23.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΒουλγαρία: Συνεχίζονται ακατάπαυστα οι διαδηλώσεις

Βουλγαρία: Συνεχίζονται ακατάπαυστα οι διαδηλώσεις


Της Αμαλίας Μαρκέτου,

Για 23η μέρα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στη Βουλγαρία, κατά της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Borisov, η οποία κατηγορείται για φαινόμενα διαφθοράς. Αφορμή για το ξέσπασμα των διαδηλώσεων στη χώρα, αποτέλεσε η ακτιβιστική δράση του Hristo Ivanov στις 7 Ιουλίου, πρώην υπουργού δικαιοσύνης και ηγέτη του πολιτικού κόμματος: «Yes, Bulgaria!» ο οποίος προσέγγισε μαζί με άλλους δύο πολιτικούς ομοϊδεάτες του, την παραλία όπου έχει χτίσει την πολυτελή βίλα του ο Τούρκος Ahmet Dogan, ηγέτης του πολιτικού κόμματος: «MRF» που εκπροσωπεί την τουρκική μειονότητα και τραβώντας βίντεο με το κινητό του το οποίο στη συνέχεια, έγινε viral στο facebook,  καταδείκνυε την διαφθορά της βουλγαρικής κυβέρνησης, η οποία δίνει σιωπηρά την συγκατάθεση της στην ύπαρξη της εν λόγω βίλας, που έχει παρανόμως περιφράξει όλη την παραλία, ιδιωτικοποιώντας την, κάτι το οποίο αντίκειται στην νομοθεσία, καθώς οι παραλίες θεωρούνται δημόσια περιουσία. Το σημαντικότερο όμως στοιχείο είναι η έλλειψη κράτους δικαίου της κυβέρνησης Borisov, που φαίνεται από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη βίλα περιφρουρείται από άτομα τα οποία ανήκουν στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας, όπως αποκαλύφθηκε την επόμενη μέρα από τον πρόεδρο Radev. Επομένως, αυξάνονται οι εικασίες για τη συνεργασία του με το MRF και το ανώτερο στέλεχός του Delyan Peevski, που είναι ιδιοκτήτης μέσων ενημέρωσης και ειδικότερα έχει στην ιδιοκτησία του ένα τεράστιο ποσοστό δημοσιογραφικών εντύπων, που εξυμνούν το έργο του Πρωθυπουργού. 

Συγχρόνως, παρατηρούμε ότι μια πληθώρα σκανδάλων έχει κατακλύσει κατά καιρούς την πολιτική σκηνή της Βουλγαρίας, όπως οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο τον προηγούμενο μήνα και που δείχνουν τον Πρωθυπουργό να κοιμάται στην κρεβατοκάμαρά του έχοντας στο κομοδίνο, ένα όπλο, ράβδους χρυσού και δέσμες χαρτονομισμάτων. Επιπλέον, το σκάνδαλο «Apartmentgate», στο οποίο εμπλέκονται πολιτικοί όπως ο Tsevtan Tsetanov, στενός συνεργάτης του Borisov, ο οποίος είχε οργανώσει την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος («GERB») για τις Ευρωεκλογές. Οι παραπάνω κατηγορήθηκαν ότι αγόραζαν πολυτελή διαμερίσματα σε πολύ χαμηλή τιμή έναντι της πραγματικής αξίας τους (600 ευρώ το τ.μ. έναντι 2.600 ευρώ ανά τ.μ.).

Όλα αυτά μας κάνουν να αναρωτιόμαστε, πως η Βουλγαρία θα επιτύχει την είσοδο της στην Ευρωζώνη έως το 2023, μια διαδικασία η οποία ήδη έχει αρχίσει, καθώς εγκρίθηκε η συμμετοχή στον μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών ΙΙ (ERM II), που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την προσχώρησή της στην Ευρωζώνη. Ένας ακόμη στόχος της βουλγαρικής κυβέρνησης αποτελεί η ένταξη της χώρας στη ζώνη Σένγκεν, που παρόλο που πληροί τα αντίστοιχα κριτήρια, δεν έχει δοθεί η ομόφωνη έγκριση για διεύρυνση της ζώνης της ελεύθερης κυκλοφορίας από τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού για τον εξευρωπαϊσμό της Βουλγαρίας, διαπιστώνουμε ότι τίθενται σοβαρότεροι κίνδυνοι που δεν αφορούν μόνο το μέλλον της χώρας σε σχέση με την ένταξη της στην Ευρωζώνη, αλλά αφορούν την ίδια την δημοκρατία της, η οποία δέχεται σοβαρά πλήγματα και ειδικότερα αυτό της συναινετικής δημοκρατίας της, όπως αναλύεται από τον πολιτικό επιστήμονα Lijphart. Στις προκλήσεις αυτές, και στα αιτήματα των διαδηλωτών, ο Borisov απαντά με πρόταση ανασχηματισμού της κυβέρνησης, η οποία έγινε δεκτή από το Κοινοβούλιο. Ειδικότερα, 166 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 86 βουλευτές ψήφισαν κατά του κυβερνητικού σχεδίου, βάσει του οποίου ο Borisov αντικατέστησε τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, Οικονομίας και Υγείας. Συγχρόνως, o Ivan Geshev, ο γενικός εισαγγελέας, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ότι έχει εμπλακεί σε πολλά σκάνδαλα, θα κληθεί να υποβάλλει έκθεση για τη δράση του μεταξύ των μηνών Ιανουαρίου και Αυγούστου, ύστερα από πρόταση του σοσιαλιστικού κόμματος.

Συνοψίζοντας, στο ερώτημα που πάλι καταλήγουμε, είναι το εάν τα παραπάνω μέτρα είναι αποδοτικά, ώστε να καταπολεμήσουν το κλίμα διαφθοράς που έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια στη χώρα, αλλά και το αν θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη του βουλγαρικού λαού, η οποία έχει εμφανώς κλονιστεί. 


Αμαλία Μαρκέτου

Είναι πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Συμμετέχει σε ομάδες που ασχολούνται εθελοντικά με δράσεις σχετικές με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αναζητά συνεχώς μορφές έκφρασης των κοινωνικών προβληματισμών της, κυρίως μέσω του γραψίματος και του θεάτρου.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αμαλία Μαρκέτου
Αμαλία Μαρκέτου
Είναι τελειόφοιτη στο τμήμα της Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Συμμετέχει σε ομάδες που ασχολούνται εθελοντικά με δράσεις σχετικές με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αναζητά συνεχώς μορφές έκφρασης των κοινωνικών προβληματισμών της, κυρίως μέσω του γραψίματος και του θεάτρου.