12.7 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηExpress ανασχηματισμός, μέχρι να έρθει η ώρα των αλλαγών

Express ανασχηματισμός, μέχρι να έρθει η ώρα των αλλαγών


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,

Ουκ ολίγοι είδαν την παραίτηση του Υφυπουργού Δικαιοσύνης κ. Κράνη σαν ένα αθέμιτο γεγονός – επιταχυντή εξελίξεων που αργά η γρήγορα θα ερχόντουσαν. Οι εξελίξεις δεν είναι άλλες από τον εδώ και πολλούς μήνες κυβερνητικό ανασχηματισμό, ο οποίος ελέω της πανδημίας και της κατάστασης έκτακτης ανάγκης ήταν πρακτικά αδύνατον να πραγματοποιηθεί.

Η κυβέρνηση βασικά ποτέ δεν έπαψε να είναι σε συνεχή ετοιμότητα και σε συναγερμό, αφού το ένα μέτωπο το οποίο κάθε άλλο παρά ανενεργό μπορεί να χαρακτηριστεί, αυτό των Ελληνοτουρκικών, διατηρεί την κυβέρνηση σε εγρήγορση, ενώ το μέτωπο της πανδημίας φαίνεται να βρίσκεται σε ανάφλεξη λόγω των πολλών κρουσμάτων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, ύστερα από το άνοιγμα των συνόρων και την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών.

Οι πρώτες αλλαγές φανέρωσαν έναν μίνι-ανασχηματισμό που πόρρω απέχει από τους γνωστούς ανασχηματισμούς των προηγούμενων ετών με τις τεκτονικές μετακινήσεις και παύσεις Υπουργών. Ακόμα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έδωσε τον παλμό, όταν μίλησε για «λειτουργικές βελτιώσεις» στο κυβερνητικό σχήμα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε την αναβάθμιση του Υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη σε Αναπληρωτή Υπουργό, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Ανάπτυξη. Αναβάθμιση επίσης είδε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος και προήχθη σε Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Η τελευταία δε «λειτουργική» αλλαγή προξενεί και κάποια ερωτηματικά για τον ψαλιδισμό των αρμοδιοτήτων του Υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη. Τέλος, ανακοινώθηκαν και αλλαγές στις Γ.Γ. των Υπουργείων, οι οποίες, όμως μπορούν να χαρακτηρισθούν στη δεδομένη στιγμή ως ήσσονος σημασίας.

Η τοποθέτηση του κύριου Θ. Σκυλακάκη ήταν από πολλούς αναμενόμενη και σίγουρη. Γνώστης των δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας, ο κύριος Σκυλακάκης είχε μιλήσει πολλές φορές δημόσια για το Ταμείο Ανάκαμψης και τις νέες δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας που διαμόρφωσε τόσο η πανδημία όσο και το Lockdown. Εμφανίζεται ως ένας άνθρωπος που δεν μασάει τα λόγια του, μιας και είχε ευθέως ξεκαθαρίσει, πως η ύφεση που βιώνει η χώρα είναι η μεγαλύτερη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης είχε δώσει και το στίγμα για το πως θα διανεμηθούν τα χρήματα που δικαιούται η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, λέγοντας ότι προτεραιότητα θα δοθεί στην Πράσινη Ανάπτυξη, στην Ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας, στην κλιματική αλλαγή, στην κοινωνική αλληλεγγύη και σε αναγκαίες υποδομές.

Ο Express αυτός ανασχηματισμός σίγουρα ευνοήθηκε – και μάλλον προτιμήθηκε – από τις πολλαπλές κρίσεις που είχε να διαχειριστεί η κυβέρνηση, όμως σε καμία περίπτωση δεν δικαιώνει την προ ημερών φιλολογία για ριζικές αλλαγές στο Κυβερνητικό σχήμα. Ριζικές αλλαγές δεν υπήρξαν, όπως επίσης παραμένει το ερώτημα, αν εφαρμόσθηκε και κάποια αξιολόγηση του έργου του Υπουργικού συμβουλίου ή αν αυτή η αξιολόγηση αναμένεται να δρομολογήσει εξελίξεις αργότερα, σε πιο «ήρεμα νερά» από αυτά που πλέει τώρα η κυβέρνηση.

Δύο παράγοντες συντελούν στην ανωτέρα διαπίστωση. Αρχικά στο πλαίσιο λειτουργίας  του «επιτελικού κράτους», οι «φάκελοι» των Υπουργών ήταν δεδομένο πως αξιολογούνται προσωπικά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, δηλαδή κρίνεται η πορεία, το έργο και η πρόοδος που έχουν σημειώσει στις εργασίες που τους έχουν ανατεθεί. Μια τέτοια διαδικασία αργά η γρήγορα, θα οδηγήσει σε ένα ευρύ ανασχηματισμό. Δεύτερον, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοούμε και τον παλμό της κοινής γνώμης, ο οποίος διάκειται με δυσφορία απέναντι σε συγκεκριμένους υπουργούς και στην μέχρι πρότινος «απόδοση» τους. Είναι μονόδρομος λοιπόν, ίσως από τον Οκτώβρη και μετά αν όχι και νωρίτερα, ένας ανασχηματισμός του κυβερνητικού επιτελείου με όραμα τετραετίας. Εκεί, θα δούμε και νέα ονόματα Υπουργών, ενδεχομένως και υφυπουργών, μέσα από το βουλευτικό σώμα της Ν.Δ. Δεν είναι και λίγοι άλλωστε, αυτοί που ράβουν από τώρα κοστούμι.


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.