16.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΥγείαΗ πραγματική φιλία προάγει τη σωματική και την ψυχική μας υγεία

Η πραγματική φιλία προάγει τη σωματική και την ψυχική μας υγεία


Της Άννας Αρκούδη,

Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα κατά τον Αριστοτέλη. Έχουμε την πηγαία ανάγκη να περιβαλλόμαστε από ένα δίκτυο ανθρώπων προκειμένου να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε με φυσιολογικό τρόπο στους ρυθμούς της καθημερινότητας και να τροφοδοτήσουμε την κοινωνική μας φύση. Σαφώς οι συγγενικές σχέσεις καταλαμβάνουν τεράστιο μέρος των συναναστροφών μας και είναι αναμφίβολα σημαντικές, ωστόσο οι περισσότεροι πέρα από τους συγγενείς αναπτύσσουμε στενές επαφές και ουσιαστικές σχέσεις με ανθρώπους που τους αποκαλούμε «φίλους» μας. «Από εδώ ο καλύτερος μου «φίλος», η «κολλητή» μου. Πρόκειται για την «οικογένεια», για τους συγγενείς που διαλέγουμε και μας διαλέγουν. Ανθρώπους τους οποίους γνωρίσαμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας και παρόλο που δεν έχουμε εξ αίματος συγγένεια, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δύσκολα φανταζόμαστε τη ζωή μας χωρίς εκείνους, καθώς έχουμε μοιραστεί μαζί τους τις χαρές, τις λύπες, τις επιτυχίες μας και πολλές άλλες προσωπικές στιγμές μας.

Υπάρχει ακόμα και Διεθνής Ημέρα Φιλίας (International Day of Friendship) που καθιερώθηκε το 2011 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Ιουλίου. Οι εμπνευστές της λένε ότι η φιλία μεταξύ των λαών, χωρών, πολιτισμών και ατόμων μπορεί να γεφυρώσει τις διαφορές και να συμβάλει στην εμπέδωση της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο. Και πράγματι η φιλία είναι μία από τις πιο σημαντικότερες αρετές που φέρνει κοντά τους ανθρώπους και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ζωής μας.

Τα οφέλη της φιλίας

Μνημονεύοντας πάλι τον Αριστοτέλη θα πούμε ότι η «φιλία» είναι μια από τις βασικότερες έννοιες της ανθρώπινης νόησης και δραστηριότητας. Γι’ αυτό και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της υγείας μας. Οι φιλικές σχέσεις, εκτός του ότι λειτουργούν ως ιστός στήριξης και δικτύωσης των ανθρώπων, όταν είναι ειλικρινείς και ανυπόκριτες, έχουν και μια άλλη, εξαιρετικής σπουδαιότητας, σημασία. Οι φίλοι φέρνουν ευτυχία στη ζωή μας ενώ η έλλειψη σύνδεσης μαζί τους μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ιδιαίτερα στην ψυχική μας υγεία.

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η απουσία φίλων μπορεί να αποβεί εξίσου ανθυγιεινή σε σωματικό επίπεδο με το κάπνισμα. Επιπροσθέτως, σε μεταγενέστερη έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου οι ερευνητές κατέγραψαν τις επιπτώσεις που έχει στη σωματική υγεία η επίδραση της φιλίας, παρακολουθώντας τη ζωή εθελοντών από όταν ήταν 20 ετών μέχρι τα 80 τους. Διαπίστωσαν ότι ο καλύτερος δείκτης με βάση τον οποίο μπορεί κανείς να προβλέψει την κατάσταση της υγείας ενός ανθρώπου στα 80 του δεν είναι η οικονομική κατάστασή του, αλλά ο αριθμός των καλών φίλων που είχε στα 50 του. Στο ίδιο μήκος κύματος, το αμερικανικό πανεπιστήμιο του Brigham έρχεται να ενισχύσει τα παραπάνω, διαπιστώνοντας ότι οι φίλοι αυξάνουν τις πιθανότητες να επιβιώσουμε σε μια δύσκολη στιγμή, κατά 50%. Μάλιστα, στο ίδια έρευνα, βρήκαν μέσω στατιστικής ανάλυσης ότι τα άτομα που δεν έχουν φίλους έχουν το ίδιο προσδόκιμο ζωής με εκείνους που καπνίζουν 15 τσιγάρα σε καθημερινή βάση. Η έλλειψη φίλων λοιπόν, και ουσιωδών κοινωνικών συναναστροφών μας «μειώνει» χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την ψυχική μας υγεία η φιλία μπορεί να μας προσφέρει αναρίθμητα οφέλη. Στην πλειοψηφία μάλιστα των περιπτώσεων οι φίλοι μας βοηθούν να διατηρήσουμε τη καλή ψυχική μας υγεία πολύ περισσότερο από όσο πιστεύουμε. Και αυτό γιατί οι αληθινοί φίλοι μας προσφέρουν την βοήθειά τους ανιδιοτελώς, σκεπτόμενοι πάντοτε το καλό μας. Και αν είστε ακόμα σκεπτικοί, παρακάτω θα βρείτε μερικούς λόγους για τους οποίους οι φίλοι μπορούν μας βοηθούν να διατηρήσουμε σε ισορροπία την ψυχική μας κατάσταση:

