19.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςOhio: Η Πολιτεία που παίρνει πάντα τη μεριά του νικητή

Ohio: Η Πολιτεία που παίρνει πάντα τη μεριά του νικητή


Της Κυριακής Θεοδοσάκη,

Το Ohio, μια μεσοδυτική Πολιτεία με μια από τις κεντρικότερες γεωγραφικές θέσεις στη χώρα, διαθέτει ένα ενδιαφέρον εκλογικό προφίλ. Αρχικά, με πληθυσμό 11.747.700 πολίτων, είναι η Πολιτεία που οικοδομήθηκε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από τις μεταναστευτικές ροές. Χαρακτηρίζεται από την απουσία ισχυρών ισπανόφωνων κοινοτήτων, ενώ το ποσοστό αντίστοιχα των Αφροαμερικανών ανέρχεται περίπου στο 12%. Οι λευκοί ανέρχονται στο 80% της πληθυσμιακής κατανομής, ωστόσο, το 4,1% των πολιτών της έχει γεννηθεί εκτός των Η.Π.Α. Πρόκειται για μια Πολιτεία που έχει αναπτυχθεί ιστορικά μέσα από τη διαφορετικότητα των ξεχωριστών εθνικών, στην πλειοψηφία τους ευρωπαϊκών, πληθυσμών που μετακινήθηκαν, για να εγκατασταθούν εκεί.

Ουσιαστικά, το Ohio «εκφράζει» το βιομηχανοποιημένο, αστικό και εθνικά ποικιλόμορφο προφίλ των Η.Π.Α., που εξελίχθηκαν από μια αγροτική χώρα σε μια ισχυρή βιομηχανική οικονομία. Αντικατοπτρίζει αυτήν ακριβώς την εξέλιξη, έτσι ώστε ο τρόπος ζωής της Πολιτείας να είναι πλήρως αντιπροσωπευτικός του αμερικανικού μοντέλου ζωής. Επίσης, λόγω του βιομηχανικού χαρακτήρα της, η πλειοψηφία του εκλογικού της σώματος αποτελείται από λευκούς της εργατικής τάξης, με ευέλικτη εκλογική συμπεριφορά. Aυτή ακριβώς η ευελιξία είναι που αποδίδει στην Πολιτεία τον χαρακτήρα ενός “swing state”. Από το 1804, που συμμετέχει στις προεδρικές εκλογές, τάσσεται ανέκαθεν με τη μεριά του νικητή, εξαιρουμένου του 1960, που επέλεξε τον Nixon έναντι του Kennedy.

Πράγματι, στις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2000 και μετά, η Πολιτεία έχει επιλέξει σε ποσοστό 60% το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, με ένα 40% να αντιστοιχεί στις χρονιές 2008 και 2012 με την εκλογή Obama, όντας σε όλες τις περιπτώσεις με τη μεριά του νικητή. Επιπλέον, εκτός από την εγγύτητα της ψήφου, που κρίνει για λίγες μονάδες τον νικητή, η Πολιτεία διαθέτει και έναν σημαντικό αριθμό εκλεκτορικών ψήφων, που ανέρχονται στις 18, γεγονός που την καθιστά εξίσου σημαντική για κάθε υποψήφιο. Έτσι, το Ohio αποτελεί ένα χαρακτηριστικό «πεδίο μάχης» μεταξύ των υποψηφίων προέδρων.

Στο εσωτερικό της Πολιτείας, ειδικότερα, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, από την εμφάνισή του, φαίνεται να είναι ελαφρώς πιο επιτυχημένο από το Δημοκρατικό. Ο Κυβερνήτης, Mike DeWine, είναι Ρεπουμπλικάνος και σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Quinnipiac University, απολαύει το 75% της λαϊκής υποστήριξης, που ανέρχεται σε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά της χώρας και στο μεγαλύτερο ποσοστό του Ohio από το 2007. Αντίστοιχα, στην ενδοπολιτειακή νομοθετική εξουσία, η επικράτηση ανήκει στους Ρεπουμπλικανούς· στην πολιτειακή Γερουσία, η κατανομή είναι 24 έναντι 9 Δημοκρατικών και στην πολιτειακή Βουλή των Αντιπροσώπων, 61 έναντι 38.

Ανάλογη είναι η αντιπροσώπευση και στο ομοσπονδιακό επίπεδο στο Κογκρέσο των Η.Π.Α. Οι δύο Γερουσιαστές της Πολιτείας είναι Ρεπουμπλικάνοι, ενώ αντίστοιχα μόνο 4 από τους 16 συνολικά μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι Δημοκρατικοί. Εντούτοις, στην πορεία για τις προεδρικές εκλογές του 2020, η Πολιτεία φαίνεται να αλλάζει στροφή και να δίνει την στήριξή της στον Προεδρικό υποψήφιο Joe Biden. Στα primaries των Δημοκρατικών, ο Biden επικράτησε με ποσοστό 60,3%, ενώ, την ίδια στιγμή, ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων δείχνει πως ο Biden προηγείται κατά μία μονάδα έναντι του Trump (46% έναντι 45%). Ειδικότερα στους μαύρους ψηφοφόρους, προηγείται ο Biden με 81% έναντι 8% του Trump, ενώ στους λευκούς ψηφοφόρους η διαφορά, αν και υπέρ του Trump, είναι μικρή με 50% έναντι 42% του Biden. Η Πολιτεία, προς το παρόν, φαίνεται να μην δίνει δεύτερη ευκαιρία στον Πρόεδρο Trump, o οποίος το 2016 επικράτησε έναντι της Hilary Clinton με διάφορα 8 μονάδων – η μεγαλύτερη διάφορα μεταξύ υποψηφίων που έχει υπάρξει στην Πολιτεία από το 1988. Το στοίχημα έγκειται στο αν θα καταφέρει η δημοτικότητα του Κυβερνήτη να αντισταθμίσει τις χαμένες μονάδες του Trump.

Kαταληκτικά, το Ohio δεν αποτελεί μια σταθερά για τον εκάστοτε υποψήφιο και έχει αναδειχθεί δικαίως σε σημαντικό «προάγγελο» του νικητή. Μια Πολιτεία, που χαρακτηρίζεται ως “swing state”, εύκολα αλλάζει στροφή από τις εσωτερικές εξελίξεις. Το βιομηχανοποιημένο Ohio, θα υπέθετε κανείς, πως επηρεάστηκε από τις αρνητικές επιπτώσεις της εξωτερικής εμπορικής πολιτικής του Τrump, που έπληξαν την αμερικανική βιομηχανία και μεταποίηση αυτήν την τετραετία. Το μόνο που απομένει είναι να δικαιωθεί ο τίτλος της Πολιτείας με την επιβεβαίωση των δημοσκοπήσεων για τις προεδρικές εκλογές του 2020.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Κυριακή Θεοδοσάκη

Σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά και συμμετέχει ενεργά σε προσομοιώσεις (Εuropa.S, RhodesMRC). Συμμετείχε στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ευρωπαϊκές εκλογές «This time I’m voting» ως εθελόντρια. Ενδιαφέρεται για τα ευρωπαϊκά θέματα καθώς και για τα ζητήματα της διεθνούς πολιτικής.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριακή Θεοδοσάκη
Κυριακή Θεοδοσάκη
Σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά και συμμετέχει ενεργά σε προσομοιώσεις (Εuropa.S, RhodesMRC). Συμμετείχε στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ευρωπαϊκές εκλογές «This time I’m voting» ως εθελόντρια. Ενδιαφέρεται για τα ευρωπαϊκά θέματα καθώς και για τα ζητήματα της διεθνούς πολιτικής.