13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςKentucky: Η Πολιτεία του «μπλε γρασιδιού»

Kentucky: Η Πολιτεία του «μπλε γρασιδιού»


Του Τάσου Μοσχονά,

Το Kentucky είναι η Πολιτεία «μεταίχμιο». Όχι ακριβώς Νότος, αλλά ούτε και Βορράς. Μόλις μία Πολιτεία τη χωρίζει από τον Καναδά, αλλά και μόλις μία τη χωρίζει από τον «σκληροπυρηνικό» Νότο των Ηνωμένων Πολιτειών. Η «Κοινοπολιτεία του Kentucky», όπως είναι η επίσημη ονομασία της, αποκαλούμενη και ως “bluegrass state”, λόγω της έντονης παρουσίας του μπλε γρασιδιού στο φυσικό τοπίο, ήταν η 15η πολιτεία που εντάχθηκε στις ΗΠΑ το 1792 και έκτοτε έχει διαδραματίσει έναν σπουδαίο ρόλο ως Πολιτεία-ραχοκοκαλιά της χώρας, εξαιτίας της πλούσιας συνεισφοράς της στην εδραίωση της Αμερικανικής ταυτότητας.

37ο σε μέγεθος και 26ο σε πληθυσμό, το Kentucky αποτελεί σπίτι για 4,5 εκατομμύρια Αμερικανούς. Γεωγραφικά, παρουσιάζει μια ποικιλομορφία που δύσκολα εντοπίζεται σε άλλες Πολιτείες της χώρας. Το ανατολικό τμήμα είναι ορεινό, με μερικά από τα πυκνότερα συνεχιζόμενα δάση της χώρας. Η βόρεια και πολυπληθέστερη επαρχία, Bluegrass Region, περιέχει τις μεγαλύτερες πόλεις, Louisville και Lexington, την πρωτεύουσα της Πολιτείας, Frankfort, αλλά και τους μεγάλους ποταμούς Ohio και Kentucky. Ο νότος της πολιτείας είναι σχεδόν άγονος, πετρώδης και σπηλαιώδης, ενώ δυτικά το Western Coal Field, όπως μαρτυρά και το όνομα, είναι πλούσιο σε κοιτάσματα άνθρακα και ανθρακωρυχεία.

Το Kentucky ήταν και είναι μία από τις Πολιτείες με τα περισσότερα ανθρακωρυχεία, γεγονός που την καθιστά και ιδιαίτερα ευάλωτη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και σε άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όξινης βροχής, αλλά και υπερβολικής ρύπανσης της ατμόσφαιρας, που οδήγησαν το Kentucky στη χαμηλότερη θέση των περιβαλλοντικών στατιστικών. Οι συνέπειες αυτές, αλλά και η γενικότερη τάση στις Η.Π.Α. για στροφή προς μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη στο λυκαυγές του 21ου αιώνα, οδήγησαν σε μεγάλη μείωση των ανθρακωρυχείων και μαζικές απολύσεις. Ο ξαφνικός χαρακτήρας αυτών και η έλλειψη εναλλακτικής πολιτικής οδήγησαν ακόμα περισσότερο κόσμο στην ανέχεια, καθιστώντας την Πολιτεία την 8η φτωχότερη στη χώρα το 2019.

Έχοντας ως δεδομένα τη γενικευμένη φτώχεια αλλά και τη ρύπανση, δεν αποτελεί έκπληξη πως η Πολιτεία έχει, πρώτον, ένα εκ των μεγαλύτερων ποσοστών ανασφάλιστων στη χώρα και, δεύτερον, την 45η θέση στη γενικότερη υγεία, έχοντας ως δεδομένα τον αριθμό των καπνιστών, την υψηλή παχυσαρκία και τα ανησυχητικά ποσοστά χρόνιων νοσημάτων, όπως ο καρκίνος. Στα προηγούμενα έρχεται να προστεθεί και τα χαμηλό βιοτικό επίπεδο της πολιτείας, που προκύπτει από το ότι μόλις το ¼ των κατοίκων έχει λάβει πανεπιστημιακή παιδεία, ενώ τα ίδια τα κολέγια και τα πανεπιστήμια δεν φημίζονται για το κύρος τους.

