19.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΚέρκυρα: «Η Κυρά του Ιονίου»

Κέρκυρα: «Η Κυρά του Ιονίου»


Της Βασιλείας Τζιτζικάκη,

Η Κέρκυρα, ένα από τα πιο γνωστά για την ομορφιά, την ιστορία και τον πολιτισμό τους νησιά της χώρας μας, έχει σχετικά χαμηλό τουριστικό προφίλ, προσελκύει επισκέπτες όλων των ηλικιών αλλά οι περισσότεροι είναι μεγαλύτερης ηλικίας λόγω του μεγέθους της που χρειάζεται αυτοκίνητο για να μπορέσεις να ανακαλύψεις και να συναντήσεις τις απόκρημνες ομορφιές της αλλά και λόγω της όχι και τόσο έντονης νυχτερινής της ζωής. Το νησί των Φαιάκων όμως, είναι γνωστό λόγω του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα του, με κτίρια που δίνουν την αίσθηση της Ιταλίας, παλάτια, μουσεία και βέβαια, δεν υπολείπεται σε τίποτα από αλλά διάσημα νησιά όσον αφορά τις παραλίες της.

Αυτό που κάνει τους τουρίστες να την επισκέπτονται όμως, είναι κυρίως η κουλτούρα και τα αξιοθέατά της. Φτάνοντας στο λιμάνι της δεσπόζουν το παλιό και το νέο φρούριο, τοποθεσίες που είναι απαραίτητο να επισκεφτεί κανείς λόγω της πανοραμικής θέας που προσφέρουν. Επιπλέον, το πολυτραγουδισμένο Ποντικονήσι βρίσκεται απέναντι, καταπράσινο με την Παναγία Βλαχερνών να δεσπόζει δίπλα του. Είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα μέρη του νησιού και αξίζει της επίσκεψης αρχικά λόγω του ότι βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στο Ποντικονήσι, στο οποίο δεν επιτρέπεται η επίσκεψη λόγω της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντός του. Επιπλέον, ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Κέρκυρας είναι το κανόνι από το οποίο η θέα είναι μαγευτική. Επιπρόσθετα, το Αχίλλειο και το Μον Ρεπό, τα δυο παλάτια του νησιού είναι άξια επίσκεψης, αφού αφήνουν τον επισκέπτη με μια μεγαλοπρεπή αίσθηση καθώς είναι αριστοτεχνικά κτισμένα και διακοσμημένα εντός και εκτός, με μεγάλους καταπράσινους κήπους.

Φυσικά, δεν μπορεί να παραλειφθεί η παλιά πόλη της Κέρκυρας, το πιο αριστοκρατικό σημείο του νησιού, που έχει αναγνωριστεί ως μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Εκεί, θα συναντήσει κανείς καλοδιατηρημένα νεοκλασικά κτίρια με έντονες αγγλικές και βενετικές επιρροές. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται το πλακόστρωτο Λιστόν, που οδηγεί στα πασίγνωστα καντούνια της Κέρκυρας. Το Λιστόν είναι πολύ κοντά στην πλατεία Σπιανάδα, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων! Η μεγαλόπρεπης Σπιανάδα, τα Ανάκτορα, η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα που βρίσκονται πολύ κοντά και όλα τα ενετικά οικοδομήματα που περιβάλλουν το Λιστόν, το καθιστούν ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της Κέρκυρας. Την περίοδο του Πάσχα, στην περιοχή υπάρχουν αμέτρητα φανάρια που βγάζουν μωβ, πένθιμο χρώμα καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Οι καφετέριες που βρίσκονται εκεί προφέρουν κερκυραϊκά γλυκά, κουμ κουάτ ή κερκυραϊκή τζιτζιμπίρα, ενώ δίπλα, στη Σπιανάδα θα βρίσκεται σε εξέλιξη ένας συναρπαστικός αγώνας κρίκετ που είναι το πιο διαδεδομένο άθλημα του νησιού!

