23.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςAlabama: «Αυτή είναι μια… Πολιτεία λευκών»

Alabama: «Αυτή είναι μια… Πολιτεία λευκών»


Του Παναγιώτη Παλαιοκαστρίτη,

Η Πολιτεία της Alabama είναι μια από τις νοτιότερες Πολιτείες των Η.Π.Α. Πιο συγκεκριμένα, βρίσκεται στα νοτιανατολικά της χώρας. Προσχώρησε στην Ομοσπονδία το 1819 και αποτελεί την 22η πολιτεία της Ένωσης. Συνορεύει στα βόρεια με το Tennessee, στα ανατολικά με την Georgia και με το Mississippi στα δυτικά. Η Florida, στα νότια, στέκεται ανάμεσα στην Alabama και τον Κόλπο του Μεξικού, αφήνοντας μόνο τη νοτιοδυτική γωνία της Πολιτείας να κάνει επαφή με τον κόλπο, όπου βρίσκεται το Mobile Day, η μόνη πόλη της Alabama με λιμάνι. Έχει έκταση 135.767 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό ίσο με 4.903.185 κατοίκους (το 2019). Πρωτεύουσα της Alabama είναι το Montgomery.

Η Alabama εμπεριέχει αρκετή τοπογραφική ποικιλομορφία, με ποτάμια στον βορρά, το νότιο μέρος των Απαλάχιων Όρων στα βορειοανατολικά της Πολιτείας και πλούσια πεδινά λιβάδια στα νοτιοδυτικά της. Ακόμη πιο νότια, η Πολιτεία καλύπτεται από πυκνά πευκοδάση και, τέλος, ακόμα νοτιότερα από παράκτιες πεδιάδες μέχρι και το Mobile Bay, όπου και είναι το παραθαλάσσιο μέρος της, με τις λευκές παραλίες να ενώνονται με τον Κόλπο του Μεξικού. Η Alabama έχει ένα σχετικά εύκρατο κλίμα, με μια μέση ετήσια θερμοκρασία γύρω στους 18 οC. Η μέση θερμοκρασία, κατά τους θερινούς μήνες, είναι γύρω στους 26 οC και 9 οC, κατά τους χειμερινούς. Οι κατακρημνίσεις είναι σχετικά ισότιμα διαμοιρασμένες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ οι ξηρασίες αποτελούν ένα μη συχνό φαινόμενο. Αυτές οι σχετικά ευνοϊκές καιρικές συνθήκες έχουν επιτρέψει στην πολιτεία να αναπτύξει μια μακρά καλλιεργητική περίοδο και γεωργική κουλτούρα, αλλά τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν λείπουν. Για παράδειγμα, κατά τους θερινούς μήνες και στις αρχές του φθινοπώρου, το νότιο μέρος της πολιτείας μπορεί να χτυπηθεί από ισχυρές τροπικές καταιγίδες, συμπεριλαμβανομένων και τυφώνων. Τυφώνες, όπως η Camille, το 1969, και η Katrina, το 2005, ήταν ιδιαίτερα καταστροφικοί για τις παράκτιες περιοχές της Πολιτείας.

