20.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝομικά ΘέματαΕθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης6ος Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης: 7, 8 και 9 Αυγούστου υπό την...

6ος Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης: 7, 8 και 9 Αυγούστου υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας


Του Ραφαήλ-Νικόλαου Μπελενιώτη, 

Ο 6ος Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης για το 2020 θα λάβει χώρα στις 7, 8 και 9 Αυγούστου και διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Νομικών – ELSA Greece.

Η ELSA πραγματοποιεί εδώ και χρόνια μια σειρά από πολλές δραστηριότητες ακαδημαϊκού περιεχομένου, αλλά ο Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή, στελεχώθηκε από αναγνωρισμένους νομικούς που στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια του σωματείου, αγαπήθηκε και συνεχίζει να αγαπιέται από πάρα πολλούς φοιτητές Νομικών Σχολών. Κάθε χρόνο, οι συμμετέχοντες αποκτούν πλήθος εμπειριών και νέων γνώσεων, ενώ καταφέρνουν να αποκομίσουν μια πραγματική δικαστική εμπειρία.

Στιγμιότυπο από τον 5ο Εθνικό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης.

Ο διαγωνισμός, που κατέληξε να είναι ένας σημαντικός θεσμός, συνιστά τη μοναδική προσομοίωση του ελληνικού συστήματος απονομής δικαιοσύνης και κάθε χρόνο πλαισιώνεται από φοιτητές και των τριών Νομικών Σχολών της χώρας μας. Επίσης, συμμετέχουν και συνεργάζονται καθηγητές και εν ενεργεία δικαστικοί και νομικοί από όλη την Ελλάδα.

Η διοργάνωση της εικονικής δίκης έχει θέσει ως σκοπό της και για φέτος την πολύπλευρη και πρακτική εξοικείωση των νέων νομικών με το αντικείμενό τους, με τις διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης, αλλά και με τις δυσκολίες που ενέχει για τους επαγγελματίες δικηγόρους και δικαστές. Οι συμμετέχοντες καλούνται να προβούν στη συγγραφή δικογράφου, να το καταθέσουν εγκαίρως, αλλά και να αντεπεξέλθουν και στις προφορικές διαδικασίες. Καλύπτει δηλαδή ένα μεγάλο κενό στην εγχώρια διαδικασία παραγωγής νομικών επιστημόνων, η οποία προσεγγίζει μόνο θεωρητικά τη νομική επιστήμη και δίνει την –σε πολλούς μοναδική– εμπειρία να συμμετέχουν βιωματικά σε ένα προσομοιωτικό περιβάλλον υψηλής ποιότητας, το οποίο μελλοντικά θα είναι το εργασιακό τους περιβάλλον. Φέτος μάλιστα, η διοργάνωση του εγχειρήματος τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Οι νέοι δικηγόροι θα δώσουν τη δικαστηριακή μάχη στο πλαίσιο του 6ου Εθνικού Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης ενώπιον έγκριτων νομικών, ανώτατων δικαστικών και αναγνωρισμένων καθηγητών στις αίθουσες του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Εφετείου Αθηνών. Συνολικά, θα διαγωνισθούν δεκαοχτώ ομάδες σε αυστηρά πραγματικό χρόνο, διεκδικώντας το έπαθλο της πρώτης θέσης.

Σε λιγότερο από τρεις ημέρες, οι νέοι νομικοί –προπτυχιακοί και ασκούμενοι– θα κληθούν να εφαρμόσουν όλα όσα θεωρητικά προσεγγίζουν μέσα από την επιστήμη τους. Όλη η νομική κοινότητα αναμένεται για ακόμα μια φορά, και παρά τον δικαιολογημένο φόβο για τη διασπορά του ιού, να αγκαλιάσει τον διαγωνισμό και να τον στηρίξει όπως κάνει κάθε χρόνο.

Το OffLine Post θα έχει την τιμή να αποτελέσει για δεύτερη χρονιά τον χορηγό επικοινωνίας του 6ου Εθνικού Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης (ΕΔΕΔ), καλύπτοντας τις τριήμερες διεργασίες του θεσμού που επί έξι χρόνια προάγει τη νομική επιστήμη και συμβάλλει στην εξοικείωση των φοιτητών και των νέων νομικών με την πρακτική εφαρμογή της νομικής επιστήμης.


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.