19.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςTexas: Η Πολιτεία του μοναχικού άστρου

Texas: Η Πολιτεία του μοναχικού άστρου


Του Νικόλαου Καραμήτρου,

Στις 29 Δεκεμβρίου 1845, το Texas καθίσταται η 28η Πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην ιστορική αυτή για τους κατοίκους του ημέρα, το Texas διεκδίκησε ένα μοναδικό προνόμιο, την άδεια να διαχειρίζεται αυτοβούλως τις δημόσιες εκτάσεις του, ακόμα και μετά την ένταξή του στην συνομοσπονδία. Έκτοτε, έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις Η.Π.Α. και θεωρείται από την πλειονότητα των πολιτικών αναλυτών θεμελιώδους σημασίας Πολιτεία στη διαμόρφωση των πολιτικών πραγμάτων.

Αναμφίβολα, η σημασία του Texas δικαιολογείται, αν αναλογιστεί κανείς την έκτασή του, που ανέρχεται στα 695.662 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και τον πληθυσμό του, που φτάνει σχεδόν τους 30 εκατομμύρια κατοίκους. Έτσι, είναι η δεύτερη σε έκταση Πολιτεία, μετά την Αλάσκα και η δεύτερη σε πληθυσμό, μετά την California. Βρίσκεται στο νοτιοκεντρικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά και του Αμερικανικού Νότου και των Νοτιοδυτικών Πολιτειών, κάτι που καθιστά δύσκολη, αν όχι αναπόφευκτη, την ταξινόμησή του ως μία αναγνωρισμένη περιοχή.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δημογραφική του κατανομή. Το Texas είναι μια αμιγώς πολυπολιτισμική κοινωνία. Το 74.31% των κατοίκων αποτελείται από λευκούς, το 12.07% από Αφροαμερικανούς ή μαύρους, το 4.69% από Ασιάτες, ενώ οι υπόλοιποι κάτοικοι προέρχονται από άλλες φυλές. Η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού του εντοπίζεται λίγο μετά την ένταξή του στις Η.Π.Α. και κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, ο πληθυσμός του αυξάνεται σταδιακά και αναμένεται έως το 2040 να αγγίξει τους 45 εκατομμύρια κατοίκους. Τα αγγλικά παραμένουν η επίσημη γλώσσα, αλλά, λόγω της τοποθεσίας και της ιστορίας του, οι ισπανόφωνοι ανέρχονται στο 27%.

Όσον αφορά την ιστορική αναδρομή, το Texas, προτού γίνει αναπόσπαστο τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, φιλοξένησε μεγάλο αριθμό Βρετανών αποίκων, ιδιαίτερα κατά τα τέλη του 18ου αιώνα. Η βρετανική αποικιοκρατία είχε ως συνέπεια τη δημιουργία εντάσεων ανάμεσα στους κατοίκους του Texas και του Μεξικού. Η επανάσταση του Texas, που διήρκεσε από τη 2α Οκτωβρίου 1835 έως και την 21η Απριλίου 1836, οδήγησε στη σύσταση του ανεξάρτητου κράτους, της Δημοκρατίας του Texas, που λίγο αργότερα εντάχθηκε στον κορμό της ομοσπονδιακής συνταγματικής δημοκρατίας των Η.Π.Α.

Η οικονομία της Πολιτείας του Texas ανέκαθεν βασιζόταν στη γεωργική και βιομηχανική παραγωγή, χάρη στα ευνοϊκά γι’ αυτές εδάφη του. Η κτηνοτροφία διαδραματίζει εξίσου σημαντικό ρόλο, όχι μόνο για την τοπική, αλλά και για την εθνική αγορά, αφού το Texas έχει τις περισσότερες φάρμες από κάθε άλλη Πολιτεία. Η βιομηχανία εστιάζει, κυρίως, στον ορυκτό πλούτο και πιο συγκεκριμένα στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ενώ πολλοί από τους κατοίκους του απασχολούνται στον τομέα του τουρισμού, παρέχοντας υπηρεσίες στους εκατομμύρια ανά τον χρόνο τουρίστες.

