24.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΤο χαρτοφυλάκιο του Warren Buffett για την επόμενη δεκαετία

Το χαρτοφυλάκιο του Warren Buffett για την επόμενη δεκαετία


Του Άρη Κατσίδη,

Ο Warren Buffett, ακράδαντα, πίστευε ότι οι μετοχές ξεπερνούν όλες τις άλλες κατηγορίες χρηματοοικονομικών στοιχείων με την πάροδο του χρόνου και γι’ αυτό τον λόγο συμπεριφέρονταν σαν να ήταν περιουσιακά στοιχεία. Ο θρυλικός επενδυτής προτιμάει τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, αλλά δεν αγοράζει μετοχές σε οποιαδήποτε τιμή, παρά μόνο όταν θεωρεί πως θα έχει αρκετό κέρδος.

Ο Buffett, νωρίτερα φέτος, έστειλε μια επιστολή στους μετόχους της εταιρίας του, με την οποία επεσήμανε ότι «όλα μπορούν να συμβούν στις τιμές των μετοχών την επόμενη μέρα», κάτι για το οποίο δικαιώθηκε αφού η υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας και το lockdown, οδήγησαν σε παγκόσμια οικονομική κρίση. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της Berskshire Hathaway, ένας επενδυτής πρέπει να έχει υπομονή, να σκέφτεται μακροπρόθεσμα και να μην επηρεάζεται, άμεσα, από την πτώση των τιμών.

Θα εξετάσουμε ποιες επενδύσεις προτιμάει ο Buffett και ποιες είναι οι τρεις μετοχές τις οποίες θέλει να κρατήσει για την επόμενη δεκαετία, με σκοπό να καταλάβουμε το σκεπτικό του.

Οι επενδύσεις που προτιμά ο Buffett είναι, κυρίως, μετοχές Large-cap, χρηματοοικονομικά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών, εμπορικά brands και φυσικά που μετοχές που αποδίδουν σε συχνότερα διαστήματα μερίσματα. Περνώντας στις μετοχές που χαίρουν προτίμησης του γνωστού επενδυτή, αυτές είναι οι Apple, American Express και Costco Wholesale.

Apple

Οι μετοχές της Apple αποτελούν το 20% του χαρτοφυλακίου της Berkshire Hathaway. Ο Warren Buffett αγαπά τις μετοχές εμπορικών προϊόντων, όπως η Apple, την οποία θεωρεί καλή επιλογή, χάρη στη δημοφηλία της παγκοσμίως. Σε πρόσφατη συνέντευξη, ο Buffett δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν επικεντρώνομαι στις πωλήσεις που έχει μια εταιρία το επόμενο τρίμηνο ή τον επόμενο χρόνο. Κάνω focus στα εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων που πρακτικά, ζουν ουσιαστικά από τα iPhone. Είναι ίσως η καλύτερη εταιρία που γνωρίζω στον κόσμο»Πριν δύο χρόνια η Apple έγινε η πρώτη αμερικανική εταιρία που ξεπέρασε το $1 τρις σε valuation, ενώ η τωρινή της αξία εκτιμάται στα $1.6 τρις.

American Express

Η American Express είναι ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια δίκτυα πληρωμών, με τον Warren Buffett να επενδύει στις μετοχές της από το 1964. Σύμφωνα με την ανακοίνωση στις 28/7, η American Express παρουσίασε καθαρά έσοδα ύψους 257 εκ. δολαρίων σε σχέση με τo $1.8 δις τον προηγούμενο χρόνο. Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές που θα ήθελαν να ακολουθήσουν τις κινήσεις του Warren Buffett θα αγόραζαν μετοχές της American Express, όταν η μετοχή έπεφτε. Οι αναλυτές συζητούν την οικονομική επίδραση της πανδημίας του κορωνοϊού στις παγκόσμιες οικονομίες και στις συνήθειες των καταναλωτών σχετικά με τα πόσα χρήματα ξοδεύουν. Αν η οικονομία δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης σε σχήμα V, κάτι που ελπίζουν πολλοί, τότε οι επιχειρήσεις σαν την American Express είναι πιθανό να δυσκολευτούν περαιτέρω. Βέβαια, ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι οι βασικοί καταναλωτές τής εταιρίας αποτελούνται από μια πιο εύπορη βάση πελατών σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Γι’ αυτό τον λόγο, ίσως ένα αξιόπιστο και δυνατό brand, όπως αυτό της American Express, ίσως επηρεαστεί λιγότερο από μια πιθανή νέα οικονομική κρίση.

Costco Wholesale

Η Costco Wholesale είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος λιανοπωλητής παγκοσμίως, με βάση τα έσοδά της, με την τιμή της μετοχής της να ανεβαίνει κατά 11%, ενώ μέχρι το 2020 είχε επιβραβεύσει τους μετόχους της. Η Costco δραστηριοποιείται στον χώρο της λιανικής, που ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνθήκες, πάντα πηγαίνει καλά, χάρη στα προϊόντα χαμηλού κόστους, αλλά και πρώτης ανάγκης που πουλάει, ενώ μεγάλος αντίπαλός της είναι η WalmartΟ όμιλος της Costco χαρακτηρίζεται από σταθερότητα στα κέρδη, λόγω ενός «συνδρομητικού επιχειρηματικού μοντέλου», για το οποίο οι πελάτες πληρώνουν συνδρομή για να έχουν πρόσβαση σε προσφορές προϊόντα πρώτης ανάγκης. Το 2019, η Costco συγκέντρωσε περίπου $3.35 δις από τις συνδρομές, τα οποία κατά το μεγαλύτερο μέρος είναι κέρδος για την εταιρία.


Άρης Κατσίδης

Είναι φοιτητής του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις οικονομικές ειδήσεις, ενώ παρακολουθεί σταθερά το χρηματιστήριο. Ως χόμπι έχει τον αθλητισμό, την ιστορία, την γεωγραφία, αλλά και τα ταξίδια.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης Κατσίδης
Άρης Κατσίδης
Είναι φοιτητής του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις οικονομικές ειδήσεις, ενώ παρακολουθεί σταθερά το χρηματιστήριο. Ως χόμπι έχει τον αθλητισμό, την ιστορία, την γεωγραφία, αλλά και τα ταξίδια.