20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΗ νίκη του μικρού χωριού της Κένυας δίνει ελπίδες για ένα καλύτερο...

Η νίκη του μικρού χωριού της Κένυας δίνει ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον


Της Ελπίδας Καλαμαράκη,

12 εκατομμύρια δολάρια κατάφερε να κερδίσει το χωριό Ογουίνο Ουχούρου (Οwino Uhuru), μετά από την αγωγή που κατέθεσε ενάντια σε εργοστάσιο τήξης μπαταριών για δηλητηρίαση των κατοίκων του από μόλυβδο. Η αγωγή έγινε από την ακτιβίστρια Φίλις Ομίδο, η οποία κατηγόρησε τόσο το εργοστάσιο μπαταριών, όσο και την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιβαλλοντική μόλυνση. Η νίκη στο δικαστήριο υποχρεώνει την κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε το χωριό μέσα σε 4 μήνες να έχει απολυμανθεί και δίνει στις αρμόδιες υπηρεσίες προθεσμία 9 μηνών, για να αποπληρώσουν την αποζημίωση.

Η Φίλις Ομίδο ξεκίνησε την περιβαλλοντολογική εκστρατεία της το 2009, μετά από 3 μήνες εργασίας στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, όταν αρρώστησε το παιδί της και οι γιατροί βρήκαν μόλυβδο στο αίμα του που, όπως συνειδητοποίησαν, προερχόταν από το θηλασμό. Πέρα από την αρρώστια του παιδιού της, η Ομίδο δηλώνει, πως όσο καιρό εργαζόταν εκεί, αισθανόταν δυσφορία και παρατηρούσε πως το ίδιο αισθάνονταν και οι υπόλοιποι εργάτες. Έτσι, παραιτήθηκε, ξεκίνησε τον ακτιβισμό και το 2014 ίδρυσε το Κέντρο Δικαιοσύνης, Διακυβέρνησης και Περιβαλλοντικής Δράσης στην Κένυα, που έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να κλείσει τουλάχιστον 10 εργοστάσια που παράγουν τοξικά απόβλητα στην Ανατολική Αφρική.

Η ευχάριστη έκβαση της δίκης για το χωριό Ουχούρου, αναζωπυρώνει την αισιοδοξία των πολιτών της Κένυας για ένα καλύτερο μέλλον. Πράγματι, τα τελευταία 10 χρόνια, έχει σημειωθεί σημαντική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη σε σχέση με το παρελθόν. Ωστόσο, όπως δηλώνει και η Ομίδο, υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Τα βασικότερα από αυτά είναι η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι ελλείψεις στο σύστημα υγείας και η φτώχεια.

Καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 50% των πολιτών της Κένυας θεωρεί πως οι νόμοι δεν εφαρμόζονται δίκαια. 1 στους 10 Κενυάτες δηλώνει πως κάποια στιγμή έχουν καταπατηθεί τα δικαιώματά του. Η ανισότητα (μεταξύ ανδρών-γυναικών, πλούσιων-φτωχών), η απουσία ελευθερίας έκφρασης, και η παρενόχληση εξακολουθούν να υπάρχουν. Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αδιαφορία και τη διαφθορά της Κυβέρνησης και της αστυνομίας, οι οποίες συχνά κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους, αψηφώντας το πολίτευμα της χώρας, δηλαδή τη δημοκρατία. Για παράδειγμα, ομάδες υποστήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν διαπιστώσει ότι κατά τις εκλογικές διαμαρτυρίες του 2017, η αστυνομία και η φιλοκυβερνητική πολιτοφυλακή ήταν υπεύθυνες για περισσότερους από 100 θανάτους υποστηρικτών της αντιπολίτευσης στο Ναϊρόμπι και τη δυτική Κένυα, που ποτέ δε διερευνήθηκαν. Επιπλέον, υπάρχει έντονα η αντίληψη στο Ναϊρόμπι ότι η αστυνομία έχει εμπλακεί σε πολλές περιπτώσεις εξωδικαστικών δολοφονιών, κυρίως νέων σε άτυπους οικισμούς, όταν εκείνοι υποπτεύτηκαν ότι αστυνομικοί έχουν διαπράξει ή συμβάλλει σε κάποιο έγκλημα.

