26 C
Athens
Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

As Maine goes, so goes the Nation


Του Οδυσσέα Γραμματικάκη,

Το Maine είναι η βορειότερη Πολιτεία των Η.Π.Α., η 12η πιο μικρή και η 9η πιο αραιοκατοικημένη. Πρωτεύουσα είναι η Augusta, ενώ η μεγαλύτερη πόλη και αρχική πρωτεύουσα της Πολιτείας είναι το Portland.

Ο πληθυσμός, σύμφωνα με τις μετρήσεις του 2019, ήταν 1,344,212. Από αυτούς, το 94.8% (σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2016) ήταν Λευκοί, το 1.2% ήταν Αφροαμερικανοί, το 1.1% Ασιάτες και το 1.5% Ισπανόφωνοι. Η Πολιτεία κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό Λευκών μη-Ισπανόφωνων σε όλη την Αμερική. Όσον αφορά την θρησκεία, αν και το Maine έχει μεγάλο ποσοστό Λευκών, η θρησκεία δεν είναι τόσο διαδεδομένη, με το 37% να αυτοπροσδιορίζονται ως Προτεστάντες, το 21% Καθολικοί, αλλά το 31% ως άθεοι.

Το Maine είναι μια Πολιτεία, η οποία δεν φημίζεται για κάποια παράδοση, όσον αφορά τις πολιτικές προτιμήσεις. Δεν ήταν, δηλαδή, και δεν είναι προπύργιο των Δημοκρατικών ή των Ρεπουμπλικάνων. Παρ’ όλα αυτά, οι ψηφοφόροι είχαν μια ροπή προς ανεξάρτητους υποψηφίους, οι οποίοι εκλέγονταν κυβερνήτες. Οι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί υποψήφιοι συνήθως έχουν πιο μετριοπαθείς απόψεις από ότι οι θέσεις των κομμάτων τους.

Τη δεκαετία του ’70 και του ‘80, οι Ρεπουμπλικάνοι στις προεδρικές εκλογές είχαν το πάνω χέρι στην πολιτεία του Maine. Κάποιες φορές με μεγάλη διαφορά, όπως στη δεύτερη εκλογή του Reagan το 1984 ή στην εκλογή του Nixon το 1972, που τα ποσοστά των Ρεπουμπλικανών έφτασαν στο 60%. Από τη δεκαετία του ’90 μέχρι και σήμερα, αυτό έχει αλλάξει. Οι Δημοκρατικοί έχουν κερδίσει κάθε μάχη για την προεδρική καρέκλα, συνήθως με μικρές διαφορές, αλλά ικανές, για να αποσπάσουν περισσότερους εκλέκτορες.

Όπως είπαμε και προηγουμένως, το Maine έχει μια παράδοση να υποστηρίζει ανεξάρτητους υποψηφίους. Η ιστορία του Ross Perot είναι η πιο γνωστή. Ο επιχειρηματίας Ross Perot έθεσε υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος στις εκλογές του 1992 και κατάφερε να αποσπάσει το 18.9% των ψήφων και στο Maine κατάφερε να βγει δεύτερος, πίσω από τον Bill Clinton.

Η σημερινή Κυβερνήτης της πολιτείας είναι η Δημοκρατική Janet Mills, η οποία εκλέχθηκε το 2013 ως η 75η κυβερνήτης του Maine, ενώ πριν ήταν Ανώτατος Δικαστής στην πολιτεία. Οι πολιτικές της θεωρούνται φιλελεύθερες, καθώς η ίδια υποστηρίζει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, υπογράφοντας νόμους που απαγορεύουν ψευτοεπιστημονικές πρακτικές για την «θεραπεία» των ομοφυλοφίλων κ.α. Επίσης, έχει επαναπροσεγγίσει τους ιθαγενείς και τις κοινότητες ιθαγενών του Maine, ενώ, κατά τα χρόνια της ως Δικαστής, η σχέση της με τις κοινότητες αυτές ήταν διαταραγμένη. Κατά τα χρόνια της ως Κυβερνήτης, υπέγραψε νόμο, που αντικαθιστά την Ημέρα του Κολόμβου με την Ημέρα Ιθαγενών και προσπάθησε να δημιουργήσει επιτροπές που θα ασχολούνταν με τα θέματα των κοινοτήτων αυτών. Επίσης, έχει κάνει βήματα για την επέκταση του δικαιώματος της άμβλωσης, έχει ασχοληθεί με το περιβάλλον, απαγορεύοντας υλικά που το βλάπτουν και προσπαθώντας να βελτιώσει την ποιότητα του νερού, ειδικά σε περιοχές που ζουν ιθαγενείς πληθυσμοί.

