20.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςCalifornia: Η «Χρυσή Πολιτεία» των Δημοκρατικών

California: Η «Χρυσή Πολιτεία» των Δημοκρατικών


Της Ιωάννας Χατζηαντωνίου, 

Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές αποτελούν σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα παγκοσμίως. Η ανάδειξη του νέου πλανητάρχη αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την εξέλιξη της πορείας όχι μόνο των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά της διεθνούς πολιτικής.

Αν, όμως, «σπάσουμε» το συμβάν αυτό σε μια απλή αναλυτική βάση, συνειδητοποιούμε ότι πρόκειται για νούμερα˙ ένας αγώνας κούρσας των υποψηφίων να φτάσουν στο «μαγικό 270», ήτοι τους 270 εκλέκτορες, που χρειάζονται, για να αναδειχθεί κάποιος Πρόεδρος των Η.Π.Α. Οι τακτικές των υποψηφίων ως προς τη συλλογή αυτών διαφέρουν ανά τα χρόνια, με κάποιους να προσπαθούν να σιγουρέψουν ότι μεγάλες Πολιτείες θα ταχθούν υπέρ τους και άλλους να προσπαθούν να αθροίσουν τα 270 και από αρκετές μικρότερες Πολιτείες.

Όσον αφορά τις φετινές εκλογές, τα πράγματα φαίνονται ακόμα ρευστά. Βέβαια, φανερό είναι πως ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Joe Biden, κρύβει στο μανίκι του έναν «άσσο», που αντιστοιχεί σε 55 εκλέκτορες, το 1/5 του μαγικού 270. Ο άσσος αυτός ακούει στο όνομα California…

Η Πολιτεία της California εισήχθη στην Ένωση, 31η στην σειρά, τον Σεπτέμβριο του 1850 και η πρωτεύουσά της είναι το Sacramento. Ιστορικά, η California αποκτήθηκε από τις Η.Π.Α. ως τμήμα του Μεξικού, το 1848.

Γεωγραφικά, εντοπίζεται ως το νοτιοδυτικότερο σημείο της Βόρειας Αμερικής που βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Στον Βορρά, συνορεύει με την Πολιτεία του Oregon, στα ανατολικά, με τις Πολιτείες της Nevada και της Arizona, ενώ στον Νότο, συναντάται το σύνορο με τη χώρα του Μεξικού και δη με την πολιτεία που ονομάζεται “Baja California” (ήτοι Κάτω California). Γεωλογικά, αν και παραθαλάσσια Πολιτεία, το τεράστιο μέγεθός της (στα 423.970 τετραγωνικά χιλιόμετρα) δικαιολογεί τα ποικίλα φαινόμενα που συναντώνται. Πιο χαρακτηριστικά, στη «Χρυσή Πολιτεία» -ως έχει το υποκοριστικό της- παρατηρούνται εκπληκτικές φυσικές αντιθέσεις: από τη βροχερή βόρεια ακτή, μέχρι την ξηρά έρημο του Colorado στα νότια και από τα μεσογειακού τύπου κεντρικά και νότια παράλια έως το ηφαιστειακό οροπέδιο στα βορειοανατολικά.

Αυτή η ποικιλία δεν συναντάται μόνο στο γεωλογικό επίπεδο, αλλά και στο πληθυσμιακό και κατ’ επέκταση στις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές εκφάνσεις της ζωής. Δημογραφικά, η California, με τους περίπου 40 εκατομμύρια κατοίκους, είναι από τις πιο πολυπολιτισμικές Πολιτείες των Η.Π.Α., γεγονός που οφείλεται και στις πληθυσμιακές ροές από άλλες Πολιτείες και χώρες, καθώς η California βρίσκεται και στα σύνορα με τη Λατινική Αμερική. Πιο συγκεκριμένα, τα στατιστικά του 2019 παρουσιάζουν μια Πολιτεία που το λευκό στοιχείο αποτελεί το 71% περίπου του πληθυσμού της, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η ισπανόφωνη κοινότητα, με 39,4% και έπειτα το ασιατικό στοιχείο, με 14,3%. Όπως είναι αναμενόμενο, δεν θα μπορούσε να εκλείπει η εκπροσώπηση της Αφροαμερικανικής κοινότητας, η οποία, όμως, ανήκει στην τάξη του 5,8% του πληθυσμού όλως περιέργως. Το γεγονός αυτό καθιστά την California μια Πολιτεία «πειραμάτων» για διάφορα μοντέλα κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Η οικονομία της California αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών (της τάξεως του 14% της εθνικής οικονομίας) μέχρι και πριν την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού και την τέταρτη ισχυρότερη και σταθερότερη οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών. Μάλιστα, εάν η California αποτελούσε ένα κράτος από μόνη της, θα χαρακτηριζόταν ως η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως! Ακρογωνιαίους λίθους στην οικονομία της Πολιτείας αποτελούν η “Silicon Valley”, παγκοσμίως γνωστό κατασκευαστικό κέντρο υπολογιστών και ηλεκτρονικών μηχανημάτων, αλλά και οι τομείς της κινηματογραφίας και της τηλεόρασης, με το πασίγνωστο σήμα του Hollywood να κοσμεί την Πολιτεία.

Στον τομέα της πολιτικής οργάνωσης, η Πολιτεία διακρίνει τον Κυβερνήτη της Πολιτείας και στην νομοθετική εξουσία, τα σώματα της Γερουσίας -με 40 μέλη- και της Γενικής Συνελεύσεως -με 80 μέλη.

