22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςFlorida: Ένας σημαντικός ρυθμιστής της εκλογικής αναμέτρησης

Florida: Ένας σημαντικός ρυθμιστής της εκλογικής αναμέτρησης


Του Φιλίππου – Αθανάσιου Μισούλη,

Ίσως η πολιτεία με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές είναι η πολιτεία της Φλόριντα ή άλλως «η Ηλιόλουστη Πολιτεία», όπως αποκαλείται (“The Sunshine State”). Με πληθυσμό περίπου 21.000.000 κατοίκους, αποτελεί την τρίτη, σε πληθυσμό, αμερικανική Πολιτεία, μετά την California και το Texas, ενώ αποτελεί και την τέταρτη οικονομικά ισχυρότερη πολιτεία των Η.Π.Α., με Α.Ε.Π. της τάξης των 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Παράλληλα, η δημογραφική της σύνθεση την καθιστά ιδιαίτερη αμφίσημη πολιτικά πολιτεία, καθώς αποτελείται κατά ποσοστό 57,9% από μη ισπανόφωνους λευκούς, ενώ έχει ισχυρές δημογραφικά ομάδες ισπανόφωνων ή Λατίνων, σε ποσοστό άνω του 22%, και Αφροαμερικανών, σε ποσοστό 16%, κατά προσέγγιση.

Πρόκειται για μια Πολιτεία, ωστόσο, που παρά τη δημογραφική της ποικιλομορφία, δεν πρόσκειται στο Δημοκρατικό κόμμα των Η.Π.Α. Αντίθετα, χαρακτηρίζεται από ισχυρή παρουσία και των δύο κομμάτων, με προβάδισμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Ειδικότερα, στην πολιτειακή Βουλή, υπερισχύουν σημαντικά οι Ρεπουμπλικάνοι, με 73 έδρες έναντι 46 των Δημοκρατικών, ενώ στην πολιτειακή Γερουσία, υπερισχύουν ξανά, με 23 έδρες έναντι 17 των Δημοκρατικών. Παράλληλα, και ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Ron De Santis, πρόσκειται στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Αντίστοιχη εικόνα εμφανίζει και η εκπροσώπηση της Πολιτείας σε ομοσπονδιακό επίπεδο, καθώς στη Βουλή των Αντιπροσώπων αυτή εκπροσωπείται από 14 Ρεπουμπλικάνους έναντι 13 Δημοκρατικών, ενώ στην αμερικανική Γερουσία και οι δύο έδρες ανήκουν στους Ρεπουμπλικάνους, και πιο συγκεκριμένα στους Rick Scott και Marco Rubio. Ο πρώτος υπήρξε και κυβερνήτης της Πολιτείας, από το 2011 έως το 2019, ενώ ο δεύτερος είναι γνωστός ευρύτερα από την προεκλογική του εκστρατεία στις προεδρικές εκλογές του 2016, στις οποίες ήταν φίλα προσκείμενος προς την μετριοπαθή πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και υπήρξε ενδοκομματικός αντίπαλος του Donald Trump, από τον οποίο εντέλει και ηττήθηκε.