Οι Γερουσιαστές, που εκπροσωπούν το Maine στη Γερουσία, είναι η Ρεπουμπλικανή Susan Collins και ο ανεξάρτητος Angus King. Τα άλλα δύο μέλη στη Βουλή των Αντιπροσώπων ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα και είναι η Chellie Pingree και ο Jared Golden.

Στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του 2020, ο Joe Biden προηγείται, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, με μέσο όρο 54% έναντι 42% του Donald Trump, μια διαφορά μικρή, αλλά, όπως είδαμε και προηγουμένως, οι Δημοκρατικοί, αν και κερδίζουν την πολιτεία του Maine, την κερδίζουν με ισχνή διαφορά. Οι κατά μεγάλη πλειοψηφία λευκοί ψηφοφόροι της πολιτείας υποστηρίζουν πιο εύκολα έναν ανεξάρτητο υποψήφιο παρά κάποιον που ανήκει σε ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα. Οι μετριοπαθείς πολιτικές είναι αυτές που κερδίζουν έδαφος και εκεί είναι που θα στοχεύσει ο Joe Biden σε μια τέτοια πολιτεία. Θα προσπαθήσει να συσπειρώσει τους Ρεπουμπλικάνους που αντιτίθενται στις πολιτικές του Trump. Ο πρώην εσωκομματικός αντίπαλος του Biden, ο Bernie Sanders, κατά τις εσωκομματικές εκλογές στην πολιτεία, τα είχε πάει επίσης πολύ καλά, αφού βγήκε δεύτερος με 32.45% έναντι 33.37% του Biden. Ο πρώην αντιπρόεδρος των Η.Π.Α., άρα, έχει, για άλλη μια φορά, τη δυσκολία να προσεγγίσει και τους ψηφοφόρους του Sanders, τους ψηφοφόρους, δηλαδή, που θα ψήφιζαν με μεγαλύτερη ευκολία κάποιον ανεξάρτητο υποψήφιο ή δεν θα ψήφιζαν καθόλου.

Συμπερασματικά, το Maine είναι μια αμφίρροπη πολιτεία, που οι προεδρικές μάχες κρίνονται στο νήμα. Το φαβορί είναι ο Biden, ο οποίος όμως θα έχει μια δύσκολη δουλειά, απέναντι σε έναν Πρόεδρο που πριν τέσσερα χρόνια έφτασε αρκετά κοντά στο να κερδίσει την Clinton. Συγκεκριμένα, ο Trump έφτασε πιο κοντά στο να «πάρει» την πολιτεία από οποιονδήποτε άλλον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο από το 1988, την τελευταία φορά που η πολιτεία «πέρασε» στα χέρια του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Η μάχη θα είναι σκληρή και μπορεί οι εκλέκτορες να είναι τέσσερις, αλλά όπως λέγανε παλιά οι πολιτικοί αναλυτές: “As Maine goes, so goes the nation”, δηλαδή όπως ψηφίζει το Maine, έτσι ψηφίζει και το έθνος.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Οδυσσέας Γραμματικάκης

Διαμένει στην Αθήνα και βρίσκεται στο 4ο έτος των σπουδών του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών (Κόρινθος) του Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Έχει παρακολουθήσει αρκετά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς έχει βοηθήσει και στην δημιουργία κάποιων από αυτών. Ασχολείται με την αρθρογραφία από τον χειμώνα του 2017. Αυτήν την περίοδο τον εντοπίζουμε στην Πράγα, όπου κάνει πρακτική στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Τσεχίας. Τα ενδιαφέροντα του είναι η διεθνής πολιτική, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η συγκριτική πολιτική, οι Ευρωπαϊκές και οι Λατινοαμερικάνικες σπουδές.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οδυσσέας Γραμματικάκης
Διαμένει στην Αθήνα και βρίσκεται στο 4ο έτος των σπουδών του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών (Κόρινθος) του Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Έχει παρακολουθήσει αρκετά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς έχει βοηθήσει και στην δημιουργία κάποιων από αυτών. Ασχολείται με την αρθρογραφία από τον χειμώνα του 2017. Αυτήν την περίοδο τον εντοπίζουμε στην Πράγα, όπου κάνει πρακτική στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Τσεχίας. Τα ενδιαφέροντα του είναι η διεθνής πολιτική, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η συγκριτική πολιτική, οι Ευρωπαϊκές και οι Λατινοαμερικάνικες σπουδές.