Το Kentucky, παρόλα αυτά, δεν είναι μία Πολιτεία-εφιάλτης, όπως ίσως έχει χαρακτηριστεί η γειτονική και υποβαθμισμένη West Virginia. Η αιτία; Η μεγάλη ιστορική σημασία της, η ανεπτυγμένη βιομηχανία και η έντονη παρουσία της στον τομέα της εστίασης και του… ποτού. Η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα ταχυφαγείων παγκοσμίως με βάση αριθμό καταστημάτων, Kentucky Fried Chicken ιδρύθηκε στο Corbin του Kentucky το 1930 από τον εικονιζόμενο στο σήμα, Colonel Sanders. Αγοράστηκε από τη μεγάλη πολυεθνική εταιρία Yum Brands, που αποτελεί έναν εκ των παγκόσμιων ηγετών στον τομέα της γρήγορης εστίασης, με brands, όπως η Pizza Hut, και που εδρεύει στο Louisville. Η Πολιτεία αποτελεί και το σπίτι του αμερικανικού whiskey bourbon, με το 90% της παγκόσμιας παραγωγής να παράγεται στο Kentucky σε εκατοντάδες αποστακτήρια. Παραδόξως, οι νόμοι σχετικά με την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών είναι δρακόντειοι, με ορισμένες επαρχίες να διατηρούν νόμους ολικής (!) ποτοαπαγόρευσης. Έντονη είναι η παρουσία της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και των αναλωσίμων, με κάποιους από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές καλωδίων παγκοσμίως, όπως η General Cable, να εδρεύουν στην Πολιτεία.

Ο κόσμος του Kentucky είναι κατά βάση συντηρητικός ιδεολογικά. Η μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων ανήκουν στην Southern Baptist Church και ανάλογα παρακλάδια της, με ιδιαίτερα οπισθοδρομικό και δογματικό χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, οι κάτοικοι της Πολιτείας αγοράζουν πολλά όπλα και πολύ εύκολα, εξαιτίας της ιδιαίτερα ελαστικής νομοθεσίας, που δεν επιβάλλει background check του ατόμου, παρά μόνο μία εύκολα αποκτήσιμη άδεια.

Το ποσοστό των Αφροαμερικανών είναι 8%, γεγονός που προσδίδει μια φυλετική ποικιλομορφία που δεν υπήρχε στο παρελθόν. Ο διάσημος πυγμάχος Muhammad Ali αποτελεί ένα από τα γνωστότερα άτομα που γεννήθηκαν και έζησαν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στην Πολιτεία. Οι κάτοικοι του Kentucky ζουν και αναπνέουν για τον αθλητισμό, γεγονός που δεν φαίνεται, αρχικά, από τα στατιστικά υγείας. Λατρεύουν το μπάσκετ και την ιππασία. Άλλωστε, ο παλαιότερος και πιο φημισμένος ιππόδρομος των Η.Π.Α., το “Kentucky Derby”, λαμβάνει χώρα ετησίως στο Louisville από το 1875.

Δεδομένων όλων αυτών των στοιχείων, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως το Kentucky αποτελεί μια σκληροπυρηνική «κόκκινη πολιτεία». Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κυριαρχεί στις τελευταίες εκλογές, με διαλείμματα-φωτεινές εκλάμψεις νικών των Δημοκρατικών, κυρίως σε επίπεδο Κυβερνητικών εκλογών. Τωρινός Κυβερνήτης από το 2019 είναι ο 42χρονος Δημοκρατικός, Andy Beshear, γιος του παλαιότερου Κυβερνήτη, Steve Beshear. Ο μετριοπαθής κεντρώος πολιτικός κατάφερε να κερδίσει με μόλις 5000 ψήφους διαφορά τον πρώην Κυβερνήτη, Matt Bevin.

Αντίθετα, στο Κογκρέσο, η κυριαρχία των Ρεπουμπλικάνων είναι δεδομένη. Και οι δύο Γερουσιαστές της Πολιτείας είναι υψηλά ιστάμενα στελέχη του κόμματος. Ο πρώτος είναι ο συντηρητικός ηγέτης της κομματικής πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Mitch McConnell, κατά πολλούς δεξί χέρι του Αμερικανού Προέδρου, ενώ ο δεύτερος είναι ο ακροδεξιός με εξτρεμιστικές θέσεις εναντίον των εκτρώσεων και των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων, Rand Paul, που αποτέλεσε και υποψήφιο για το χρίσμα του κόμματος το 2016. Η κυριαρχία συνεχίζεται και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με τους πέντε από τους έξι βουλευτές να ανήκουν στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Εξαίρεση αποτελεί ο Δημοκρατικός John Yarmuth, βουλευτής του Louisville.

