17.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςMississippi: Μία συντηρητική Πολιτεία του βαθύ Νότου με πλούσιο ιστορικό φυλετικών διακρίσεων

Mississippi: Μία συντηρητική Πολιτεία του βαθύ Νότου με πλούσιο ιστορικό φυλετικών διακρίσεων


Της Μαριεύας Ταμιωλάκη,

Σχεδόν τρεις μήνες έμειναν για τις προεδρικές εκλογές των Η.Π.Α. και οι υποψήφιοι των δύο μεγάλων κομμάτων πασχίζουν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη όσο πιο πολλών Πολιτειών μπορούν με εμφατική προσήλωση στις swing states, στις οποίες η εκλογική έκβαση είναι αμφίρροπη. Για την Πολιτεία του Mississippi, ωστόσο, τα πράγματα είναι αρκετά ξεκάθαρα, καθώς η διελκυστίνδα μεταξύ των δύο αντίπαλων κομμάτων γέρνει προς το Ρεπουμπλικανικό. Για την καλύτερη κατανόηση του παραπάνω συμπεράσματος, είναι εύλογο να εξεταστούν ορισμένα δημογραφικά, γεωγραφικά και ιστορικά στοιχεία, τα οποία θα φωτίσουν εκφάνσεις που συνδιαμορφώνουν την κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα της συγκεκριμένης Πολιτείας.

Το Mississippi, που αποτελεί την 20η Πολιτεία που εισήλθε στην Ένωση εν έτει 1817, βρίσκεται στο «Βαθύ Νότο» των Ηνωμένων Πολιτειών και έχει πρωτεύουσα την πολυπληθέστερή του πόλη, το Jackson. Με τον πληθυσμό να αγγίζει τα 3.000.000, το Mississippi αποτελεί την 31η πολυπληθέστερη και την 32η μεγαλύτερη Πολιτεία των Η.Π.Α. Η γεωργία διαδραμάτιζε καταλυτικό ρόλο στον οικονομικό τομέα μέχρι το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, γεγονός που αποδεικνύεται από το μικρό μερίδιο στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Πολιτείας και το μικρό αριθμό απασχόλησης του πληθυσμού στον αγροτικό τομέα από τις αρχές του 21ου αιώνα. Η μεγάλη πλειονότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων επικεντρώνεται τώρα στα ιχθυοτροφεία γατόψαρων, στα πουλερικά, στο βαμβάκι και σε διάφορες άλλες καλλιέργειες, όπως η σόγια και οι γλυκοπατάτες. Αν και σημειώθηκε σημαντική βελτίωση του βαθμού απασχόλησης και ανάπτυξης σε ένα γενικά υπανάπτυκτο νότο, η οικονομική μεγέθυνση, σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, ήταν αναλογικά μεγαλύτερη. Συνεπώς, στις αρχές του 21ου αιώνα, το Mississippi παρέμεινε σε μειονεκτική θέση οικονομικά σε εθνική κλίμακα, με ένα κατά κεφαλήν ακαθάριστο προϊόν το οποίο ήταν από τα χαμηλότερα της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι οι Αφροαμερικανοί αποτελούσαν το μεγαλύτερο ποσοστό της Πολιτείας κατά τη δεκαετία του 1930, το Mississippi συνιστά μία από τις μεγαλύτερες περιοχές άνθισης του θεσμού της δουλείας των μαύρων. Η συντηρητική νοοτροπία αποκρυσταλλώνεται στην ισχυρή αντίσταση του λευκού πληθυσμού στην εμπέδωση των πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων, η οποία διακρίνεται ιδιαίτερα στον τομέα της εκπαίδευσης. Παρά την αντισυνταγματικότητά του, διατηρήθηκε ένα φυλετικά διαχωρισμένο σχολικό σύστημα, το οποίο ενοποιήθηκε το 1969, με ομοσπονδιακή δικαστική απόφαση. Το 1962, κρατικοί αξιωματούχοι αψήφησαν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Η.Π.Α., που διέταξε την είσοδο του μαύρου μαθητή, James Meredith, στο Πανεπιστήμιο του Mississippi. Μετά από μια νύχτα ταραχών, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν δύο άτομα, ο Meredith έγινε δεκτός και το φυλετικό φράγμα έσπασε και επίσημα στο Mississippi.