Ως προς τις προεδρικές εκλογές, αποτελεί μια αμφίσημη πολιτεία (swing state) και δη τη σημαντικότερη από αυτές. Η αλλαγή της εκλογικής της συμπεριφοράς φαίνεται από το γεγονός ότι την πολιτεία κέρδισε ο George Bush, στις προεδρικές εκλογές του 2000 και του 2004, ο Barack Obama, σε αυτές του 2008 και του 2012, και ο Donald Trump, το 2016. Εν ολίγοις, δηλαδή, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, από το 1996 έως και σήμερα, ο νικητής της πολιτείας εξελέγη τελικά και Πρόεδρος των Η.Π.Α. Συγχρόνως, η νίκη στην Πολιτεία κρίθηκε σε όλες τις προαναφερθείσες εκλογικές αναμετρήσεις από μικρά περιθώρια, ένα στοιχείο που την καθιστά μήλον της έριδος για τους μονομάχους των δύο κομμάτων σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Κλειδί στην εκλογική ανάλυση της Πολιτείας αποτελεί η πληθυσμιακή ομάδα των Λατίνων, η οποία, σε αντίθεση με τη γενική εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν υποστηρίζει εξ’ ολοκλήρου το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά είναι διχασμένη. Έως το 2006, οι καταγεγραμμένοι Ρεπουμπλικάνοι υπερτερούσαν των καταγεγραμμένων Δημοκρατικών μεταξύ του ισπανόφωνου πληθυσμού. Ιστορικά, μέρος αυτών των προσκείμενων στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα Λατίνων και Ισπανόφωνων είναι κουβανικής καταγωγής και αντίθετο προς το καθεστώς της γειτονικής Κούβας. Παρατηρείται, ωστόσο, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, στροφή μεγάλης μερίδας των πολιτών της συγκεκριμένης κατηγορίας προς υποστήριξη των Δημοκρατικών και του Joe Biden. Ένα δεύτερο κλειδί για την εκλογική συμπεριφορά της Πολιτείας αποτελεί η ύπαρξη εντός αυτής κωμοπόλεων, με πληθυσμό αποτελούμενο, κυρίως, από λευκούς, συντηρητικούς πολίτες, σε μεγάλο ποσοστό συνταξιούχους, που αποτελούν βασικό πυρήνα υποστήριξης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Στους παράγοντες αυτούς πρέπει να προστεθεί και εκείνος της πανδημίας του κορωνοϊού. Παρότι, θεωρήθηκε επιτυχής η αντιμετώπιση της πανδημίας από τον κυβερνήτη την άνοιξη, ωστόσο, πλέον η Πολιτεία αποτελεί το νέο επίκεντρο της πανδημίας στις Η.Π.Α., καταγράφοντας μόνο σε μια ημέρα, στις 12 Ιουλίου, 15.300 νέα κρούσματα, τον μεγαλύτερο δηλαδή αριθμό νέων κρουσμάτων που είχε καταγραφεί σε μια μόνο ημέρα, με τον συνολικό απολογισμό να φτάνει στις 27 Ιουλίου τα 423.000 κρούσματα, ενώ η οικονομία της Πολιτείας, στενά συνδεδεμένη με τον τουρισμό, κλονίζεται σημαντικά.

Όπως προκύπτει, συνεπώς, η εκλογική αναμέτρηση του 2020 πετυχαίνει την μονίμως αμφίσημη νοτιοανατολική αυτή Πολιτεία σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι, ενώ η κατεύθυνση που θα λάβει θα κριθεί από την εκλογική συμπεριφορά των ετερόκλητων δημογραφικά ομάδων, που την αποτελούν, αλλά και από την επίδραση που θα ασκήσουν σε αυτήν ζητήματα, όπως η διαχείριση της πανδημίας, της οικονομίας, αλλά και οι φυλετικές εντάσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αποτελέσει έντονο πεδίο αντιπαράθεσης, καθώς η νίκη στην εν λόγω πολιτεία επηρεάζει ιστορικά σε κάθε προεδρική εκλογή και το συνολικό αποτέλεσμα, καθώς και το ότι η εκλογική συμπεριφορά της πολιτείας αντικατοπτρίζει τη συνολική εθνική τάση στις αμερικανικές εκλογές.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Φίλιππος-Αθανάσιος Μισούλης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Σπούδασε στην Νομική Σχολή Αθηνών, με μεταπτυχιακό στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, και ενδιαφέρον για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Μιλά αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Ασχολείται στον ελεύθερο χρόνο του με βιβλία, ταινίες και θαλάσσια σπορ.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Φίλιππος-Αθανάσιος Μισούλης
Φίλιππος-Αθανάσιος Μισούλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Σπούδασε στην Νομική Σχολή Αθηνών, με μεταπτυχιακό στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, και ενδιαφέρον για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Μιλά αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Ασχολείται στον ελεύθερο χρόνο του με βιβλία, ταινίες και θαλάσσια σπορ.