16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Missouri: The Show-Me State


Της Σαλώμης Δερμάτη,

Προτού κυκλοφορήσει η αναγνωρισμένη σειρά Ozark του Netflix το 2017, η Πολιτεία του Missouri ήταν γνώριμη στον αμερικανικό πληθυσμό για μια διαφορετική σειρά από γεγονότα: είναι γενέτειρα του 33ου Προέδρου, Harry S. Truman, του συγγραφέα Mark Twain, καθώς και της μπύρας Budweiser. Το ανεπίσημο υποκοριστικό της είναι “The Show-Me State”, η προέλευση του οποίου αποδίδεται ενδεχομένως στον Willard Duncan Vandiver, πρώην μέλος του Κογκρέσου των Η.Π.Α., σε μια ομιλία του το 1899. Η φράση περιγράφει τους κατοίκους της ως δύσπιστους, ισχυρογνώμονες, ακόμη και συντηρητικούς. Το motto της είναι “Salus Populi Suprema Lex Esto”, το οποίο μεταφράζεται ως «ας είναι η ευημερία του λαού ο ανώτατος νόμος» και αποτυπώνεται στην επίσημη σημαία της Πολιτείας. Τέλος, οφείλει το όνομά της στους ιθαγενείς πληθυσμούς, που συνάντησαν οι ευρωπαίοι κατακτητές στα μέσα του 18ου αιώνα, μια φυλή των Sioux Indians. Πρώτα, οι Γάλλοι μετέφεραν το όνομα Missouri στον τοπικό ποταμό, το οποίο σταδιακά χρησιμοποιήθηκε για την ευρύτερη περιοχή.

Η εμπειρία του μεσοδυτικού Missouri ως μέλος της αμερικανικής ομοσπονδίας ξεκινάει το 1803 με την «Αγορά της Λουιζιάνα» (Louisiana Purchase) από τη Γαλλία. Εννέα χρόνια αργότερα, η γειτονική Louisiana γίνεται το 18ο μέλος των Η.Π.Α., ενώ το Missouri προσαρτάται το 1821 ως το 24ο μέλος, στο πλαίσιο του Συμβιβασμού του Missouri του 1820. Σύμφωνα με τον τελευταίο, το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθέτησε τρεις αποφάσεις: α) την ένταξη του Missouri, παρά το ισχύον καθεστώς δουλοκτημοσύνης, β) την ένταξη του βορειοανατολικού Maine ως «ελεύθερης» πολιτείας (free state) και γ) την κατάργηση της δουλείας στις περιοχές που βρίσκονταν στα βόρεια σύνορα του Missouri. Τόσο οι διαπραγματεύσεις όσο και το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα, αποκαλούμενα, μάλιστα, ως «κρίση», που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον δρόμο για τον Εμφύλιο του 1861-1865. Εν τέλει, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε τη συμφωνία ως αντισυνταγματική το 1857, όμως οι εντάσεις και ο ανταγωνισμός μεταξύ «βορρά και νότου» ήταν ήδη σε έξαρση.

Τον προηγούμενο αιώνα, η πολιτεία άνθισε και εκβιομηχανίστηκε με ταχύτατους ρυθμούς, πρώτα χάρη στις υδάτινες μεταφορές και σύντομα λόγω της εξάπλωσης των σιδηροδρομικών γραμμών και της μαζικής μετανάστευσης που αυτές διευκόλυναν. Εντούτοις, έχει διατηρήσει την ισορροπία μεταξύ της αστικής ζωής και της ενδυναμωμένης γεωργικής παραγωγής.

Σήμερα, το Missouri συνορεύει με οκτώ πολιτείες: την Iowa, το Illinois, το Kentucky, το Tennessee, το Arkansas, την Oklahoma, το Kansas και τη Nebraska. Η πρωτεύουσά του είναι το Jefferson City, παρόλο που πληθυσμιακά, πολιτισμικά και οικονομικά αναδεικνύονται κυρίως οι πόλεις St. Louis, Kansas City, Springfield και Columbia. Παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα μολύβδου σε εθνικό επίπεδο, ενώ αυξάνουσας σημασίας είναι οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Επιπλέον, το ΑΕΠ για το 2016 ανήλθε στα $263,933,000,000, εκπροσωπώντας μόλις το 1,6% των Η.Π.Α.

Όσον αφορά στα δημογραφικά στοιχεία, ο πληθυσμός του κυμαίνεται στα 6,137,428, τον Ιούλιο του 2019, σημειώνοντας αύξηση 2,5% σε σχέση με το 2010. Σχεδόν το ¼ είναι κάτω των 18 ετών, ενώ υπάρχει σχετική ισοψηφία μεταξύ ανδρικού και γυναικείου πληθυσμού. Σημειωτέον ότι η συντριπτική πλειοψηφία είναι λευκοί, ενώ η πιο πολυπληθής μειονότητα είναι αυτή των Αφροαμερικανών. Περισσότεροι από τους μισούς της τελευταίας ομάδας βρίσκονται στο St. Louis. Παράλληλα, σημειώνονται υψηλά επίπεδα ολοκλήρωσης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, περίπου 90% το 2014 με 2018, αλλά και εργατικής δύναμης, περίπου 62% την ίδια περίοδο.

