20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςTennessee: Μια βαθιά συντηρητική Πολιτεία

Tennessee: Μια βαθιά συντηρητική Πολιτεία


Του Κωνσταντίνου Χαρέμη,

Η πολιτεία του Tennessee βρίσκεται στην καρδιά του αμερικανικού νότου και θεωρείται μία από τις πιο συντηρητικές και θρησκευόμενες Πολιτείες των Η.Π.Α. Με αυτόν τον πολιτικό χαρακτήρα, το Tennessee συγκαταλέγεται ανάμεσα στις Πολιτείες που οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι υπερτερούν των Δημοκρατικών. Τα τελευταία χρόνια, δηλαδή, το Tennessee αποτελεί μια «σίγουρη» και «ασφαλή» Πολιτεία για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Παρόλα αυτά, αξίζει να κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Πολιτείας, προκειμένου να εντοπίσουμε τους λόγους για τους οποίους έχει διαμορφωθεί η τωρινή κατάσταση.

Η ένταξη του Tennessee ως του 16ου μέλους των Ηνωμένων Πολιτειών έλαβε χώρα την 1η Ιουνίου 1796. Στις απαρχές του ομόσπονδου κράτους, το Tennessee αποτελούσε τμήμα της Πολιτείας της Νότια Καρολίνας, όμως, στη συνέχεια, απέκτησε την ανεξαρτησία του. Στην εδαφική έκταση της πολιτείας ζούσαν πολλές φυλές ιθαγενών Αμερικανών, οι οποίες, ωστόσο, εκδιώχθηκαν με σκληρό τρόπο, κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων του 19ου αιώνα, κατόπιν αποφάσεως της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ώστε να καλλιεργηθεί η γη από λευκούς Αμερικανούς υπηκόους.

Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, η Πολιτεία του Tennessee ήταν η τελευταία που αποφάσισε να ενταχθεί το 1861 στη Συνομοσπονδία των Πολιτειών, η οποία εναντιώνονταν στην κατάργηση της δουλείας. Μάλιστα, κάποιες από τις σκληρότερες μάχες του Αμερικανικού Εμφυλίου έλαβαν χώρα στην επικράτεια της Πολιτείας, λόγω του γεγονότος ότι συνόρευε με το ομόσπονδο κράτος των Η.Π.Α. Εν τέλει, το Tennessee ήταν η πρώτη Πολιτεία που καταλείφθηκε από τις Η.Π.Α. και προσχώρησε εκ νέου στην ομοσπονδία.

Πηγή: https://sos.tn.gov/products/tsla/civil-war-sesquicentennial-1863

Η ιστορία του Tennessee, κατά τα μετά τον Εμφύλιο χρόνια, χαρακτηρίζεται από γεγονότα ρατσιστικής έξαρσης και καταπίεσης της αφροαμερικάνικης κοινότητας. Η κυβέρνηση της Πολιτείας, στα τέλη του 19ου αιώνα, πέρασε νόμους, με σκοπό να ελέγξει και να περιορίσει την πολιτική δύναμη των Αφροαμερικανών, οι οποίοι εκείνη την εποχή αποτελούσαν περίπου το 25% του πληθυσμού, συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις θλιβερές πολιτικές υποδούλωσης των Αφροαμερικανών, παρά τη λήξη του Εμφυλίου και την κατάργηση της δουλείας.

Η οικονομία της Πολιτείας, κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, συνέχιζε να βασίζεται στην γεωργία, μένοντας έτσι στάσιμη σε σχέση με άλλες πολιτείες οι οποίες εκμεταλλεύτηκαν τα εργαλεία που τους δόθηκαν με τη βιομηχανική επανάσταση, για να αναπτυχθούν οικονομικά.

Φτάνοντας στο σήμερα, λοιπόν, η Πολιτεία του Tennessee, με πληθυσμό που ανέρχεται σε 6.829.174 κατοίκους, σταδιακά προσπαθεί να αλλάξει τη μορφή της οικονομίας της, έχοντας ως κινητήριους μοχλούς τις δυο μεγαλύτερες πόλεις της, το Nashville -το οποίο αποτελεί και πρωτεύουσα της Πολιτείας- και το Memphis. Οι δύο αυτές πόλεις έχουν αρχίσει να εξελίσσονται σε σημαντικά βιομηχανικά κέντρα των Η.Π.Α., μειώνοντας τη συμβολή του γεωργικού τομέα στην οικονομία της Πολιτείας.

