21.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΒερολίνο: Η κάποτε διχασμένη πόλη

Βερολίνο: Η κάποτε διχασμένη πόλη


Του Σωτήρη Αγράφα,

Η πρωτεύουσα της Γερμανίας και η μεγαλύτερη πόλη της χώρας αποτελεί μια urban επιλογή για τους ταξιδιώτες. Η σημασία της πόλης για τη σύγχρονη ιστορία αλλά και η μοναδική μοντέρνα αρχιτεκτονική της την καθιστούν επάξια ως έναν από τους κορυφαίους και πιο διάσημους προορισμούς που αξίζει να επισκεφτεί κανείς και να εξερευνήσει.

Πρόσβαση-Μετακίνηση

Για να φτάσει κάποιος στο Βερολίνο από την Ελλάδα αυτό γίνεται αεροπορικά από ένα εκ των δύο αεροδρομίων που διαθέτει η πόλη. Ωστόσο μπορεί κανείς να μεταφερθεί και με τρένο από κάποια άλλη χώρα αφού – όπως οι περισσότερες πόλεις της κεντρικής Ευρώπης – συνδέεται σιδηροδρομικά με τις γειτνιάζουσες πόλεις και χώρες. Η μετακίνηση μέσα στην πόλη είναι αρκετά εύκολη και γενικά είναι μια πόλη που αξίζει να ανακαλύψει κανείς τις γειτονιές της περπατώντας, όμως παραμένει μια τεράστια πόλη με τα αξιοθέατα να είναι διασκορπισμένα σε όλη την έκταση. Για να βρεθεί κάποιος σε αυτά μπορεί να χρησιμοποιήσει το εξαιρετικό δίκτυο αστικών συγκοινωνιών που περιλαμβάνει μετρό (U-bahn), επίγειο σιδηρόδρομο (S-bahn), λεωφορεία και τραμ που όλα καλύπτονται από ένα ενιαίο εισιτήριο και εξυπηρετούν κάθε γωνία της γερμανικής πρωτεύουσας.

Αξιοθέατα

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό κάποιου όταν σκέφτεται το Βερολίνο είναι φυσικά το τείχος του. Το τείχος, που άλλοτε χώριζε το Βερολίνο σε ανατολικό και δυτικό, έχει μετατραπεί –μετά την πτώση του– σε ένα σύμβολο ενότητας και για να μην θυμίζει τίποτα από την προηγούμενη χρήση του, το τμήμα που δεν έχει κατεδαφιστεί έχει ζωγραφιστεί και φιλοξενεί όμορφα graffiti από street artists. Φυσικά αξίζει να επισκεφτεί κανείς την επιβλητική Πύλη του Βραδεμβούργου, όπου πάνω σε δωρικού ρυθμού κίονες δεσπόζει το Τέθριππο της Νίκης, στα πλάγια της οποίας υπάρχουν δύο περίπτερα που κάποτε έλεγχαν τη μετακίνηση από το Δυτικό προς το Ανατολικό Βερολίνο, καθώς εκεί ακριβώς βρισκόταν το σύνορο της διαιρεμένης χώρας. Πολύ κοντά στην πύλη βρίσκεται ένα από τα πιο συγκινητικά μνημεία της πόλης, το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, το οποίο ανεγέρθηκε το 2003 και είναι αφιερωμένο σε όλους τους Εβραίους που έχασαν τη ζωή τους κατά την περίοδο του ναζισμού.

Ο ζωολογικός κήπος του Βερολίνου είναι, εκτός από ένα σημείο διασκέδασης, μια εμπειρία ζωής αφού πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στην Ευρώπη και διαθέτει είδη από όλα τα μήκη της γης. Πτηνά, ερπετά, γορίλες, ελέφαντες, πάντα και πιγκουίνοι είναι μερικά από τα ζώα που φιλοξενούνται στην τεράστια έκταση, ενώ αν βρεθείτε εκεί, να μην παραλείψετε σε καμία περίπτωση να επισκεφθείτε το ενυδρείο. Μπορεί να κοστίζει λίγο παραπάνω αλλά εκεί θα δείτε από πιράνχας μέχρι καρχαρίες. Το Μουσείο της Περγάμου είναι από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία της γερμανικής πρωτεύουσας, καθώς στεγάζει ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες συλλογές (τις συλλογές της κλασικής αρχαιότητας, τη συλλογή της Μέσης Ανατολής και το μουσείο Ισλαμικής τέχνης), και συγκεντρώνει εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

Τέλος, αξίζει να θαυμάσει κανείς τη θέα της πόλης και τα εντυπωσιακά κτήριά της από ψηλά ανεβαίνοντας στον Πύργο της Τηλεόρασης. Πρέπει να σημειωθεί ότι η λίστα με τα αξιοθέατα είναι ατέλειωτη και αυτά είναι μερικά που θεωρώ ότι απευθύνονται σε όλους.

Φαγητό

Φυσικά το κυρίαρχο ποτό στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, που καταναλώνεται από όλους κατεξοχήν, δεν θα μπορούσε παρά να είναι η μπύρα. Στις μπυραρίες θα βρείτε πολλές ποικιλίες και διαφορετικά είδη για να δοκιμάσετε που πιθανόν να μην γνωρίζατε ότι υπάρχουν σερβιρισμένες σε τεράστια ποτήρια του ενός λίτρου. Επιπλέον αξίζει να δοκιμάσετε το currywurst, χοιρινά λουκάνικα δηλαδή σερβιρισμένα με πικάντικη σάλτσα, curry και τηγανητές πατάτες, αλλά και το λουκάνικο σε διάφορες εκδοχές που το καθιστούν επάξια το εθνικό street food. Ακόμα σε όλη την πόλη, από τις καντίνες στο δρόμο μέχρι μέσα στο μετρό, θα βρείτε αυθεντικό τούρκικο ντονέρ και κεμπάπ από τους πολλούς μετανάστες που ζουν στη χώρα. Επίσης, ένα από τα παραδοσιακά πιάτα είναι το σνίτσελ αλλά και τα γνωστά σε όλους χοιρινά κεφτεδάκια, ενώ οι πιο τολμηροί μπορεί να δοκιμάσουν τα χοιρινά ποδαράκια με ξινολάχανο ή τη γεμιστή πάπια που σερβίρεται με κόκκινο λάχανο.

Συνοψίζοντας, το Βερολίνο είναι μια πόλη ζωντανή και γεμάτη από εμπειρίες που μπορεί να καλύψει τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη. Από την ξέφρενη νυχτερινή ζωή, τα extreme club και τις underground γειτονίες μέχρι τα ιστορικά μνημεία και τις στιγμές συγκίνησης στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και το σπίτι της Άννας Φρανκ, από τα ψηλά κτήρια μέχρι τα πάρκα και τις λίμνες, το Βερολίνο αφήνει το στίγμα του σε κάθε έναν που θα επιλέξει να το επισκεφτεί.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σωτήρης Αγράφας
Σωτήρης Αγράφας
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001 όπου και μεγάλωσε. Είναι πρωτοετής φοιτητής του τμήματος Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Λατρεύει τις φωτογραφίες και τα ταξίδια, για τα οποία γράφει στο OffLine Post.