19.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςIndiana: Το σταυροδρόμι της Αμερικής

Indiana: Το σταυροδρόμι της Αμερικής


Της Ιωάννας Χατζηαντωνίου,

Προχωρώντας στην ιστορική αναδρομή των εντάξεων των Πολιτειών στην Ομοσπονδία των Η.Π.Α. και την ανάλυσή τους, συναντούμε στη 19η θέση την Πολιτεία της Indiana. Η Indiana, με πρωτεύουσά της την Indianapolis, μια πόλη χτισμένη καθ’ εικόνα των Βερσαλλιών όπως λέγεται, εισήλθε στην Ένωση το 1816.

Κοιτώντας τον χάρτη των Ηνωμένων Πολιτειών, η Indiana βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο κεντροδυτικά της χώρας και ακριβώς για αυτή της τη θέση έχει λάβει το προσωνύμιο «το σταυροδρόμι της Αμερικής». Συνορεύει με τη λίμνη Michigan, αλλά και την ομώνυμη Πολιτεία από τον Βορρά, το Ohio από τα ανατολικά, το Kentucky στον Νότο και, τέλος, το Illinois στα δυτικά του. Το μέγεθός της την τοποθετεί στην μικρότερη Πολιτεία δυτικά των Απαλλαχίων Ορέων, αλλά στην 38η θέση στην κατάταξη των Η.Π.Α. H Indiana θα μπορούσε σε γεωλογικούς όρους, αλλά και όρους οικονομικής δραστηριότητας, να διακριθεί σε δύο ζώνες: την πιο «γεωργική», στα κεντρικά της Πολιτείας -η οποία μάλιστα εντάσσεται στο ευρύτερο “Corn Belt”, που εκτείνεται από το Ohio ως τη Nebraska- και τη δεύτερη, πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένη, στον Βορρά -πάλι εντός μιας ευρύτερης ζώνης βιομηχανικής ανάπτυξης από την Pennsylvania έως την Νέα Υόρκη.

Οι δύο αυτές ζώνες δεν διακρίνουν, ωστόσο, μόνο τους οικονομικούς τομείς ανάπτυξης, αλλά -μέχρις ενός σημείου- και τα πληθυσμιακά δεδομένα.

Σε μία αρκετά μικρή -για τα συνολικά δεδομένα της χώρας- έκταση, λοιπόν, η Indiana φιλοξενεί 6.745.350 κατοίκους, σύμφωνα με τα πιο επικαιροποιημένα στοιχεία του World Population Review. Το γεγονός αυτό την καθιστά μια αρκετά πυκνοκατοικημένη Πολιτεία. Με το στοιχείο των λευκών να υπερτερεί και εδώ (με 83,59%) και την αφροαμερικανική κοινότητα στη δεύτερη θέση (με 9.33%), η Indiana δεν διαφέρει ιδιαίτερα από οποιαδήποτε άλλη Πολιτεία στα κεντροδυτικά της χώρας. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί πως το ποσοστό των ιθαγενών Αμερικανών κατοίκων είναι εξαιρετικά χαμηλό, για μία Πολιτεία της οποίας το όνομα φέρει στη μνήμη τον όρο «Ινδιάνος», στο 0,22%.

Η κύρια, ωστόσο, ιδιαιτερότητα της, κατά πολλούς, έγκειται σε δύο άξονες: αφενός μεν στην κατανομή του πληθυσμού εντός της Πολιτείας, αφετέρου δε στην ευρύτερη «νοοτροπία» που επικρατεί.

Από τη μία, λοιπόν, εύκολα κανείς παρατηρεί πως οι κάτοικοι του Νότου είναι κατά κόρον λευκοί Αμερικανοί πολίτες, με κύριες ενασχολήσεις στον γεωργικό κλάδο, ενώ ο Βορράς -και ειδικότερα η βορειοδυτική γωνία της Πολιτείας, εν συνεχεία της πόλης του Chicago- απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από Αφροαμερικανούς, Ισπανόφωνους και μετανάστες διαφόρων καταγωγών. Φυσικά, εύκολα θα μπορούσε κανείς να σχολιάσει πως αναμενόμενο είναι το βόρειο τμήμα της Indiana να ακολουθεί μια πιο προοδευτική στάση -συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού/κομματικού τομέα- ενώ το νότιο μια κάπως πιο συντηρητική και «παλαιών αρχών». Η κατάσταση, ωστόσο, δεν είναι ακριβώς έτσι. Η Indiana εν γένει, αν και ανήκει στο κεντροδυτικό τμήμα των Η.Π.Α., θεωρείται πως σε πολλές περιοχές της δίνει την εικόνα μιας Πολιτείας του σκληρού πυρήνα του Νότου, γεγονός που οφείλεται στα κύματα εσωτερικής μετακίνησης από τον Νότο των Η.Π.Α.