Το πρώτο αξίωμα κατέχει, από τον Ιανουάριο του 2019, ο Δημοκρατικός Gavin Newsom, ο οποίος ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα στην Πολιτεία το 1996. Επί της παρούσης και με την πανδημία να έχει πλήξει έντονα την Πολιτεία της California, ο Κυβερνήτης Newsom έχει μείνει γνωστός για την έντονη κριτική που ασκεί στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και δη στο πρόσωπο του Αμερικανού Προέδρου για τον τρόπο διαχείρισης πολλών ζητημάτων. Η California, μάλιστα, ως Πολιτεία είχε πραγματοποιήσει τον μεγαλύτερο αριθμό καταγγελιών (45) εις βάρος της αμερικανικής κυβέρνησης, ως τον Ιανουάριο του 2019, που ανέλαβε ο Newsom, γεγονός που αναδεικνύει την έντονη αντίδραση και την αρνητική στάση της Πολιτείας απέναντι στις τακτικές και πολιτικές του επιτελείου του Προέδρου Trump.

Όσον αφορά την νομοθετική εξουσία, η «Χρυσή Πολιτεία» είναι βαμμένη μπλε από το 1996 έως σήμερα, γεγονός που τονίζει τα υψηλά επίπεδα δημοτικότητας του Δημοκρατικού Κόμματος ανάμεσα στους κατοίκους της California.

Σε πολιτικό επίπεδο, όπως προαναφέρθηκε, η Πολιτεία αυτή θεωρείται μια ασφάλεια, ένα Δημοκρατικό στρατόπεδο, το οποίο ψηφίζει υπέρ των Δημοκρατικών υποψηφίων από το 1992 ανελλιπώς με πολύ σημαντικά ποσοστά. Στις πιο πρόσφατες εκλογές του 2016, ο λαός της California ψήφισε υπέρ της Hillary Clintοn, με 61,7% έναντι του 31,6%, που έπιασε ο εν τέλει 45ος Πρόεδρος των Η.Π.Α. Αντίστοιχη ήταν και η θέληση του λαού στις αναμετρήσεις του 2008 και 2012, με τον Barack Obama να λαμβάνει πάνω από 60% των ψήφων της Πολιτείας και εν τέλει και τις 55 ψήφους των εκλεκτόρων.

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, η εκπροσώπηση στη νομοθετική εξουσία παραμένει στα χέρια των Δημοκρατικών, με κάποια πολύ γνωστά και δυναμικά ονόματα. Στη Γερουσία, συναντώνται δύο κυρίες, η Dianne Feinstein και η Kamala Harris, η Αφροαμερικανή πρώην υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα του Κόμματος των Δημοκρατικών, αλλά νυν υποψήφια, για να συνοδεύσει τον Joe Biden στην προεδρική κούρσα ως Αντιπρόεδρος. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τα 53 μέλη, που εκλέγει η California (με μία κενή θέση), διακρίνονται σε 7 Ρεπουμπλικανούς και 45 Δημοκρατικούς. Χαρακτηριστικό όνομα ανάμεσα τους, η Πρόεδρος της Βουλής, Nancy Pelosi, ένας βράχος των Δημοκρατικών, που έχει διατηρήσει τα ιδανικά του Κόμματος και έχει αντισταθεί σθεναρά, στα πλαίσια των δυνατοτήτων και των εξουσιών της, στις πολιτικές του Προέδρου Trump.

Όλα μοιάζουν ξεκάθαρα για την παράκτια αυτή Πολιτεία του Νότου. Με ένα ποσοστό 56% του πληθυσμού της να αποδοκιμάζει τον άνθρωπο που βρίσκεται επί της παρούσης στον προεδρικό θώκο και δη ένα διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό (επί της παρούσης της τάξεως του 61,8%) να επιθυμεί τον πρώην Αντιπρόεδρο, Joe Biden, για το αξίωμα, το Δημοκρατικό Κόμμα «παίρνει μια ανάσα» με την Πολιτεία της California. Ο Νοέμβριος στις Η.Π.Α., άραγε, θα έχει μια μπλε απόχρωση νέας αρχής;


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Ιωάννα Χατζηαντωνίου

Γεννημένη στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη το 1999, μετακόμισε στην πρωτεύουσα για σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όνειρο της είναι να αλλάξει κάτι μικρό στον κόσμο δίνοντας το παρόν όπου και όπως μπορεί. Κυνηγάει τα ταξίδια γιατί πιστεύει πως πρέπει να δεις τον κόσμο και μάλιστα με πολλά διαφορετικά μάτια. Λατρεύει την ποίηση, τα βιβλία και έχει πίστη στη δύναμη των λέξεων σε όποια γλώσσα και αν είναι αυτές, εξ ου και η εκμάθηση ξένων γλωσσών ως χόμπι.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννα Χατζηαντωνίου
Ιωάννα Χατζηαντωνίου
Γεννημένη στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη το 1999, μετακόμισε στην πρωτεύουσα για σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όνειρο της είναι να αλλάξει κάτι μικρό στον κόσμο δίνοντας το παρόν όπου και όπως μπορεί. Κυνηγάει τα ταξίδια γιατί πιστεύει πως πρέπει να δεις τον κόσμο και μάλιστα με πολλά διαφορετικά μάτια. Λατρεύει την ποίηση, τα βιβλία και έχει πίστη στη δύναμη των λέξεων σε όποια γλώσσα και αν είναι αυτές, εξ ου και η εκμάθηση ξένων γλωσσών ως χόμπι.