιας και δεν ακούστηκε σε κανένα δελτίο ειδήσεων κανενός καναλιού ή ραδιοφωνικού σταθμού.

Πιο συγκεκριμένα, στις 5 Αυγούστου 2020 δόθηκαν βεβαιώσεις περάτωσης σπουδών σε όλους τους φοιτητές Ιατρικής που εκπλήρωσαν τις φοιτητικές τους υποχρεώσεις σε όλες τις Ιατρικές Σχολές της Ελλάδας, μιας και οι ορκωμοσίες αλλού ακυρώθηκαν, αλλού αναβλήθηκαν επ’ αόριστον ή άλλαξαν ημερομηνία ενόψει της πανδημίας του covid-19. Με τη συγκεκριμένη βεβαίωση περάτωσης σπουδών ο εκάστοτε απόφοιτος, πλέον, μπορεί να κάνει αίτηση στον Π.Ι.Σ. για να πάρει την άδεια άσκησης επαγγέλματος, βήμα αναγκαίο προκειμένου να μπορέσει να κάνει αίτηση για την ειδικότητα που επιθυμεί να ασκήσει. Ο Π.Ι.Σ. με τη σειρά του χορηγεί αριθμούς πρωτοκόλλου στους φοιτητές (Α.Π.), για να βεβαιώσει την απονομή της άδειας άσκησης επαγγέλματος στον κάθε φοιτητή.

Δεδομένης της πρωτόγνωρης κατάστασης της ψηφιοποίησης όλων των γραφειοκρατικών λειτουργιών ενόψει του lockdown, στην οποία η χώρα μας όφειλε να προσαρμοστεί, ο Π.Ι.Σ ανακοίνωσε ότι προκειμένου να μην «κρασάρει» η ηλεκτρονική του σελίδα στις 5/8 με μαζικές αιτήσεις φοιτητών, θα χορηγήσει Α.Π. σε όλους τους φοιτητές Ιατρικής στις 14/8/2020 και ώρα 15:00 το μεσημέρι, προκειμένου αυτοί να ξεκινήσουν τις αιτήσεις είτε ηλεκτρονικά στις περιφέρειες που η διαδικασία θα γινόταν ηλεκτρονικά είτε στις 17/8/2020 που θα άνοιγαν ξανά οι υπηρεσίες, στις περιφέρειες που δήλωσαν ότι η διαδικασία θα γίνει με αυτοπρόσωπη παρουσία. Ωστόσο, στις 5/8, ξεκίνησαν να «διαρρέουν» Α.Π. σε ορισμένους φοιτητές (260 περίπου πανελλαδικά, αν και φημολογείται ότι ο ακριβής αριθμός είναι 286) διαφόρων Ιατρικών Σχολών, με αποτέλεσμα σε όσες περιφέρειες η διαδικασία γινόταν ηλεκτρονικά, οι έχοντες Α.Π. να δηλώσουν ειδικότητα και να μπουν στις λίστες νωρίτερα από τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

Όσοι έχετε κάποιο συγγενή ή φίλο γιατρό, γνωρίζετε πόσο σημαντική είναι η σειρά στη λίστα αναμονής προκειμένου να ανοίξει η εκάστοτε ειδικότητα στο εκάστοτε νοσοκομείο επιλογής του απόφοιτου Ιατρικής. Όσοι δεν έχετε, το μαθαίνετε τώρα. Μερικά άτομα πιο μπροστά από εσένα και η δική σου έναρξη μπορεί να καθυστερήσει από μήνες ως χρόνια, καθυστερώντας ή επιταχύνοντας την επαγγελματική σου αποκατάσταση.

Η αντίδραση του Π.Ι.Σ. στην ανωτέρω ασυνέπεια έλαβε χώρα την επόμενη μέρα (6/8/2020) όπου και έβγαλε ανακοίνωση αποδίδοντας την σε τεχνικό λάθος και λέγοντας πως έχουν σταλεί Α.Π. σε όλους τους αποφοίτους την ίδια ώρα, πράγμα που δεν συνέβη, καθώς άλλοι φοιτητές έλαβαν Α.Π. το πρωί και άλλοι το απόγευμα, που οι υπηρεσίες ήταν κλειστές. Σημαντική κινητοποίηση υπήρξε από ορισμένες περιφέρειες όπως της Ηπείρου, που πάγωσε τις διαδικασίες και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας κινήθηκε ταχύτατα προκειμένου να σταματήσει η διαδικασία δήλωσης ειδικότητας μέχρι να δοθούν Α.Π. σε όλους, έτσι ώστε όταν οι διευθύνσεις υγείας ξανανοίξουν στις 12 Αυγούστου 2020 να μπορούν όλοι να συμμετέχουν ισότιμα στη διαδικασία.

