16.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤο χρονικό μιας εθνικής τραγωδίας

Το χρονικό μιας εθνικής τραγωδίας


Της Σπυριδούλας Γραμματικού,

Δύο χρόνια μετά την τραγωδία στο Μάτι του Δήμου Μαραθώνα Αττικής, οι πληγές μένουν ανοιχτές, οι συγγενείς των 102 θυμάτων εξοργισμένοι και κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Η Αρχή

Τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 στις 12 το μεσημέρι ξεσπά πυρκαγιά στη θέση Αέρας, πάνω από την Κινέτα. Από το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής δίνεται εντολή να μεταβούν στο μέτωπο δυνάμεις για την κατάσβεση της φωτιάς. Μερικές ώρες αργότερα, γύρω στις 5 μ.μ., το κέντρο της Πυροσβεστικής ειδοποιείται για μία νέα εστία πυρκαγιάς στην περιοχή του Νταού Πεντέλης. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι που ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα, δυσκολεύοντας το έργο των πυροσβεστών. Λίγο αργότερα, με τη φωτιά να κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τον Νέο Βουτζά, δίνεται εντολή από τις αρμόδιες αρχές για την εκκένωση των κατασκηνώσεων στον Άγιο Ανδρέα και απομακρύνονται 1.400 παιδιά. Πυροσβεστικές δυνάμεις σπεύδουν στην περιοχή για να συμμετάσχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης.

«Τρεις υδροφόρες από το Λαύριο, το Μαρκόπουλο και τη Ραφήνα εγκλωβίστηκαν στις φλόγες. Άκουγα τους συναδέλφους μου στον ασύρματο να ουρλιάζουν πανικόβλητοι. Τους βοηθήσαμε να παραμείνουν ψύχραιμοι και τρέξαμε να τους απεγκλωβίσουμε», δήλωσε αργότερα ένας πυροσβέστης.

Στη δίνη της πύρινης λαίλαπας

Η φωτιά επεκτείνεται γρήγορα μέσα σε λίγα λεπτά και φθάνει στον οικισμό του Νέου Βουτζά. Οι πρώτοι κάτοικοι καταφέρουν να εγκαταλείψουν την περιοχή. Οι περισσότεροι, ωστόσο, εγκλωβίζονται και ζητούν τη βοήθεια της Πυροσβεστικής. Η κατάσβεση θεωρείται πλέον αδύνατη.

Λεπτά αργότερα οι επίγειες Πυροσβεστικές Δυνάμεις δεν αρκούν για να σβήσουν τη φωτιά, που κατευθύνεται προς τη θάλασσα. Οι αέριες δυνάμεις, λόγω των δυνατών ανέμων, αποτυγχάνουν να βοηθήσουν.

Η φωτιά έχει φτάσει στο Μάτι. Οι κάτοικοι τρέχουν πανικόβλητοι προς τη θάλασσα για να γλιτώσουν. Οι εικόνες των λεπτών εκείνων θυμίζουν ταινία τρόμου με παιδιά, ηλικιωμένους και οικογένειες να ουρλιάζουν για βοήθεια. Λίγο αργότερα, στους ασυρμάτους ακούγονται οι πρώτες αναφορές για τραυματίες. Πυροσβέστες, που είχαν φτάσει στο πύρινο μέτωπο, αναφέρουν πως τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν και πως οι εγκαυματίες συγκεντρώνονταν στα πυροσβεστικά οχήματα.

Στις 7 παρά το απόγευμα της ίδιας μέρας, η φωτιά έχει φτάσει μέχρι την ακτή, καίγοντας τα πάντα στο πέρασμά της. Οι κλήσεις για τραυματίες πληθαίνουν. Ο αριθμός τους, όπως και αυτός των νεκρών και αγνοουμένων, θα παραμείνει άγνωστος για αρκετές ώρες. Μέσα σε μια κατάσταση σύγχυσης, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας ενημερώνεται πως αρκετοί κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στη θάλασσα. Σύμφωνα με τους μάρτυρες, η κινητοποίηση των αρχών καθυστέρησε και χρειάστηκε να κολυμπήσουν ώρες για να σωθούν από τον πύρινο εφιάλτη.

Επιμύθιο

Αργά το βράδυ, οι πυροσβεστικές αρχές εποπτεύουν την καμένη περιοχή στο Κόκκινο Λιμανάκι και εντοπίζουν τα πρώτα πτώματα. Χρειάστηκαν λιγότερο από 12 ώρες για να λάβει χώρα μία εθνική τραγωδία, που άφησε πίσω 102 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, μαζί με πολλοστές ευθύνες.

Την Κυριακή 19 Ιουλίου 2020, λίγες ημέρες πριν συμπληρωθούν δύο χρόνια από την τραγωδία, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρέστη στο μνημόσυνο για τη μνήμη των θυμάτων τής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018. Αργότερα, μετέβη στην Αργυρά Ακτή, όπου είχαν πραγματοποιηθεί τα γεγονότα. Μεταξύ των δηλώσεών της τόνισε: «Η πυρκαγιά στο Μάτι υπήρξε τραγωδία αδιανόητη για μια σύγχρονη ευνομούμενη πολιτεία. […] Κάθε φορά που φέρνουμε στο νου μας τις τραγικές εκείνες ημέρες της πυρκαγιάς, νιώθουμε οδύνη γι’ αυτούς που χάθηκαν και, ταυτόχρονα, βαθύτατο σεβασμό για την αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετώπισαν απλοί πολίτες την απώλεια των ανθρώπων τους, το ρήμαγμα των σπιτιών τους, το σάρωμα της καθημερινότητάς τους. Και νιώθουμε βαθύτατα την ευθύνη απέναντί τους».


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σπυριδούλα Γραμματικού
Σπυριδούλα Γραμματικού
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001 όπου και μεγάλωσε. Είναι πρωτοετής φοιτητής του τμήματος Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Λατρεύει τις φωτογραφίες και τα ταξίδια, για τα οποία γράφει στο OffLine Post.