Η βία, ωστόσο, δεν σταμάτησε εκεί, καθώς με μελανά γράμματα γράφτηκε στην ιστορία της Πολιτείας του νότου το περιστατικό που συνέβη το «θερμό» καλοκαίρι του 1964, όταν η οργάνωση Ku Klux Klan δολοφόνησε τρεις νέους εργαζόμενους πολιτικών δικαιωμάτων. Ένα από τα περιστατικά που χαράχτηκε στην ιστορία των Η.Π.Α. αποτελεί η ειδεχθής δολοφονία του 14χρονου Αφροαμερικανού, Emmet Till, από το Chicago, ο οποίος, κατά τη διάρκεια των διακοπών του σε συγγενείς στο Mississippi, δολοφονήθηκε από δύο λευκούς άντρες, επειδή «σφύριξε» σε μία λευκή γυναίκα. Η ετυμηγορία δε των λευκών ενόρκων ήταν η αθώωση των δύο ανδρών, με την αιτιολογία ότι η Πολιτεία είχε αποτύχει να αποδείξει την ταυτότητα του πτώματος.

FILE – In this Dec. 4, 1964 file photo civil rights leader Dr. Martin Luther King displays pictures of three civil rights workers, who were slain in Mississippi the summer before, from left Michael Schwerner, James Chaney, and Andrew Goodman, at a news conference in New York, where he commended the FBI for its arrests in Mississippi in connection with the slayings. As the burgeoning civil rights movement gathered force in the 1960s, demonstrators were brutalized and killed, sometimes at the hands of law officers.

Οι οικονομικές και φυλετικές ανισότητες κατέστησαν το Mississippi ένα κέντρο έντονης δραστηριότητας του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων, η απήχηση του οποίου μετουσιώθηκε σε πολιτική πόλωση. Παρά τη συμμετοχή της Πολιτείας στη συμπαγή συμμαχία του νότου, ο οποίος υποστήριζε το Δημοκρατικό Κόμμα και το “New Deal” του Franklin Roosevelt, όταν το 1948 το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών υιοθέτησε μία ενισχυμένη θέση για τα πολιτικά δικαιώματα, η αντιπροσωπεία του Mississippi αποχώρησε από την αίθουσα. Εν ευθέτω χρόνο, το Mississippi εντάχθηκε στο κίνημα των “Dixiecrats”, το οποίο ήταν μια βραχύβια προσπάθεια πίεσης των συντηρητικών λευκών Δημοκρατικών για εγκατάλειψη από το Δημοκρατικό Κόμμα της υποστήριξης του προγράμματος πολιτικών δικαιωμάτων του προέδρου Harry Truman. Με τη διάλυση των Dixiecrats, η μονοπωλιακή κυριαρχία του Δημοκρατικού Κόμματος στην εκλογική διαδικασία του Mississippi άλλαξε συλλήβδην, καθώς η πλειονότητα των λευκών συντηρητικών Δημοκρατικών τάχθηκε με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο εξέφραζε, σε μεγάλο βαθμό, τις συντηρητικές τους απόψεις.

Χαρακτηριστικές αποδείξεις αυτής της εκλογικής μεταστροφής του Mississippi, που άλλοτε συνιστούσε προπύργιο των Δημοκρατικών, αποτέλεσαν αφενός η νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Goldwater, ο οποίος ήταν πολέμιος του Νόμου περί Πολιτικών δικαιωμάτων του 1964 και θιασώτης των φυλετικών διακρίσεων, με το συντριπτικό ποσοστό 87.1% των ψήφων και αφετέρου η νίκη του ανεξάρτητου υποψηφίου, George Wallace, ο οποίος ήταν υπέρ του φυλετικού διαχωρισμού, με ποσοστό 63,46% της λαϊκής ψήφου της Πολιτείας. Ο συντηρητισμός, ο οποίος διατηρείται σε μεγάλο βαθμό ακόμα και σήμερα, συνδέεται άρρηκτα με το γεγονός ότι το Mississippi συνιστά μία από τις πιο θρησκευόμενες Πολιτείες του κράτους, με το 83% του πληθυσμού να είναι μέλη κάποιας χριστιανικής πίστης.