Εκτός από τα παραπάνω, πρόκειται για μια σχετικά αραιοκατοικημένη πολιτεία. Τα ¾ των κατοίκων της αυτοπροσδιορίζονται ως χριστιανοί, ενώ το 20%, κατά προσέγγιση, δεν δηλώνει ταύτιση με κάποια θρησκεία. Είναι αξιόλογη, ακόμη, η ποικιλία σε ιστορική καταγωγή, περιλαμβάνοντας τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Αγγλία και τη Γαλλία. Πλέον, ωστόσο, το Missouri συγκεντρώνει μετανάστες από χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, της Ανατολικής Ευρώπης, ακόμη και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Σχετικά με την τρέχουσα πανδημία του κορωνοϊού, βρίσκεται στην 31η θέση σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τα συνολικά κρούσματα. Συγκεκριμένα, στις 24 Ιουλίου τα περιστατικά ανέρχονται στα 39,923 και οι θάνατοι μόνο στους 1,212.

Ως προς την πολιτική σκηνή, το Missouri αποτελεί ένα ξεκάθαρο παράδειγμα «κόκκινης» πολιτείας (red state). Από τη μία πλευρά, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχει εκλέξει συστηματικά περισσότερους Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές, αλλά και Αντιπροσώπους, στα αντίστοιχα εσωπολιτειακά σώματα. Το 2002 συνιστά την τομή, καθώς πρόκειται για το εναρκτήριο έτος αυτής της μεταστροφής, εν αντιθέσει με τις προγενέστερες δεκαετίες, στις οποίες η δυναμική ήταν αντίστροφη, δηλαδή υπέρ των Δημοκρατικών. Σήμερα, στη Γερουσία, οι Ρεπουμπλικάνοι καταλαμβάνουν τις 23 από τις 34 θέσεις, ενώ συλλήβδην μόνο οκτώ είναι γυναίκες. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, επικρατεί παρόμοια ανισορροπία, με 48 Δημοκρατικούς και 114 Ρεπουμπλικάνους. Σημειωτέον ότι σε κανένα σώμα δεν έχει εκλεγεί τα τελευταία 22 χρόνια ανεξάρτητος υποψήφιος. Επιπροσθέτως, ο σημερινός Κυβερνήτης, ο Michael L. Parson, όπως και ο προκάτοχός του, ανήκουν στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Αυτά τα τρία στοιχεία, η Γερουσία, η Βουλή και το αξίωμα του Κυβερνήτη, καθιστούν το Missouri μια ολοκληρωτικά Ρεπουμπλικανική Πολιτεία (trifecta), δεδομένου πως το εν λόγω κόμμα υπερισχύει στα δύο νομοθετικά σώματα και στην εκτελεστική εξουσία.

Από την άλλη πλευρά, η εκπροσώπηση του Missouri στους ανάλογους ομοσπονδιακούς θεσμούς κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Στη Γερουσία, συμμετέχουν δύο Ρεπουμπλικάνοι, ο Roy Blunt από το 2011 και ο Joshua Hawley από το 2019. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σε ένα σύνολο 435 θέσεων, οι έξι είναι Ρεπουμπλικάνοι και οι δύο Δημοκρατικοί.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εμπειρία του Missouri στις προεδρικές εκλογές. Διαχρονικά έχει προτιμήσει τον υποψήφιο ο οποίος εν τέλει κέρδισε εθνικά, με εξαίρεση τρεις περιπτώσεις: τον Adlai Stevenson έναντι του Dwight Eisenhower το 1956 και κατά του Barack Obama το 2008 και 2012. Το γεγονός αυτό έχει αναδείξει το Missouri ως αρκετά αξιόπιστη πολιτεία τόσο για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, όσο και για την έκβαση των εκλογών εν γένει. Εντούτοις, η εκπροσώπηση στο σώμα εκλεκτόρων (electoral college) έχει γνωρίσει βαθμιαία μείωση, από 18 σε 10 ψήφους, εξαιτίας των υποδεέστερων ρυθμών πληθυσμιακής αύξησης.

Η προσοχή εύλογα επικεντρώνεται στις επερχόμενες εκλογές και στο δίλημμα μεταξύ Trump και Biden. Το 2016, ο πρώτος άνετα επικράτησε έναντι της Hillary Clinton, με διαφορά σχεδόν 19%. Με βάση τα προαναφερθέντα δεδομένα, δηλαδή τη γενικότερη «κόκκινη» προτίμηση, το Missouri αναμένεται να τον στηρίξει εκ νέου στις 3 Νοεμβρίου. Οφείλουμε, όμως, να αναγνωρίσουμε τη σχετική απογοήτευση των ψηφοφόρων, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, που διενήργησε το  Πανεπιστήμιο του Saint Louis την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε αποστροφή τόσο των Ευαγγελιστών, μιας σημαντικής μερίδας της βάσης του Trump, όσο και των γυναικών και των φοιτητών πανεπιστημίου, πρωτίστως λόγω της διαχείρισης της κρίσης του κορωνοϊού. Πάντως, οι πολίτες του Missouri φαίνονται διχασμένοι μεταξύ των δύο υποψηφίων, δίνοντας ελαφρύ προβάδισμα στον εν ενεργεία Πρόεδρο.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Salome Dermati
Salome Dermati
Undergraduate student at the Department of Political Science and Public Administration at the National University of Athens, specializing in International and European Studies. Has participated in three short-term Erasmus+ programmes, as well as in one for studies in Madrid. Has realised a three-month internship at Europe Direct ELIAMEP, and has been a team coordinator and contributor to the opinion column of SAFIA Blog. Speaks English, Spanish, and French, and publishes original poems.