21.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςObama και Biden εξαπολύουν τα βέλη τους κατά του Trump

Obama και Biden εξαπολύουν τα βέλη τους κατά του Trump


Της Πηνελόπης Κατσιγιάννη,

Η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού έχει πλήξει σημαντικά τις Ηνωμένες Πολιτείες σε όλους τους τομείς. Μέχρι σήμερα, έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα περίπου 4.000.000 κρούσματα και περίπου 149.000 θάνατοι. Καθώς, λοιπόν, η κατάσταση έχει ξεφύγει, ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Donald Trump, φαίνεται πως συνεχίζει να διαχειρίζεται λανθασμένα την υγειονομική κρίση και να μην αναλαμβάνει τις προσωπικές και πολιτικές του ευθύνες. Από τη μεριά τους, τα μέλη του Κόμματος των Δημοκρατικών προσπαθούν με κάθε τρόπο να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους ως προς τις κινήσεις του Προέδρου Trump. Έτσι, λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές, χρησιμοποίησαν το δυνατό τους χαρτί, τον 44ο Αμερικανό Πρόεδρο, Barack Obama.

Πιο συγκεκριμένα, ο Joe Biden, υποψήφιος των Δημοκρατικών για την αμερικανική προεδρία, συνεργάστηκε με τον Barack Obama για τη δημιουργία ενός βίντεο, στο οποίο και οι δύο επιρρίπτουν ευθύνες στον Donald Trump για την ελλιπή ανταπόκρισή του εναντίον της πανδημίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πρώην πρόεδρος Obama βρίσκεται στο πλευρό του πρώην συνεργάτη του, Biden, ήδη από τον Απρίλιο, που είχε εκφράσει επίσημα την υποστήριξή του σε αυτόν. Συνεπώς, το βίντεο, που δημοσιεύτηκε προ ολίγων ημερών στο Twitter, αποτελεί μια μεγάλη ένδειξη της στενής συνεργασίας των δύο πολιτικών προσώπων.

Στο προαναφερθέν βίντεο, λοιπόν, ο Obama δηλώνει ότι, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ποτέ δεν απαρνήθηκε τις ευθύνες, που έπρεπε να αναλάβει, σε αντίθεση με τον Trump, ο οποίος αναφερόμενος στη διαχείριση της κατάσταση με τον κορωνοϊό, δήλωσε: «Δεν είναι δική μου ευθύνη, δεν αναλαμβάνω καμία ευθύνη». Υπονοώντας ότι ο Trump δεν αποβλέπει παρά μόνο στο ατομικό του συμφέρον, ο πρώην πρόεδρος υποστήριξε ότι ο λόγος, που ενεπλάκη με την πολιτική, ήταν διότι έμπαινε στη θέση των συνανθρώπων του και ζούσε τα προβλήματά τους σαν να ήταν δικά του. O Biden, με τη σειρά του, εξαπέλυσε τα βέλη του προς τον νυν Πρόεδρο των Η.Π.Α., κατηγορώντας τον για αναισθησία και αδιαφορία για την υγεία και την ευημερία των Αμερικανών πολιτών.

Ο Barack Obama, σαφώς, δεν αναφέρθηκε τυχαία στο τι θα έπραττε, εάν ο ίδιος έπρεπε να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση. Αρκετά χρόνια πριν, το 2009, όταν ο ιός H1N1 πρωτοεμφανίστηκε στις Η.Π.Α., η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η γρίπη εκείνη είχε διασπείρει τον φόβο παγκοσμίως, με εκατοντάδες παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους να πεθαίνουν στις Η.Π.Α. και 46 από τις 50 πολιτείες να έχουν μολυνθεί. Ο Λευκός Οίκος έθεσε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προκειμένου να αποφύγει την πιθανή ανεξέλεγκτη έξαρση του ιού και να δώσει τη δυνατότητα στους ιατρικούς υπαλλήλους και στα νοσοκομεία να κινηθούν πιο ελεύθερα για την εξάλειψη του ιού. Όπως φάνηκε, η κατάσταση διαχειρίστηκε ορθώς από την κυβέρνηση, καθώς κατάφερε να λάβει σύντομα τα κατάλληλα μέτρα. Αντιθέτως, η κυβέρνηση Trump αγνόησε τη σοβαρότητα της κατάστασης, που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, και μάλιστα ο Trump προέβη σε κατηγορίες κατά του Obama για τον τρόπο που χειρίστηκε την έξαρση της γρίπης των χοίρων 11 χρόνια πριν.

Σαφώς, το βίντεο, που δημοσιεύτηκε λίγο καιρό πριν τις προεδρικές εκλογές, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Εξάλλου, ο Barack Obama αποτελεί ένα από τα πρόσωπα που οι δημοκρατικοί εκτιμούν πολύ και ασκεί ιδιαίτερη επιρροή σε αυτούς. Μέρα με τη μέρα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Trump να κερδίζει όλο και μικρότερα ποσοστά, ενώ τα λάθη του διαδέχονται το ένα το άλλο. Το ηχηρό αυτό βίντεο των Obama και Biden αποτελεί ακόμα ένα στοιχείο που αποδυναμώνει τον τωρινό Πρόεδρο των Η.Π.Α. και τον απομακρύνει από την επανεκλογή του.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Πηνελόπη Κατσιγιάννη

Γεννήθηκε το 2000 στην όμορφη Πάτρα. Είναι φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχει ιδιαίτερη αγάπη προς τις ξένες γλώσσες, τις οποίες αρέσει να εξασκεί μέσα από ταξίδια. Ασχολείται με εθελοντικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, καθώς και με συνέδρια σχετικά με το αντικείμενο σπουδών της.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πηνελόπη Κατσιγιάννη
Πηνελόπη Κατσιγιάννη
Γεννήθηκε το 2000 στην όμορφη Πάτρα. Είναι φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχει ιδιαίτερη αγάπη προς τις ξένες γλώσσες, τις οποίες αρέσει να εξασκεί μέσα από ταξίδια. Ασχολείται με εθελοντικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, καθώς και με συνέδρια σχετικά με το αντικείμενο σπουδών της.