13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΜάτι: έγκλημα και τιμωρία

Μάτι: έγκλημα και τιμωρία


Της Γιώτα Κοσκινά,

Στις 23 Ιουλίου συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την μεγαλύτερη τραγωδία, που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Μία μαύρη ημέρα για την Ελλάδα, μία ημέρα εθνικού πένθους, όπου θρηνήσαμε 102 θύματα από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι. Μία περιοχή, που μέσα σε λίγα λεπτά, έγινε μία μεγάλη εκατόμβη θυμάτων. Μέσα σε λίγες ώρες, κατέστρεψε ζωές και περιουσίες, σκορπώντας ανείπωτη θλίψη σε όλη την Ελλάδα, αντικρίζοντας δραματικές σκηνές, γεμάτες πόνο και δάκρυα.

Δύο χρόνια μετά, οι αποκαλύψεις πέφτουν βροχή και σοκάρουν για τον κυνισμό και τους λάθος χειρισμούς της τότε Κυβέρνησης. Μία σειρά από λάθη, κακή συνεννόηση, ανυπαρξία σχεδίου και παραλείψεις, συνέστησαν σε πολύ λίγο χρόνο το Μάτι, τόπο μαρτυρίου και εγκλήματος. 

Με το πρώτο φως της ημέρας της 24ης Ιουλίου 2018, η Πυροσβεστική σε συνεργασία με την εισαγγελία ανέλαβαν να ρίξουν φως στην τραγωδία και να διαλευκάνουν τα αίτια που οδήγησαν στον ανείπωτο αυτό πόνο, να υποδείξουν τους υπαίτιους και να βοηθήσουν με την έρευνά τους, να αποδοθεί δικαιοσύνη στις μνήμες των νεκρών και των συγγενών τους. Το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά είναι γνωστό. Το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου ένας 65χρονος ανάβει φωτιά σε οικόπεδο στο Νταού Πεντέλης, προκειμένου να κάψει κάποια ξερά κλαδιά και θεωρώντας πως την έχει σβήσει, φεύγει. Και από εκείνο το σημείο, ξεκινά ένας τραγικός επίλογος… 

Δύο χρόνια μετά και ο ανακριτής που εξετάζει την υπόθεση, υπογραμμίζει σειρά από κακουργηματικές πράξεις, οι οποίες μας οδήγησαν σε αυτό το φρικτό αποτέλεσμα. Αρχικά, σημειώνει ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ τα τρία διαθέσιμα αεροσκάφη που είχε στη διάθεσή της η πυροσβεστική και αντ’ αυτού επέλεξε –παρά την ανώμαλη μορφολογία του εδάφους- να επιχειρήσει μόνο με επίγεια μέσα. Αντίστοιχα, ανεκμετάλλευτη έμεινε η νεοσύστατη υπηρεσία των drones που θα μπορούσαν να έχουν δώσει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής. Το δεύτερο σημαντικό λάθος ήταν η απόφαση μεταστάθμευσης των εναέριων μέσων στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, ενός αεροδρομίου αρκετά μακριά από τον τόπο εξέλιξης της πυρκαγιάς, χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο.

Πηγή εικόνας: newsbomb.gr

Ακόμα, ο ανακριτής υπογραμμίζει, το γεγονός ότι στάλθηκαν εναέρια μέσα για την διαχείριση της πυρκαγιάς στα διυλιστήρια της Motor Oil, ενώ γνώριζε ήδη η ηγεσία της πυροσβεστικής από ώρα ότι η φωτιά ήταν πλέον ελεγχόμενη, επέλεξαν να συνεχίσουν τις ρίψεις αέρος και φυσικά να μην εμπλακούν στη φωτιά στο Μάτι, η οποία ήταν υπό εξέλιξη. Τέλος, λάθη επισημαίνονται στις αποφάσεις σχετικά με την εκκένωση και τη διάσωση των εγκλωβισμένων στη φωτιά. Πιο συγκεκριμένα, στελέχη της Πυροσβεστικής αλλά και της Περιφέρειας, ενώ γνώριζαν την επικινδυνότητα της κατάστασης και παρότι ξέρουν πως δεν θα στείλουν τα εναέρια μέσα που πρέπει, δεν προχώρησαν στην απόφαση εκκένωσης της περιοχής την κρίσιμη στιγμή.

Αυτά είναι τα λάθη που επιρρίπτει ο ανακριτής στις αρχές, αλλά και στην τότε πολιτική ηγεσία. Από την άλλη πλευρά, ο κύριος Λιότσιος, πραγματογνώμονας του Πυροσβεστικού Σώματος για την φωτιά στο Μάτι, σοκάρει τις τελευταίες ημέρες με τις αποκαλύψεις του για την υπόθεση, λέγοντας και κατονομάζοντας την πολιτική ηγεσία για φίμωση, απειλή και χειραγώγηση του, προκειμένου να μην αναφέρει τις παραλείψεις και τα κακουργηματικά λάθη της πολιτικής ηγεσίας το μοιραίο εκείνο βράδυ. Ένα βράδυ, που άλλοι το είδαν από τους δέκτες μας και άλλοι το έζησαν λεπτό προς λεπτό με το χειρότερο τρόπο. Ένα βράδυ, που ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, από το συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής, διαβεβαίωνε live σε διακαναλική σύνδεση, ότι όλα είναι υπό έλεγχο, την ίδια στιγμή χάνουν με τον πιο φρικτό τρόπο 102 συνάνθρωποι μας τη ζωή τους, στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από την πύρινη λαίλαπα. 

Μέχρι πριν λίγες ημέρες, όποτε και απομαγνητοφωνήθηκε η συνομιλία του τότε αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος με τον αρχηγό σώματος και τον εμπειρογνώμονα, κανείς νομίζω ότι δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι πίσω από αυτή την μοιραία κατάληξη ,κρύβονταν τέτοια παιχνίδια εξουσίας του Πυροσβεστικού σώματος με τις πολιτικές ευλογίες της τότε Κυβέρνησης…


Γιώτα Κοσκινά

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.