Ελλείψεις στο σύστημα υγείας

Το βασικό πρόβλημα του συστήματος υγείας είναι, πως δεν τονίζεται επαρκώς, η σπουδαιότητα ύπαρξής του και ούτε δίνονται τα αναγκαία κονδύλια, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της χώρας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι εγκαταστάσεις υγείας να μην είναι επαρκώς εξοπλισμένες – πολλές φορές δε διαθέτουν ούτε ρεύμα -, το εργατικό δυναμικό να είναι ανεπαρκές και χωρίς την προαπαιτούμενη εμπειρία και να υπάρχει έλλειψη σε αναγκαία φάρμακα. Γι’ αυτό το λόγο, ασθένειες όπως η ελονοσία και ο HIV, που πλέον είναι θεραπεύσιμες, στην Κένυα εξακολουθούν να αποτελούν βασική αιτία θανάτου χιλιάδων κατοίκων, ετησίως.

Φτώχεια

Σχεδόν, ο μισός πληθυσμός της Κένυας ζει στα όρια της φτώχειας. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Αρχικά, παρόλο που μόλις το 20% της χώρας θεωρείται κατάλληλο για καλλιέργεια, περίπου το 75% των κατοίκων ασχολείται επαγγελματικά με τη γεωργία. Η αποκλειστική ενασχόληση με τη γεωργία αποτελεί ρίσκο, λόγω των απρόβλεπτων καιρικών φαινομένων που εμφανίζονται στην περιοχή (π.χ. ξηρασία), τα οποία είναι σε θέση να στερήσουν από την οικογένεια το μοναδικό εισόδημά της. Επιπλέον, λόγω ανισοτήτων, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της Κένυας δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, γεγονός που αυξάνει την ύπαρξη διάφορων ασθενειών, όπως η χολέρα, επιβαρύνοντας οικονομικά το σύστημα υγείας και, κατ’ επέκταση, την κυβέρνηση. Με αυτό τον τρόπο, μειώνονται τα ποσά, που θα μπορούσαν να διοχετευθούν στην καταπολέμηση της φτώχειας. Η κατάσταση αυτή, εκτός του ότι οδηγεί σε χαμηλό βιοτικό επίπεδο, στερεί και από πολλά παιδιά το δικαίωμα στην εκπαίδευση, καθώς πολλά από αυτά αναγκάζονται να αφήσουν το σχολείο για να εργαστούν και να στηρίξουν οικονομικά την οικογένειά τους.

Καταλήγοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι η Κένυα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο την τελευταία δεκαετία σχετικά με την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική πολιτική της, γεγονός που αποδεικνύει τις δυνατότητές της ως χώρα, και τη θέληση των κατοίκων της για αλλαγή. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη σοβαρά προβλήματα που, όμως, αν λυθούν, η Κένυα θα μπορέσει ενδεχομένως, να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες περιοχές της Αφρικής, βοηθώντας, έστω και ελάχιστα, στην ανάκαμψη της Ηπείρου.


Ελπίδα Καλαμαράκη

Γεννημένη το 2000 στα Χανιά Κρήτης. Είναι φοιτήτρια διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς από το 2018. Τρέφει μεγάλη αγάπη για τις ξένες γλώσσες, διότι μέσα από αυτές μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με τον πολιτισμό της κάθε χώρας. Το μεγαλύτερό της πάθος είναι η προστασία του περιβάλλοντος, κάτι στο οποίο προσπαθεί να συνεισφέρει μέσα από εθελοντικές οργανώσεις. Όνειρο ζωής η εισαγωγή στο διπλωματικό σώμα, με όνειρο να συμβάλλει, έστω και λίγο, στην επίτευξη της παγκόσμιας ειρήνης.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελπίδα Καλαμαράκη
Ελπίδα Καλαμαράκη
Γεννημένη το 2000 στα Χανιά Κρήτης. Είναι φοιτήτρια διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς από το 2018. Τρέφει μεγάλη αγάπη για τις ξένες γλώσσες, διότι μέσα από αυτές μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με τον πολιτισμό της κάθε χώρας. Το μεγαλύτερό της πάθος είναι η προστασία του περιβάλλοντος, κάτι στο οποίο προσπαθεί να συνεισφέρει μέσα από εθελοντικές οργανώσεις. Όνειρο ζωής η εισαγωγή στο διπλωματικό σώμα, με όνειρο να συμβάλλει, έστω και λίγο, στην επίτευξη της παγκόσμιας ειρήνης.