Η μεγαλύτερη πόλη του Kentucky, Louisville, καθώς και η δεύτερη μεγαλύτερη, Lexington, παραδοσιακά στηρίζουν τους Δημοκρατικούς και αποτελούν το προοδευτικό προπύργιο της πολιτείας. Όλες οι υπόλοιπες κομητείες θεωρούνται κόκκινες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εκλογές του 2016, τις οποίες κέρδισε ο Donald Trump, με διαφορά σχεδόν 30%, λαμβάνοντας τις ψήφους όλων των κομητειών πλην των δύο πόλεων. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα εκτοξεύθηκε με την υποψηφιότητα Trump, αλλά και στο παρελθόν στις λοιπές εκλογές του 21ου αιώνα δεν είχε πέσει ποτέ κάτω από το 16%. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την άνοδο στα ποσοστά είναι το Elliot County, που ψήφιζε Δημοκρατικούς επί 150 συναπτά έτη έως το 2016, με την άνετη επικράτηση Trump. Τελευταία φορά που κέρδισαν οι Δημοκρατικοί σε Προεδρικές Εκλογές ήταν το μακρινό 1996 και το 1992, με τον Bill Clinton να κερδίζει με ισχνή διαφορά 3% και 1% αντίστοιχα. Αυτές οι νίκες, συμπεριλαμβανομένων και των Δημοκρατικών νικών στις Κυβερνητικές Εκλογές, καθιστούν την Πολιτεία συντηρητική, αλλά πιο φιλελεύθερη συγκριτικά με τους «γείτονες», εξαιτίας των προοδευτικών αστικών κέντρων, όπως το Louisville, που δεν εντοπίζονται σε διπλανές Πολιτείες, όπως το Tennessee και το Missouri.

Παρά τις στατιστικές εξαιρέσεις στον κανόνα, πάντως, οι δημοσκοπήσεις του Ιουνίου δείχνουν άνετη επικράτηση του Trump στην πολιτεία που προσφέρει οχτώ εκλέκτορες, με διαφορές που κυμαίνονται από 15 έως 20%. Μειωμένη, σε σχέση με το 2016, αλλά ισχυρή διαφορά που εγγυάται νίκη. Το Kentucky αποτελεί μία από τις λίγες «σίγουρες» πολιτείες για τον Πρόεδρο και η καμπάνια του είναι πολύ πιθανόν πως δεν θα στοχεύσει εκεί. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς η πανδημία του κορωνοϊού, οι μαζικές απολύσεις λόγω αυτής, η οικονομική κρίση που μαίνεται, η προϋπάρχουσα κρίση υγείας, αλλά και η υψηλή ανέχεια θα επηρεάσουν τα ποσοστά. Δεν είναι απίθανο, κατ’ εμέ, να δούμε μείωση της διαφοράς κάτω από 10% στις επερχόμενες εκλογές, σημάδι πως η Πολιτεία ίσως να αρχίσει να κινείται προς πιο μετριοπαθή και εναλλακτικά πολιτικά μονοπάτια, αν δεν θέλει να παραμείνει στην κατώτερη κλίμακα των στατιστικών σε όλους τους τομείς.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Τάσος Μοσχονάς

Γεννήθηκε το 1997 και έχει μεγαλώσει στην Αθήνα. Είναι προπτυχιακός φοιτητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για θέματα εξωτερικής πολιτικής και Διεθνούς Περιβαλλοντικού και Ποινικού Δικαίου. Παρακολουθεί ημερίδες και σχετικές με το αντικείμενό των σπουδών του ομιλίες, ενώ στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με το πιάνο, τις τέχνες κάθε είδους και την ανάγνωση βιβλίων και περιοδικών ποικίλης ύλης.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τάσος Μοσχονάς
Τάσος Μοσχονάς
Γεννήθηκε το 1997 και έχει μεγαλώσει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πλέον εργάζεται ως ασκούμενος δικηγόρος. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά, με την ελπίδα, κάποτε, να αρχίσει και Ισπανικά. Παθιάζεται ιδιαίτερα με τον κινηματογράφο, τη γεωγραφία, τη γεωπολιτική και με ό,τι αφορά την pop κουλτούρα. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με τη συγγραφή, το πιάνο, τις τέχνες κάθε είδους και την ανάγνωση βιβλίων.