Γεωγραφικά, η Πολιτεία του Tennessee βρίσκεται στις νοτιοανατολικές Πολιτείες, δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα και συνορεύει με άλλες οκτώ πολιτείες, την North Carolina, την Virginia, το Kentucky, την Alabama, το Mississippi, την Georgia, το Arkansas και το Missouri. Δημογραφικά, το 78,5% του πληθυσμού κατατάσσεται στους «λευκούς», περίπου το 17% προέρχεται από την αφροαμερικάνικη κοινότητα, 5,7% δηλώνουν ισπανόφωνοι και ένα 2% είναι πολίτες που προέρχονται από ασιατικές χώρες.

Λόγω της πολύ ισχυρής παρουσίας «λευκών» ψηφοφόρων και του γεγονότος ότι το Tennessee ακόμα και σήμερα παραμένει μια περιοχή με ένα μεγάλο πληθυσμό εργαζομένων που απασχολούνται στο γεωργικό τομέα, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κατέχει την εξουσία και σε νομοθετικό και σε εκτελεστικό επίπεδο σε αυτήν την πολιτεία. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία στα δύο σώματα της ενδοπολιτειακής νομοθετικής εξουσίας, εν συνόλω της Γενικής Συνελεύσεως, δηλαδή, και o Κυβερνήτης της πολιτείας, Bill Lee, είναι μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Όσον αφορά την αντιπροσώπευση σε ομοσπονδιακό επίπεδο, η Πολιτεία του Tennessee εκλέγει εννιά μέλη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με μια αναλογία επτά Ρεπουμπλικάνων έναντι δύο Δημοκρατικών. Από την άλλη, οι δύο Γερουσιαστές της Πολιτείας, ο Lamar Alexander και η Marsha Blackburn, είναι επίσης μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Όσον αφορά το εκλεκτορικό κολλέγιο, στις προεδρικές εκλογές του 2020 το Tennessee θα το αντιπροσωπεύσουν έντεκα εκλέκτορες.

Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές του 2016, ο Donald Trump εξασφάλισε μια άνετη νίκη στην Πολιτεία, συντρίβοντας την Hillary Clinton, με ένα ποσοστό 60,72%, έναντι του 34,72%, που συγκέντρωσε η αντίπαλός του. Το μοτίβο, όμως, των ρεπουμπλικανικών νικών στις προεδρικές εκλογές στο Tennessee ξεκινάει από το 2000, με τελευταία νίκη Δημοκρατικών στην Πολιτεία να είναι αυτή του Bill Clinton το 1996.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η πολιτεία του Tennessee ανήκει στο μπλοκ των νότιων πολιτειών των Η.Π.Α., οι οποίες έχουν μια βαθιά συντηρητική παράδοση. Σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις, δύσκολα αυτή η παράδοση θα ανατραπεί στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, αφού είναι σχεδόν βέβαιη η νίκη του Donald Trump και η επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων στις τοπικές εκλογές της πολιτείας. Το ζήτημα, ωστόσο, που ανακύπτει είναι το εάν και σε ποιο βαθμό οι καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών, που έχουν προκληθεί από την πανδημία και την ανικανότητα του προέδρου να την διαχειριστεί, θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα σε μία πιστή ρεπουμπλικανική Πολιτεία του αμερικανικού νότου, την οποία ο Donald Trump κέρδισε τόσο εύκολα πριν τέσσερα χρόνια.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Κωνσταντίνος Χαρέμης

Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι φοιτητής στο τμήμα Νομικής Επιστήμης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί στον κλάδο της εστίασης και στον τραπεζικό κλάδο και έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το θέατρο. Είναι γνώστης Αγγλικής, Ισπανικής και Ρώσικης γλώσσας και έχει συμμετάσχει σε ημερίδες σχετικά με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Χαρέμης
Κωνσταντίνος Χαρέμης
Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι φοιτητής στο τμήμα Νομικής Επιστήμης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί στον κλάδο της εστίασης και στον τραπεζικό κλάδο και έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το θέατρο. Είναι γνώστης Αγγλικής, Ισπανικής και Ρώσικης γλώσσας και έχει συμμετάσχει σε ημερίδες σχετικά με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.