16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςWisconsin: Μια αμφίρροπη και εξαιρετικά κρίσιμη Πολιτεία

Wisconsin: Μια αμφίρροπη και εξαιρετικά κρίσιμη Πολιτεία


Του Κωνσταντίνου Χαρέμη,

Η Πολιτεία του Wisconsin αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στις προηγούμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Με μία διαφορά μικρότερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας, ο Donald Trump κατάφερε, το 2016, να κερδίσει την αντίπαλό του, Hillary Clinton, και να σπάσει μια παράδοση σχεδόν 30 χρόνων κυριαρχίας των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές στο Wisconsin. Μπορεί, όμως, ο τωρινός πρόεδρος των Η.Π.Α. να ελπίζει το 2020 σε μια νέα νίκη σε μία τόσο κρίσιμη Πολιτεία;

Προκειμένου να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, θα πρέπει να ανατρέξουμε ιστορικά και να εξετάσουμε το σύγχρονο πολιτικό προφίλ αυτής της Πολιτείας.

Μόλις 12 χρόνια πριν τον Αμερικάνικο Εμφύλιο, το Wisconsin, το 1848, γίνεται η 30η Πολιτεία που εντάσσεται στις Η.Π.Α. Ήταν μία «ελεύθερη» Πολιτεία, γεγονός που σήμαινε πως η δουλεία δεν ήταν επιτρεπτή στην επικράτειά της. Κατά την διάρκεια του εμφυλίου, το Wisconsin ως «ελεύθερη» Πολιτεία πήρε το μέρος του ομόσπονδου κράτους των Η.Π.Α.

Μέχρι και τα τέλη του 19ου αιώνα, ο πληθυσμός του Wisconsin αυξήθηκε με ταχείς ρυθμούς, καθότι χιλιάδες μετανάστες από τις σκανδιναβικές, κεντροευρωπαϊκές χώρες, όπως τη Γερμανία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο, αποφάσισαν να εγκατασταθούν στην Πολιτεία. Μαζί με τα όνειρά τους για ένα καλύτερο μέλλον, οι Ευρωπαίοι μετανάστες έφεραν και τεχνογνωσία από τις ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες έλαβε χώρα η βιομηχανική επανάσταση. Έτσι, η βιομηχανική δραστηριότητα στην Πολιτεία αναπτύχθηκε ραγδαία. Η γεωργία, η ταχεία εκβιομηχάνιση και η μεταλλουργεία αποτέλεσαν τους τρεις βασικούς πυλώνες στους οποίους στηρίχθηκε η οικονομία της πολιτείας, στα τέλη του 19ου αιώνα και κατά τη διάρκεια του 20ου. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στροφή στην ανάπτυξη βιομηχανικών κέντρων εθνικής εμβέλειας, κυρίως μέσω των μεγάλων πόλεων της Πολιτείας, του Green Bay και του Milwaukee.

Ο πληθυσμός της Πολιτείας ανέρχεται σε 5,822,434 κατοίκους και η πρωτεύουσά της είναι το Milwaukee. Γεωγραφικά, το Wisconsin ανήκει στις βόρειες πολιτείες της Αμερικής, συνορεύοντας με τις Πολιτείες της Minnesota, του Michigan, της Iowa και του Illinois.

Δημογραφικά, η Πολιτεία του Wisconsin διατηρεί, μέχρι και σήμερα, ένα ισχυρό ποσοστό «λευκών» πολιτών της τάξης του 80%. Οι υπόλοιποι πολίτες και κάτοικοι προέρχονται από την αφροαμερικάνικη κοινότητα (6,7%), από χώρες της Ασίας (3%) και από ισπανόφωνες χώρες (7%).

Σε εθνικό επίπεδο, το Wisconsin εκπροσωπείται από 8 βουλευτές στην Βουλή των Αντιπροσώπων, εκ των οποίων οι 5 είναι Ρεπουμπλικάνοι και οι 3 Δημοκρατικοί, και από δύο Γερουσιαστές, την Δημοκρατική Tammy Baldwin και τον Ρεπουμπλικάνο Ron Johnson. Από το 2018, ο Κυβερνήτης του Wisconsin είναι ο Tony Evers του Δημοκρατικού Κόμματος και στις εκλογές του 2020 η πολιτεία έχει δικαίωμα να εκλέξει 10 εκλέκτορες. Στο τοπικό κογκρέσο, οι ρεπουμπλικάνοι έχουν την εξουσία και στα δύο σώματα, αν και αυτό δεν αντικατοπτρίζει το ποσοστό των ψήφων που έχουν λάβει οι δημοκρατικοί, καθώς οι εκλογικές περιφέρειες της Πολιτείας έχουν πέσει θύματα του φαινομένου του “gerrymandering”, δηλαδή της χάραξης των εκλογικών περιφερειών με καθαρά πολιτική σκοπιμότητα και όχι βάσει γεωγραφικών και δημογραφικών στοιχείων.

Για τα δυο μεγάλα πολιτικά κόμματα των Η.Π.Α., η Πολιτεία του Wisconsin θεωρείται πρόκληση, καθότι σε κάθε εκλογικό κύκλο χαρακτηρίζεται ως αμφίρροπη πολιτεία. Οι εκλογικές αναμετρήσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε πολιτειακό επίπεδο κρίνονται πολύ συχνά με διαφορά λίγων χιλιάδων ψήφων. Εξάλλου, η σημασία της Πολιτείας για τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους διαφαίνεται και στα εκατομμύρια δολάρια που ξοδεύουν, για να προωθήσουν τους υποψηφίους τους.

Μέχρι στιγμής, οι δημοσκοπήσεις στην πολιτεία δεν ευνοούν τον 45ο Πρόεδρο των Η.Π.Α., Donald Trump. Αν και πολλοί εκλογικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι παρόμοιο φαινόμενο στις δημοσκοπήσεις παρουσιάστηκε και στις εκλογές του 2016 και στο τέλος ο Trump κατάφερε να κερδίσει την Πολιτεία, αυτήν την φορά τα πράγματα δείχνουν να είναι διαφορετικά. Οι Αμερικάνοι ψηφοφόροι γνωρίζουν πλέον πως ασκεί την εκτελεστική εξουσία ο Donald Trump, η δυσαρέσκεια προς το πρόσωπό του είναι σαφώς μεγαλύτερη σε σχέση με το 2016 και η υγειονομική και οικονομική κρίση, λόγω της πανδημίας, έχουν πλήξει ιδιαίτερα τη δημοτικότητα του Προέδρου. Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, το λιγότερο δύσβατος μπορεί να χαρακτηριστεί ο δρόμος προς μία νέα νίκη του Donald Trump στην Πολιτεία, γεγονός το οποίο μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες του 45ου Αμερικανού Προέδρου για επανεκλογή στο προεδρικό αξίωμα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Κωνσταντίνος Χαρέμης

Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι φοιτητής στο τμήμα Νομικής Επιστήμης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί στον κλάδο της εστίασης και στον τραπεζικό κλάδο και έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το θέατρο. Είναι γνώστης Αγγλικής, Ισπανικής και Ρώσικης γλώσσας και έχει συμμετάσχει σε ημερίδες σχετικά με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Χαρέμης
Κωνσταντίνος Χαρέμης
Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι φοιτητής στο τμήμα Νομικής Επιστήμης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί στον κλάδο της εστίασης και στον τραπεζικό κλάδο και έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το θέατρο. Είναι γνώστης Αγγλικής, Ισπανικής και Ρώσικης γλώσσας και έχει συμμετάσχει σε ημερίδες σχετικά με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.