Οι αντιδράσεις των φοιτητών Ιατρικής στην παραπάνω απουσία έγκυρης πληροφόρησης υπήρξαν μαζικές. Δελτία τύπου που στάλθηκαν στα κανάλια, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Π.Ι.Σ χωρίς επιτυχία, απειλές για μήνυση κατά του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και ανακοινώσεις των φοιτητικών συλλογών που άφηναν σοβαρές αιχμές για αναξιοκρατία και ευνοϊκή μεταχείριση σε ορισμένη μερίδα συναδέλφων. Ωστόσο, η τύχη των αιτήσεων των φοιτητών που έχουν γίνει δέκτες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία, βρίσκεται στον αέρα, η «ανάληψη ευθυνών» είναι λέξη άγνωστη και κανένα ΜΜΕ πανελλήνιας εμβέλειας δεν αναπαρήγαγε την είδηση, με αποτέλεσμα η σιωπή να τροφοδοτεί ακόμη περισσότερο την άποψη ότι εκτός των άλλων, το ζήτημα στον πυρήνα του είναι κατά βάθος πολιτικό.

Επειδή στη Νομική Σχολή ένα από τα θεμελιώδη ρητά που μας μένει στο μυαλό και θεωρώ ότι το κουβαλάμε παντού μαζί μας είναι το «αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου», τα σενάρια περί σκοπιμότητας της ανωτέρω κατάστασης θα παραμείνουν ως σενάρια, μέχρι να επιβεβαιωθούν ή να αποδειχθούν ψευδή. Ωστόσο, δεν γίνεται να μην αναγνωρίσουμε ότι το ελληνικό κράτος για μια ακόμη φορά δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Σε μια χώρα που το «τίποτε δεν γίνεται αξιοκρατικά» και το «η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της» είναι καραμέλες συχνότερες κι απ’ αυτές του βήχα, σε μια χώρα που ειδικά οι προηγούμενες γενιές έχουν δαιμονοποιήσει τα μηχανήματα ως «μαραφέτια που δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνουν» και σε καιρό πανδημίας που σχεδόν όλα ψηφιοποιούνται, που όλοι τρέχουμε να προλάβουμε τις ανάγκες της εποχής, που οι εξεταστικές στην πλειονότητά τους διεξήχθησαν με πληθώρα προβλημάτων στα Α.Ε.Ι. και στα Τ.Ε.Ι. της χώρας, ένα λάθος τέτοιου βεληνεκούς σε έναν τόσο σημαντικό κλάδο, η αξία του οποίου ανέβηκε στα μάτια όλων μας μετά την εξάπλωση του κορωνοϊού, γεννά ερωτηματικά αναφορικά με το αδιάβλητο των διαδικασιών και κοστίζει. Κυρίως ψυχικά, σε μια μεγάλη μερίδα νέων ανθρώπων που αποφοιτούν από μια από τις δυσκολότερες και σημαντικότερες σχολές, έχουν φιλοδοξίες και όνειρα και που στο άμεσο μέλλον θα εναποθέσουμε στα χέρια τους τη σωματική και κατ’ επέκταση πνευματική μας υγεία.


Μαρία Τάκη

Γεννήθηκε στην Έδεσσα. Είναι απόφοιτη του τρίτου ευρωπαϊκού σχολείου Βρυξελλών και της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Γνωρίζει άριστα Αγγλικά και Γαλλικά. Παίζει ακορντεόν και πιάνο και έχει κάνει μαθήματα φωνητικής. Χορεύει μπαλέτο και λάτιν και ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο και την φωτογραφία. Η αγάπη της για την λογοτεχνία και την ποίηση την οδήγησε στην αρθρογραφία, ενώ τα ταξίδια και η επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς είναι το διάλειμμα από την καθημερινότητά της.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Τάκη
Μαρία Τάκη
Γεννήθηκε στην Έδεσσα. Είναι απόφοιτη του τρίτου ευρωπαϊκού σχολείου Βρυξελλών και της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Γνωρίζει άριστα Αγγλικά και Γαλλικά. Παίζει ακορντεόν και πιάνο και έχει κάνει μαθήματα φωνητικής. Χορεύει μπαλέτο και λάτιν και ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο και την φωτογραφία. Η αγάπη της για την λογοτεχνία και την ποίηση την οδήγησε στην αρθρογραφία, ενώ τα ταξίδια και η επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς είναι το διάλειμμα από την καθημερινότητά της.