Όπως επισημάνθηκε, οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες επέτρεψαν στην Πολιτεία να διαμορφώσει μια οικονομία, βασισμένη στις γεωργικές καλλιέργειες, για ένα μακρύ χρονικό διάστημα. Το βαμβάκι αποτελούσε το νούμερο ένα εγχώριο προϊόν της Πολιτείας, μέχρι και το 1915, όταν πολλές σοδειές καταστράφηκαν από ένα σκαθάρι, που τρέφεται ως επί των πλείστων από αυτό (Boll weevil). Μετά από αυτή τη χρονολογία, η Πολιτεία στρέφεται προς τις φάρμες και οι προηγούμενες εκτάσεις, που ήταν αφιερωμένες στην παραγωγή βαμβακιού, παραχωρούνται για τη βοσκή ζώων, που παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και για τη βοσκή βοοειδών και πουλερικών. Τα κυριότερα φυτικά προϊόντα που παράγονται είναι το βαμβάκι, τα φιστίκια, η σόγια και το καλαμπόκι. Οι βιομηχανίες της πολιτείας είναι επικεντρωμένες κυρίως στην παραγωγή σιδήρου, ατσαλιού και λευκού μάρμαρου, ενώ παράγονται και προϊόντα βασισμένα στο πετρέλαιο και στα παράλια της πολιτείας βρίσκονται λίγες πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σημαντική καινοτομία για την οικονομία της Alabama αποτελεί η στροφή προς τον τομέα της παροχής υπηρεσιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μαζί με την αστικοποίηση της πολιτείας, ένα μεγάλος μέρος του εργατικού δυναμικού απασχολείται στον τομέα της παροχής υπηρεσιών. Πιο συγκεκριμένα, τα ¾ του εργατικού δυναμικού, που δεν απασχολούνται με αγροτικά επαγγέλματα, κατέχουν θέσεις στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, όπως σε τράπεζες, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, ασφαλιστικές εταιρείες κ.α. Σε γενικές γραμμές, πάντως, η οικονομία της Alabama κατέχει σχετικά χαμηλές θέσεις στην κατάταξη για το σύνολο του Α.Ε.Π. των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων είναι λευκοί, ευρωπαϊκής καταγωγής, προερχόμενοι, κυρίως, από τους αποίκους των βορειανατολικών περιοχών, που συνορεύουν με την Alabama. Οι έγχρωμοι κάτοικοι της Alabama είναι, κυρίως, αφρικανικής καταγωγής και αποτελούν το ¼ του πληθυσμού της Πολιτείας. Τα ίχνη τους εντοπίζονται από τότε που η δουλεία ήταν νόμιμη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Άλλες εθνικές μειονότητες και αλλοδαποί κάτοικοι αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού της πολιτείας. Όσον αφορά τις θρησκευτικές ομάδες, η συντριπτική πλειοψηφία είναι Χριστιανοί και κυρίως Προτεστάντες. Κατά τις ευρωπαϊκές εξερευνήσεις, την περιοχή της Alabama κατοικούσαν αυτόχθονες φυλές, όπως οι Chickasaw, οι Cherokee, οι Upper Creek, οι Muskogee και οι Choctaw. Η μεταγενέστερη εισροή των λευκών αποίκων και το καθεστώς της αγροτικής οικονομίας, βασισμένης στο βαμβάκι, ανάγκασε αυτές τις φυλές να μετακινηθούν προς τη δύση.

Το τοπίο της Alabama έχει γνωρίσει έντονες πολεμικές συγκρούσεις, όπως αυτές των ευρωπαϊκών δυνάμεων μεταξύ τους, των ιθαγενών κοινοτήτων με τους λευκούς αποίκους, των Βορείων και των Νοτίων, κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο, και τις διενέξεις για τα δικαιώματα των μαύρων. Η Πολιτεία της Alabama, όπως προαναφέρθηκε, έχει βασιστεί στις αγροτικές καλλιέργειες, κατά το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, η κουλτούρα των λευκών κατοίκων διαμορφώθηκε από αυτόν τον παράγοντα και έτσι το καθεστώς των σκλάβων αποτελούσε ένα αναπόσπαστο μέρος της οικονομικής ανάπτυξης αυτής της πολιτείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, η κύρια παραγωγή εσόδων βρισκόταν στην παραγωγή βαμβακιού και στην εργασία των σκλάβων σε αυτές τις σοδειές. Mε το ξέσπασμα του Εμφυλίου Πολέμου, η Πολιτεία προσχώρησε στις Συνομόσπονδες Πολιτείες της Αμερικής, τον νότιο άξονα που αντιμαχόταν τους βόρειους. Με την ήττα και την πτώση της Συνομοσπονδίας, η Πολιτεία αρνήθηκε να επικυρώσει τη 14η τροπολογία, που χορηγούσε ιθαγένεια στους μαύρους, και για αυτόν τον λόγο τέθηκε κάτω από στρατιωτική κυριαρχία μέχρι και το 1867. Τον επόμενο χρόνο, η Πολιτεία επικύρωσε ένα νέο σύνταγμα, το οποίο χορηγούσε ορισμένα πολιτικά δικαιώματα στους μαύρους και επανήλθε ως μέλος της Ένωσης.