1. Οι φίλοι μειώνουν το άγχος

Οι φίλοι λειτουργούν ως αγχολυτική επιλογή, καθώς μας κάνουν να νιώθουμε ασφαλείς και ότι ανήκουμε σε μία ομάδα ανθρώπων. Πόσες φορές επισκεφτήκαμε στρεσαρισμένοι ένα φιλικό μας πρόσωπο ή παρέα και αφού μοιραστήκαμε τις σκέψεις μας μαζί τους αισθανθήκαμε καλύτερα και λιγότερο αγχωμένοι; Η απάντηση είναι πολλές. Ακόμη και οι άνθρωποι που δεν είναι ιδιαίτερα αγχώδεις, θα υπάρξει κάποια στιγμή που ένα συμβάν ή κατάσταση θα τους απορυθμίσει και το άγχος θα τους «χτυπήσει» την πόρτα. Οι φίλοι μπορούν να τους επαναφέρουν και να τους προσγειώσουν και πάλι στη γη προτείνοντας πιθανές λύσεις στο πρόβλημά τους.

2. Οι φίλοι μας προστατεύουν από την κατάθλιψη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σχεδόν 350 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από κατάθλιψη, αριθμός που ισοδυναμεί με το 4,4% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η φιλία και η συναναστροφή με έναν ευρύ κοινωνικό κύκλο μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο κατά της ψυχικής αυτής κατάστασης που αδρανοποιεί τους ανθρώπους και δεν τους επιτρέπει να προχωρήσουν. Μια υγιής κοινωνική ζωή μπορεί να τονώσει και να βελτιώσει την ψυχική κατάσταση της υγείας μας, αφού μας απαλλάσσει από την απομόνωση, έναν από τους κυριότερους παράγοντες που οδηγούν στην κατάθλιψη.

3. Είναι δίπλα μας σε όλες τις στιγμές

Οι καλοί μας φίλοι είναι εκεί για να μας υποστηρίζουν στις εύκολες αλλά και στις δύσκολες στιγμές. Είναι εκεί για να μοιραστούμε τις σκέψεις μας, να αφουγκράζονται τις αγωνίες μας και τελικά μας προσφέρουν απλόχερα τις συμβουλές τους. Επίσης οι καλοί φίλοι συμπαραστέκονται στη λύπη μας. Όλοι είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε γλέντια και χαρές, αλλά τη δύσκολη ώρα μόνο οι καλοί φίλοι είναι πάντα δίπλα μας για να μας ακούσουν και να προσπαθήσουν να μας τονώσουν.

4. Οι καλοί φίλοι μας βοηθούν να πετύχουμε τους στόχους μας

Είτε θέλετε να χάσετε κιλά, είτε να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση, είτε να ακολουθήσετε ένα καινούριο επαγγελματικό μονοπάτι, οι φίλοι δίνουν το κουράγιο και την εμπιστοσύνη που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε. Δεν έχει σημασία πόσο μικρός ή μεγάλος είναι ο στόχος που έχουμε θέσει. Οι φίλοι βοηθούν να τον πετύχουμε ιδιαίτερα όταν κρίνουν πως πρόκειται για το καλό μας.

5. Καλλιεργούν την αυτοεκτίμησή μας

Η αυτοεκτίμηση αντανακλά όσα σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας. Σημαίνει ότι εκτιμούμε και έχουμε μια καλή άποψη για τον εαυτό μας. Επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μας. Οι φίλοι μας κάνουν να αισθανόμαστε άξιοι της φιλίας τους και μας υπενθυμίζουν ότι μας αγαπούν και ότι μας έχουν ανάγκη.


ΠΗΓΕΣ


Άννα Αρκούδη

Γεννήθηκε το 1998 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο Καλλιθέας και το 2016 ξεκίνησε τις σπουδές της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο οποίο βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Ειδικεύεται στη Διαφήμιση και τις Δημόσιες σχέσεις, ωστόσο διακατέχεται από την αγάπη της για την αρθρογραφία. Άλλα ενδιαφέροντα της είναι η φωτογραφία, τα ταξίδια, η βοτανολογία και το  beauty. Λατρεύει να μαθαίνει διαρκώς νέα πράγματα και να διευρύνει τα ενδιαφέροντά της.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Αρκούδη
Άννα Αρκούδη
Γεννήθηκε το 1998 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο Καλλιθέας και το 2016 ξεκίνησε τις σπουδές της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο οποίο βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Ειδικεύεται στη Διαφήμιση και τις Δημόσιες σχέσεις, ωστόσο διακατέχεται από την αγάπη της για την αρθρογραφία. Άλλα ενδιαφέροντα της είναι η φωτογραφία, τα ταξίδια, η βοτανολογία και το  beauty. Λατρεύει να μαθαίνει διαρκώς νέα πράγματα και να διευρύνει τα ενδιαφέροντά της.