Το Σύνταγμα του Texas υιοθετήθηκε το 1876 και προβλέπει την ύπαρξη δύο βουλών, αποτελούμενες από 31 Γερουσιαστές, που εκλέγονται για τετραετή θητεία και από 150 μέλη στην πολιτειακή Βουλή των Αντιπροσώπων, που εκλέγονται για δύο έτη. Ο Κυβερνήτης, που υπηρετεί το Σύνταγμα για τέσσερα έτη, έχει δικαίωμα νομοθετικής πρωτοβουλίας, άσκησης του δικαιώματος αρνησικυρίας, καθώς και αρμοδιότητα σύγκλησης έκτακτων κοινοβουλευτικών συνόδων. Η δικαιοσύνη είναι οργανωμένη σε δικαστήρια που εκδικάζουν καθημερινές προσφυγές και συγκροτείται από δικαστές τετραετούς θητείας και από δύο Ανώτατα Δικαστήρια: το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο συγκροτούν εννέα δικαστές εξαετούς θητείας και το Ανώτατο Αστικό Δικαστήριο, που συγκροτείται από έναν αρχιδικαστή και οκτώ δικαστές εξαετούς θητείας.

Μέχρι και τη δεκαετία του 1980, το Texas ήταν μια αμιγώς δημοκρατική κοινωνία. Ωστόσο, λόγω της συντηρητικής πολιτικής των Δημοκρατικών, οι κάτοικοι της Πολιτείας στράφηκαν προς τους Ρεπουμπλικάνους. Έτσι, από τις εκλογές του 1980 και μετά, οι Ρεπουμπλικάνοι επικρατούν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. O πρώτος Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης ήταν ο William P. Clements, ενώ επί της παρούσης το αξίωμα κατέχει ο Greg Abbott, 48ος στη σειρά, επίσης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, οι κάτοικοι του Texas εκλέγουν 2 Γερουσιαστές και 36 Αντιπροσώπους βουλευτές στο Κογκρέσο, παρά τον μεγάλο πληθυσμό της Πολιτείας. Επί της παρούσης, το μοτίβο εκπροσώπησης του Texas παρουσιάζει μια «κόκκινη» Γερουσία, με τον John Cornyn και τον Ted Cruz -εσωκομματικό αντίπαλο του Donald Trump στις εκλογές του 2016- και μια εξίσου Ρεπουμπλικανική εκπροσώπηση στην Βουλή των Αντιπροσώπων (22 Ρεπουμπλικανοί, 13 Δημοκρατικοί και 1 κενή θέση).

Πολλοί από τους εκπρόσωπους του Texas στη νομοθετική εξουσία διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην αμερικανική πολιτική, ενώ κάποιοι υπηρέτησαν ως Πρόεδροι (Lyndon B. Johnson, George H.W. Bush, George W. Bush). Στη μνήμη πολλών ανθρώπων, το Texas έχει χαραχθεί ως η Πολιτεία στην οποία δολοφονήθηκε ο αγαπημένος Πρόεδρος, John F. Kennedy, το 1963.

Είναι αναμφίβολο πως στις επερχόμενες εκλογές η Πολιτεία του μοναχικού άστρου θα διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο στην εκλογή του Προέδρου. Σίγουρα, η πανδημία θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα, μιας και το Texas αριθμεί περισσότερα από 450 χιλιάδες κρούσματα. Αξίζει να σημειωθεί πως, προ ολίγων ημερών, ο Donald J. Trump επισκέφτηκε το Texas, προκειμένου να διασφαλίσει και φέτος την υποστήριξη των κατοίκων του. Σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο Joe Biden επικρατεί με 0.6%. Άραγε, να περιμένουμε, μετά από σαράντα χρόνια και δέκα εκλογικές αναμετρήσεις, πως το Texas θα ταχθεί υπέρ των Δημοκρατικών;


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Νίκος Καραμήτρος

Γεννημένος το 2001. Διανύει το πρώτο έτος των σπουδών του στο τμήμα Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια με αντικείμενο το Διεθνές Δίκαιο, για το οποίο τρέφει μεγάλο ενδιαφέρον. Μιλάει αγγλικά και γερμανικά. Είναι μέλος του European Law Students’ Association (ELSA Komotini).

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Καραμήτρος
Νίκος Καραμήτρος
Γεννημένος το 2001. Διανύει το πρώτο έτος των σπουδών του στο τμήμα Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια με αντικείμενο το Διεθνές Δίκαιο, για το οποίο τρέφει μεγάλο ενδιαφέρον. Μιλάει αγγλικά και γερμανικά. Είναι μέλος του European Law Students’ Association (ELSA Komotini).