 Όπως τα περισσότερα νησιά του Ιονίου, η Κέρκυρα φημίζεται για τα γαλαζοπράσινα νερά της. Άλλωστε, εκεί είναι που υπάρχει και η παραδεισένια παραλία, όπως αποκαλύπτει και το όνομά της που είναι επισκέψιμη μόνο με βαρκάκι, το οποίο μπορεί κανείς εύκολα να βρει στην Παλαιοκαστρίτσα. Είναι μια αξέχαστη εμπειρία, καθώς η διαδρομή είναι πανέμορφη με σπηλιές, μικροσκοπικούς κόλπους και ανεξερεύνητες παραλίες. Ακόμα, το νησί που οι παραλίες του αριθμούνται σε περισσότερες από 20, έχει κάποιες οι οποίες κεντρίζουν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των επισκεπτών λόγω της ομορφιάς, της καθαρότητάς τους και οι περισσότερες είναι οργανωμένες. Ο Άγιος Γεώργιος Πάγων, η εντυπωσιακή Παλαιοκαστρίτσα, οι μυθικοί Ερμόνες και οι ακτές Γλυφάδα και Μυρτιώτισσα που εξυπηρετούν όλα τα γούστα, με την πρώτη να είναι πλήρως εξοπλισμένη με beach bars, ξενοδοχεία, ταβερνούλες και ένα πάρκο ψυχαγωγίας για τους φίλους των σπορ, ενώ με την δεύτερη να είναι κατάλληλη και για γυμνιστές, δεν αφήνουν κανέναν δυσαρεστημένο.

Όσον αφορά το γαστρονομικό κομμάτι του νησιού, αυτό είναι πολύ πλούσιο και επηρεασμένο από την ιταλική κουζίνα. Πιάτα όπως η παστιτσάδα, το μπουρδέτο, το σοφρίτο με μοσχάρι, το μπιάνκο, οι πορπέτες, η φιγαδέλια και η φογάτσα είναι μόνο λίγα από αυτά. Το νησί είναι ιδιαίτερα διάσημο για τη γαστρονομία του καθώς συνδυάζει τις δυο πιο γνωστές για τη νοστιμιά τους και διαδεδομένες γαστρονομικές κουζίνες, την ελληνική και την ιταλική. Ακόμα, το κουμ κουάτ, το πιο γνωστό φυτό του νησιού υπάρχει σε ό,τι παραλλαγή μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους, από γλυκό του κουταλιού μέχρι λικέρ, το οποίο μάλιστα φημίζεται για τις χωνευτικές του ιδιότητες.

Τέλος, η «κυρά του Ιονίου» μπορεί να σου προσφέρει οτιδήποτε θελήσεις. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή για την ομορφιά και την κουλτούρα τους νησιά της Ελλάδας, μεγάλης ιστορικής σημασίας και παρ’ όλα αυτά παραμένει ένα από τα λιγότερο ακριβά νησιά της χώρας. Είναι το νησί που η θέα του πελάγους, απ’ όπου κι αν σταθεί κανείς, είναι απίστευτη, συνδυαζόμενη άριστα με τη δροσιά κάτω από τα καταπράσινα δέντρα, η οποία είναι βάλσαμο για τον καλοκαιρινό καύσωνα. Τέλος, η πρόσβαση στο νησί είναι πολύ εύκολη με πλοίο μέσω Ηγουμενίτσας!


Βασιλεία Τζιτζικάκη

Γεννήθηκε το 1996 στη Θεσσαλονίκη, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αυτήν την περίοδο κάνει το μεταπτυχιακό της στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος με τίτλο «Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών». Έχει εργαστεί στο έργο «Ψηφιοποίηση Εφημερίδων στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης» με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μιλάει τέσσερις γλώσσες. Ενδιαφέρεται κυρίως για τα ταξίδια, τον πολιτισμό αλλά και την φωτογραφία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασιλεία Τζιτζικάκη
Βασιλεία Τζιτζικάκη
Γεννήθηκε το 1996 στη Θεσσαλονίκη, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αυτήν την περίοδο κάνει το μεταπτυχιακό της στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος με τίτλο «Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών». Έχει εργαστεί στο έργο «Ψηφιοποίηση Εφημερίδων στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης» με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μιλάει τέσσερις γλώσσες. Ενδιαφέρεται κυρίως για τα ταξίδια, τον πολιτισμό αλλά και την φωτογραφία.