Αυτή η ιδιαιτερότητα της Indiana -το γεγονός, δηλαδή, ότι προσιδιάζει Πολιτείες του Νότου- φαίνεται και στην εκπροσώπησή της εντός της Πολιτείας. Αρχικά, το κυβερνητικό αξίωμα έχει στα χέρια του ο Ρεπουμπλικάνος Eric Holcomb, διάδοχος του νυν Αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Mike Pence. Ο Κυβερνήτης Holcomb, εν όψει και των κυβερνητικών εκλογών στην Indiana τον Νοέμβριο, έχει ήδη θέσει την υποψηφιότητά του και έχει βρει θετική ανταπόκριση στους κόλπους του κόμματος. Έπειτα, στο κομμάτι της ενδοπολιτειακής νομοθετικής εξουσίας, η κατάσταση είναι ανάλογη. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διατηρεί τα ηνία και στα δύο σώματα, με 30 Γερουσιαστές (από τους 40 συνολικά) και 67 μέλη στη Βουλή των Αντιπροσώπων (από τα 100 συνολικά), δίχως καμία κενή θέση. Μάλιστα, προς επίρρωση της προτίμησης του «κόκκινου» Κόμματος, αξίζει να σημειωθεί πως οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν τη Γερουσία από το 1992 και τη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 2010, ήτοι ελέγχουν ολόκληρη την νομοθετική εξουσία για μια δεκαετία πλέον!

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, η εκπροσώπηση δεν παρουσιάζει κάποιο διαφορετικό μοτίβο. Στη Γερουσία, η Indiana εκπροσωπείται από τους Ρεπουμπλικανούς Todd Young και Mike Braun, κανένας εκ των οποίων δεν αφήνει τη θέση του κενή για τις φετινές εκλογές. Από την άλλη, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Indiana έχει σχηματίσει μια αναλογία επτά Ρεπουμπλικανικών μελών προς δύο Δημοκρατικών, για να διαμορφώσουν τη νομολογία την οποία κρίνουν καλύτερη.

Από το 1968 και με μοναδική εξαίρεση την εκλογική αναμέτρηση του 2008, ο πληθυσμός της Indiana έδωσε την ψήφο του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα με αρκετά μεγάλες διάφορές, γεγονός που μας προϊδεάζει για την επιλογή της Πολιτείας τον Νοέμβριο. Βάσει προγνωστικών από το site δημοσκοπήσεων FiveThirtyEight, που παρακολουθεί τις διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο Δημοκρατικός πρώην Αντιπρόεδρος, Joe Biden, βρισκόταν στην πρωτιά των προτιμήσεων του πληθυσμού της Indiana. Βέβαια, η παρούσα κατάσταση και η κατιούσα που έχει λάβει η δημοτικότητα της Κυβέρνησης Trump, εξαιτίας της λανθασμένης διαχείρισης σχεδόν όλων των ζητημάτων που προκύπτουν, δεν θέτουν ένα ουδέτερο σχετικά πεδίο, για να κρίνει ο λαός ποιον επιθυμεί για ηγέτη του. Με άλλα λόγια, κανείς δεν μπορεί να απορρίψει μια νίκη του Προέδρου Trump στην Indiana, καθώς οι εξελίξεις μεταβάλλουν την πολιτική σκηνή διαρκώς, αλλά οι κομματικές πεποιθήσεις και οι τάσεις ενός πληθυσμού δεν αλλάζουν και τόσο εύκολα…


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Ιωάννα Χατζηαντωνίου

Γεννημένη στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη το 1999, μετακόμισε στην πρωτεύουσα για σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όνειρο της είναι να αλλάξει κάτι μικρό στον κόσμο δίνοντας το παρόν όπου και όπως μπορεί. Κυνηγάει τα ταξίδια γιατί πιστεύει πως πρέπει να δεις τον κόσμο και μάλιστα με πολλά διαφορετικά μάτια. Λατρεύει την ποίηση, τα βιβλία και έχει πίστη στη δύναμη των λέξεων σε όποια γλώσσα και αν είναι αυτές, εξ ου και η εκμάθηση ξένων γλωσσών ως χόμπι.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννα Χατζηαντωνίου
Ιωάννα Χατζηαντωνίου
Γεννημένη στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη το 1999, μετακόμισε στην πρωτεύουσα για σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όνειρο της είναι να αλλάξει κάτι μικρό στον κόσμο δίνοντας το παρόν όπου και όπως μπορεί. Κυνηγάει τα ταξίδια γιατί πιστεύει πως πρέπει να δεις τον κόσμο και μάλιστα με πολλά διαφορετικά μάτια. Λατρεύει την ποίηση, τα βιβλία και έχει πίστη στη δύναμη των λέξεων σε όποια γλώσσα και αν είναι αυτές, εξ ου και η εκμάθηση ξένων γλωσσών ως χόμπι.