Κατά την περίοδο από το 1868 έως και το 1874, η Πολιτεία βρισκόταν σε μια έντονη πολιτική αναταραχή. Η εφημερίδα Huntsville Advocate ισχυριζόταν ότι «αυτή είναι μια κυβέρνηση λευκών και μια Πολιτεία λευκών» και οι Ku Klux Klan φρόντιζαν να επιβάλλουν αυτήν την άποψη, εξαπλώνοντας τον τρόμο. Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι μαύροι κάτοικοι άρχισαν να λαμβάνουν κάποια δικαιώματα και πρόσβαση σε δημόσια αξιώματα, αλλά οι φυλετικές διακρίσεις και οι τακτικές πολιτικού αποκλεισμού ήταν αρκετά έντονες, σχεδόν σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Oι μαύροι κάτοικοι παρέμειναν πολιτικά ανίσχυροι μέχρι τη δεκαετία του ’60, όταν και ξέσπασε το κίνημα του Civil Rights Movement και ψηφίστηκε ο νόμος του Voting Right Act of 1965, που καθιστούσε παράνομο τον περιορισμό των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων. Όλα αυτά τα στοιχεία προσδίδουν την εικόνα μιας πολιτείας προσανατολισμένης στον συντηρητισμό και για αυτό πολλοί κάτοικοι της Alabama και μη θεωρούν ότι η Πολιτεία διατηρεί ένα «αλλιώτικο» τρόπο ζωής, προερχόμενο από τις παραδόσεις του Παλιού Νότου.

Το νομοθετικό σώμα της Alabama αποτελείται από δύο τμήματα, με τη Γερουσία να αποτελείται από 35 μέλη και τη Βουλή των Αντιπροσώπων από 105 μέλη. Και τα δύο τμήματα ανανεώνονται κάθε τέσσερα χρόνια. Το Δημοκρατικό κόμμα, από το 1875 μέχρι και το 2010, κρατούσε τα ηνία και των δύο νομοθετικών σωμάτων. Η εκλογή, όμως, μελών του Δημοκρατικού Κόμματος δεν πρέπει να οδηγεί σε παρερμηνείες προοδευτισμού, καθώς η πλειοψηφία αυτών των μελών ήταν συντηρητικού προσανατολισμού. Από το 2010 και εξής, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν λάβει τα ηνία και των δύο νομοθετικών σωμάτων.

Η Πολιτεία εκλέγει δύο Γερουσιαστές και επτά Αντιπροσώπους στα νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών, με την πλειοψηφία αυτών να είναι εκπρόσωποι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (επτά Ρεπουμπλικάνοι προς δύο Δημοκρατικούς). H Alabama δίνει εννιά εκλέκτορες για την εκλογή του Προέδρου των Η.Π.Α. και είναι χαρακτηριστικό αυτής της Πολιτείας ότι, από το 1980 και έπειτα, οι υποψήφιοι πρόεδροι, που έχουν κερδίσει αυτές τις ψήφους, είναι εκπρόσωποι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ο Κυβερνήτης εκλέγεται, όπως και οι αντιπρόσωποι των νομοθετικών σωμάτων, κάθε τέσσερα χρόνια. Τωρινή Κυβερνήτης είναι η εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Kay Ivey. Tέλος, μια σχετική πρόβλεψη για τις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου είναι ότι η πολιτεία -μιας και αποτελεί μια πολιτεία του σκληρού πυρήνα του Νότου- θα διατηρήσει την προτίμησή της σε Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Παναγιώτης Παλαιοκαστρίτης

Γεννήθηκε το 1992 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Σπουδάζει Νομική στο ΑΠΘ. Γνωρίζει άριστα Αγγλικά. Έχει έντονο ενδιαφέρον για την Πολιτική Φιλοσοφία, την Ιστορία, την Κοινωνιολογία και τις διεθνείς σχέσεις. Φιλοδοξεί να αποκτήσει ένα μεταπτυχιακό στην Εγκληματολογία. Τέλος, ως χόμπι έχει την ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παλαιοκαστρίτης
Παναγιώτης Παλαιοκαστρίτης
Γεννήθηκε το 1992 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Σπουδάζει Νομική στο ΑΠΘ. Γνωρίζει άριστα Αγγλικά. Έχει έντονο ενδιαφέρον για την Πολιτική Φιλοσοφία, την Ιστορία, την Κοινωνιολογία και τις διεθνείς σχέσεις. Φιλοδοξεί να αποκτήσει ένα μεταπτυχιακό στην Εγκληματολογία. Τέλος, ως χόμπι έχει την ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες.