18.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕνός λεπτού κραυγή

Ενός λεπτού κραυγή


Της Παρή Στεφανή,

Ποιος ξέρει τι μπορεί να ένιωσε το μικρό κορίτσι, όταν συνειδητοποίησε πως η απαγωγέας του δεν είχε τόσο αγαθές προθέσεις. Ποιος ξέρει τι μπορεί να νιώθει τώρα το δεκάχρονο παιδί, έπειτα από όλα όσα βίωσε στα χέρια της αδίστακτης 33χρονης για δύο μέρες. Ποιος ξέρει για πόσο καιρό ακόμα θα κουβαλάει στο αγνό μυαλό και στο αγνό σώμα του τα διαστροφικά πειράματα της κατηγορουμένης…

Πέμπτη 11 Ιουνίου. Η μικρή επιστρέφει στο σπίτι της από το σχολείο μαζί με έναν συμμαθητή της. Ξαφνικά, την πλησιάζει μια γυναίκα «κοκκινομάλλα», όπως χαρακτηριστικά την αποκάλεσε στην κατάθεσή του ο φίλος του κοριτσιού, και της ζητάει να την ακολουθήσει. Χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την ίδια της την κόρη, η οποία υποτίθεται πως θα περίμενε στο σπίτι της 33χρονης και θα έπαιζε με τη δεκάχρονη, όπως συνήθιζαν να κάνουν στο παρελθόν. Η μικρή ακολουθεί τη γυναίκα, μπαίνουν σε ένα ταξί και εισέρχονται στο διαμέρισμα της κατηγορουμένης.

Τη συνέχεια την έχει περιγράψει το κορίτσι στους αστυνομικούς. Βρίσκονται συνεχώς πλάι του παιδοψυχολόγοι, όπως είναι απαραίτητο στην κατάστασή του. Για δύο ολόκληρα εικοσιτετράωρα το παιδί βρισκόταν στα χέρια της αδίστακτης γυναίκας. Αξιοσημείωτο το γεγονός πως η 33χρονη πήρε πίσω στην απολογία της την αρχική της κατάθεση, η οποία ήταν πραγματικά σοκαριστική: «Έχω ιδιαίτερες σεξουαλικές προτιμήσεις. Μου αρέσουν τα παιδιά», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Εάν δεν έπαιρνε τόσο μεγάλη δημοσιότητα η εξαφάνιση του 10χρονου παιδιού, ποια θα ήταν, άραγε, η τύχη του; Πιθανότατα να αποτελούσε μια νέα Μαντλίν, όπως έχει δηλώσει ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, Αλέξης Κούγιας. Η δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του παιδιού και η άμεση κινητοποίηση του κόσμου τού έσωσαν τη ζωή. Τη ζωή ενός κοριτσιού, που υπήρξε θύμα απαγωγής από μια γυναίκα, η οποία πιθανότατα εμπλέκεται σε κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας. Έβαψε και φωτογράφισε το κορίτσι. Έσπευσε να καταστρέψει τον ηλεκτρονικό υπολογιστή της, προκειμένου να μην βρεθούν στοιχεία που θα την «έκαιγαν». Πέρα από όλα αυτά, του χορήγησε και ναρκωτικά. Αυτό, μάλιστα, δίνει τη δυνατότητα στη δικαιοσύνη να επεκτείνει το κατηγορητήριο στο αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο. Και αυτό γιατί η ποσότητα ναρκωτικών που χορήγησε στη 10χρονη θα μπορούσε να προκαλέσει τον θάνατό της. Η εισαγγελέας απήγγειλε εις βάρος της 33χρονης τις εξής κατηγορίες: αρπαγή ανηλίκου με σκοπό να το μεταχειριστεί σε ανήθικες ασχολίες, βιασμό, γενετήσιες πράξεις με ανήλικο, πορνογραφία ανηλίκου, προμήθεια ναρκωτικών και έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο.

Οφείλουμε να δώσουμε προσοχή στο εξής: στον βιασμό δεν χρειάζεται να υπάρχουν ίχνη. Ίχνη είναι δυνατόν να ανιχνευθούν ιατροδικαστικά μόνο, όταν αντιστέκεται σωματικά το θύμα. Όταν, όμως, το θύμα είναι ναρκωμένο, προφανώς είναι αδύνατο για εκείνο να αντισταθεί. Αυτό δεν σημαίνει, λοιπόν, ότι δεν υφίσταται βιασμός. Όπως όλα δείχνουν, η χορήγηση των ναρκωτικών στο ρόφημα που αναγκάστηκε να καταναλώσει η 10χρονη πραγματοποιήθηκε προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις της, ώστε να προβεί, στη συνέχεια η κατηγορούμενη σε ασελγείς πράξεις.

Γίνεται η 10χρονη να τα φαντάζεται όλα αυτά; Η απάντηση είναι αυτονόητη. Τα παιδιά εξετάζονται με ειδικό τρόπο, σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Είναι δυνατόν ένα μικρό παιδί να γεννά από τη φαντασία του τα πειράματα που επιχείρησε πάνω του η απαγωγέας του; Ένα 10χρονο παιδί διαθέτει πλήρη άγνοια για τέτοιου είδους πράξεις. Πώς είναι δυνατόν να τα γεννά, λοιπόν, από τη φαντασία του, χωρίς καν να τα γνωρίζει και χωρίς φυσικά να μπορεί να συλλάβει τη διαστροφή και τις ανώμαλες ορέξεις που μπορεί να έχει κάποιος για ένα παιδί;

Υπήρχαν στο σπίτι κι άλλα πρόσωπα; Η κατηγορούμενη επιμένει σθεναρά πως ήταν μόνη της μαζί με το παιδί. Φυσικά, ερευνάται ταυτόχρονα και το ενδεχόμενο να υπάρχουν συμμέτοχοι σε όλο αυτό. Τίποτα δεν αποκλείεται πλέον.

Η 33χρονη στην πρώτη κατάθεσή της είχε υποστηρίξει πως δεν είχε καθόλου χρήματα και πως εξεδίδετο για να ζήσει. Πώς, όμως, μετά την εξαφάνιση του παιδιού, βρέθηκε άμεσα με πάρα πολλά χρήματα;

Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Απαντήσεις που πρέπει να δοθούν. Αλήθεια που σοκάρει. Ενός λεπτού κραυγή για την κοινωνία στην οποία ζούμε. Κραυγή αγανάκτησης για την κοινωνία στην οποία αναπτύσσονται διεστραμμένα μυαλά, που αναζητούν ανήλικα για να ικανοποιήσουν τις ορέξεις τους και για να αποκομίσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Κανένας δεν πρέπει να σιωπά σε τέτοιου είδους εγκλήματα.

Όχι ενός λεπτού σιγή, μα ενός λεπτού κραυγή.


Παρή Στεφανή

Έχει γεννηθεί το 2000 και ζει στον Πειραιά. Από το 2018 είναι φοιτήτρια στη Νομική Σχολή Αθηνών. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Τουρκικά. Έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό συνεδρίων και εκδηλώσεων σε σχέση με το αντικείμενο των σπουδών της. Επιπλέον φέρει συμμετοχές σε ρητορικούς αγώνες ως διαγωνιζόμενη, αλλά και ως κριτής. Αγαπάει τη λογοτεχνία, τη μουσική και τον χορό. Η αγαπημένη της φράση είναι «Φτάσε όπου δεν μπορείς!» του Νίκου Καζαντζάκη.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παρή Στεφανή
Παρή Στεφανή
Έχει γεννηθεί το 2000 και ζει στον Πειραιά. Από το 2018 είναι φοιτήτρια στη Νομική Σχολή Αθηνών. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Τουρκικά. Έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό συνεδρίων και εκδηλώσεων σε σχέση με το αντικείμενο των σπουδών της. Επιπλέον φέρει συμμετοχές σε ρητορικούς αγώνες ως διαγωνιζόμενη, αλλά και ως κριτής. Αγαπάει τη λογοτεχνία, τη μουσική και τον χορό. Η αγαπημένη της φράση είναι «Φτάσε όπου δεν μπορείς!» του Νίκου Καζαντζάκη.