Η σκιά του φυλετικού διαχωρισμού συνεχίζει να διαφαίνεται σε διάφορες εκφάνσεις της Πολιτείας του Mississippi. Η εκλογική διαδικασία, σε πολιτειακό επίπεδο, προωθεί για την εκλογή Κυβερνήτη και άλλων πολιτειακών αξιωματούχων μία διάταξη τύπου Εκλεκτορικού Κολλεγίου, βάσει του Συντάγματος του Mississippi του 1890, που στόχευε στην αποδυνάμωση της ψήφου των μαύρων και στη διατήρηση του ελέγχου της εξουσίας από τους λευκούς. Με την πίεση από την αγωγή κατά της Πολιτείας, το 2019, βάσει της συγκεκριμένης διάταξης και με τον κίνδυνο μίας προσφυγής από ομοσπονδιακό δικαστή να ελλοχεύουν, οι νομοθέτες αποφάσισαν να θέσουν την τροποποίηση της διάταξης στις εκλογές του Νοεμβρίου. Τον Ιούνιο του 2020, η νομοθετική εξουσία του Mississippi ψήφισε ένα νομοσχέδιο για την κατάργηση του εμβλήματος των Συνομόσπονδων Πολιτειών της Αμερικής από τη σημαία τους, καθώς το Mississippi διαθέτει τη μόνη υπολειπόμενη πολιτειακή σημαία με το σύμβολο της Συνομοσπονδίας. Την ίδια μέρα, λοιπόν, με τις προεδρικές εκλογές και την τροπολογία, οι ψηφοφόροι θα κληθούν να αποδεχτούν ή να απορρίψουν τη νέα σημαία της Πολιτείας η οποία θα σχεδιαστεί από μία Επιτροπή, που θα καταργήσει το προαναφερθέν έμβλημα.

Μπορεί οι εκλογές του Νοεμβρίου να επιφέρουν τεράστιες αλλαγές, όσον αφορά το εσωτερικό της Πολιτείας, εντούτοις, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, οι εξελίξεις κινούνται σε πιο σταθερό ρυθμό. Λαμβάνοντας υπόψιν τα εκλογικά αποτελέσματα των τελευταίων 56 ετών, με εξαίρεση τις εκλογές του 1976, η εκλογική πλάστιγγα γέρνει προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Σημειωτέον ότι το Mississippi εκπροσωπείται στη Γερουσία από τους Ρεπουμπλικανούς Roger Wicker και Cindy Hyde-Smith και στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι τρείς από τους τέσσερις βουλευτές προέρχονται επίσης από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Συνεπώς, υπολογίζοντας πάντα το ενδεχόμενο του αιφνιδιασμού, εξαιτίας της γενικής δυσαρέσκειας που επικρατεί στις Η.Π.Α., λόγω των χειρισμών της πανδημίας από τον τωρινό Πρόεδρο, το πιο πιθανό σενάριο είναι το Mississippi να αποτελέσει σύμμαχο υπέρ της δεύτερης θητείας του Trump στον Λευκό Οίκο.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Μαριεύα Ταμιωλάκη

Βρίσκεται στο 3ο έτος φοίτησης στο τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Κατέχει πτυχία αγγλικής και γερμανικής γλώσσας, ενώ της αρέσει να συμμετέχει σε συνέδρια προσομοιώσεων διεθνών οργανισμών, να παρακολουθεί σεμινάρια διεθνών σχέσεων και την ενδιαφέρει πολύ η παρακολούθηση των εξελίξεων που άπτονται της διεθνούς πολιτικής.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριεύα Ταμιωλάκη
Μαριεύα Ταμιωλάκη
Βρίσκεται στο 3ο έτος φοίτησης στο τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Κατέχει πτυχία αγγλικής και γερμανικής γλώσσας, ενώ της αρέσει να συμμετέχει σε συνέδρια προσομοιώσεων διεθνών οργανισμών, να παρακολουθεί σεμινάρια διεθνών σχέσεων και την ενδιαφέρει πολύ η παρακολούθηση των εξελίξεων που άπτονται της διεθνούς πολιτικής.