22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΗ εντυπωσιακή άνοδος του χρυσού

Η εντυπωσιακή άνοδος του χρυσού


Του Χρήστου Πουλιδάκη,

Το πολύτιμο μέταλλο καταγράφει μια συνεχή άνοδο τους τελευταίους 8 μήνες. Αξιοσημείωτο, δε, είναι το γεγονός ότι συνεχίζει η αξία του χρυσού να κορυφώνεται, ακόμη και στην εποχή της ύφεσης της πανδημίας του covid-19. Το προαναφερόμενο γεγονός δεν είναι τυχαίο, αλλά οφείλεται σε κάποιους παράγοντες, οι οποίοι αναλύονται παρακάτω.

Το 2011 ο χρυσός είχε φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο της ιστορίας. Η αξία του ήταν $1.991 ανά ουγκιά. Στις 5 Αυγούστου 2020 το φράγμα αυτής της τιμής «έσπασε» και προσπέρασε τα $2.000. Επομένως, είναι προφανές ότι υπάρχει υψηλή ζήτηση στην αγορά του χρυσού, έχοντας δημιουργήσει ένα άνευ προηγούμενου ράλι τιμών. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό;

Η σχέση δολαρίου και χρυσού

Έχει παρατηρηθεί ότι η διαχρονική πορεία μεταξύ των τιμών του δολαρίου και του χρυσού είναι αρνητική. Δηλαδή, όταν το δολάριο υποτιμάται, τότε αυτό μπορεί να οδηγεί σε άνοδο στην αξία του πολυτίμου μετάλλου. Όπως ξέρουμε, το 2011 υπήρξε κάτι παρόμοιο, κάτι το οποίο διαδραματίστηκε λίγα χρονιά μετά από την αρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσεως του 2008, σε περιόδους πληθωριστικών πιέσεων, όπου οι κρατικοί φορείς και οι κεντρικές τράπεζες χρησιμοποιούν τη νομισματική πολιτική προσέφεραν μεγάλες ενέσεις ρευστότητας, όπως για παράδειγμα η ποσοτική χαλάρωση.

Η ζήτηση

Σε περιόδους υψηλού κίνδυνου και αβεβαιότητας, οι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην αγορά του χρυσού. Αυτό συμβαίνει, διότι ο χρυσός λειτουργεί ως απόθεμα πλούτου και σε τέτοιες περιόδους, η τοποθέτηση χρημάτων εκεί μπορεί να ισορροπήσει την πτώση της αγοραστικής δύναμης και την καταναλωτική ζήτηση, οι οποίες πληγώθηκαν, σε μεγάλο βαθμό, εξαιτίας της εξάπλωσης του ιού. Επιπλέον, το 2ο τρίμηνο του 2020, η Gold Demand Trends ανακοίνωσε ότι η ζήτηση αυξήθηκε 11%. Επίσης, η επεκτατική νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών με τις μειώσεις των επιτοκίων και τις αυξήσεις στην προφορά χρήματος έδωσε ώθηση κατά 734 τόνους όγκους χρυσού σε φυσική μορφή, τα οποία είναι ETFs (Exchange Traded Funds), δηλαδή διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια, έχοντας μάλιστα σημειώσει ρεκόρ. Επομένως, η αύξηση στην ποσότητα οδήγησε σε αύξηση της τιμής, της τάξεως του 17% στο 1ο εξάμηνο του 2020.

Εντάσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας

Οι 2 από τις πιο ισχυρές χώρες βρίσκονται σε έντονη αντιπαλότητα μεταξύ τους στον εμπορικό κλάδο. Κάτι τέτοιο, βέβαια, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες και προβληματισμούς στις αγορές. Η Κίνα δέχεται κατηγορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Επιπροσθέτως, έχουν στραφεί ενάντια σε κινέζικες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, διότι στοχεύουν στις μειώσεις συμβάσεων κατασκευής δικτύων 5G, όπως στην κινέζικη εταιρεία Huawei. Παράλληλα, η αντιπαράθεση αυτή έχει προχωρήσει και σε διπλωματικό στάδιο, αφού η Κίνα προχώρησε, ως αντίποινο, στην παύση της λειτουργίας του προξενείου της στις ΗΠΑ, στο Τσενγκντού, ενώ το ίδιο είχε πράξει νωρίτερα η Αμερική με το προξενείο της Κίνας στο Χιούστον. Κατά συνέπεια, αυτό μπορεί να προκαλέσει και συρρίκνωση στο παγκόσμιο ΑΕΠ, δηλαδή στην παγκόσμια ανάπτυξη της οικονομίας. Επακόλουθο, λοιπόν, είναι σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον, η ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο να γίνει μεγαλύτερη και η αγοραστική του αξία να ανεβεί.

Μπορεί αυτή η άνοδος να συνεχιστεί στο μέλλον;

Αρχικά, η εξομαλυντική νομισματική πολιτική της Ευρώπης, των ΗΠΑ κι άλλων χώρων μπορούν να δημιουργήσουν άνοδο του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα η αξία του χρυσού να συνεχίσει να ανεβαίνει, εξάλλου έχει προγραμματιστεί τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας μεταξύ των χωρών κατά $12 δις. Ακόμη, υψηλή ζήτηση υπάρχει και από θεσμικούς επενδυτές για αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κίνδυνου όπως δείχνουν στοιχεία CFTC από την Bloomberg.

Οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν ξεκινήσει να κάνουν κινήσεις αγορών χρυσού, οι οποίες ξεπερνούν τις πωλήσεις του 2009. Οι υποτιμήσεις του αμερικανικού νομίσματος μπορούν, επίσης, να συντελέσουν παράγοντα μελλοντικής αύξησης του χρυσού, εάν κοιτάξουμε την αρνητική διαχρονική σχέση τους. Ακόμη, μια πιθανή δημοσιονομική κρίση λόγω της πανδημίας και των προβλημάτων που έχουν προκληθεί, θα κατευθύνουν ανοδικά την τροχιά της ζήτησης για αποθέματα χρυσού.

Τέλος, την ερχόμενη εβδομάδα οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν τα NFP, αν αποδειχθούν οι ισχυρισμοί ότι το ποσοστό ανεργίας έχει αυξηθεί. Τότε, θα υπάρξει περαιτέρω τάση για αγορά χρυσού, άρα θα έχουμε κι άνοδο και από αυτόν τον παράγοντα. Αντιθέτως, αν τα στοιχεία δείξουν ότι η ανεργία έχει μειωθεί, τότε υπάρχει περίπτωση το δολάριο να ανατιμηθεί κι ο χρυσός να υποχωρήσει.

Εν κατακλείδι, η άνοδος της αξίας του χρυσού δεν είναι τυχαία ούτε γίνεται με τεχνητό τρόπο. Υπάρχουν παράγοντες οι οποίοι ασκούν μικρότερη ή μεγαλύτερη επιρροή. Όπως αναφέρεται στην Barclays Capital, «ο χρυσός ανθίζει όταν υπάρχει αβεβαιότητα στη μακροοικονομία και ανά την υφήλιο υπάρχουν αρκετά προβληματικά σημεία».


Χρήστος Πουλιδάκης

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, είναι προπτυχιακός φοιτήτης στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Αυτή η επιστήμη του κινεί εξαιρετικά το ενδιαφέρον και γι'αυτό του άρεσει να σχολιάζει και να ενημερώνει τον κόσμο πάνω σε αυτό.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χρήστος Πουλιδάκης
Χρήστος Πουλιδάκης
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, είναι προπτυχιακός φοιτήτης στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Αυτή η επιστήμη του κινεί εξαιρετικά το ενδιαφέρον και γι'αυτό του άρεσει να σχολιάζει και να ενημερώνει τον κόσμο πάνω σε αυτό.