14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΗ αλλαγή του υπεύθυνου προεκλογικής εκστρατείας του Donald Trump

Η αλλαγή του υπεύθυνου προεκλογικής εκστρατείας του Donald Trump


Της Μάγδας Τσόχα,

Η πτώση της δημοτικότητας του Προέδρου Trump για τις επερχόμενες εκλογές συνεχίζει ακάθεκτη, καθώς επικρατεί γενικευμένος αναβρασμός στην κοινωνία των Η.Π.Α., με τη διαρκή αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, την παράταση του εγκλεισμού σε πολλές Πολιτείες, το ξέσπασμα ρατσιστικής επίθεσης έναντι Αφροαμερικανών πολιτών και την ιδιαίτερη διαχείριση του ζητήματος από τη διοίκηση Trump, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλούς ανεύθυνη έναντι των πολιτών και αποκύημα της ιδιόρρυθμης προσωπικότητας του Προέδρου.

Σύμφωνα και με τα λεγόμενα της ηλεκτρονικής εφημερίδας Politico ως προς τις προβλέψεις των εκλογών της φετινής χρονιάς, ο Πρόεδρος Trump και σε συνεργασία με τη διοίκησή του αποφάσισε να συρρικνώσει τον εκλογικό του χάρτη. Η ομάδα στο πλευρό του πλέον έχει επικεντρωθεί στην εξασφάλιση όσο το δυνατόν λιγότερων απωλειών, παρά στην εξασφάλιση της νίκης. Το καλύτερο πιθανό, δηλαδή, αποτέλεσμα που μπορεί να επέλθει, αφού η κυβέρνηση Trump είναι πολύ βεβαρημένη ήδη, όχι μόνο με τις ατασθαλίες του παρελθόντος του Προέδρου, αλλά και με την αποχώρηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την κάκιστη, κατά τα φαινόμενα και κατά της πλειοψηφίας την άποψη, διαχείριση της πανδημίας.

Οι πιο κραυγαλέες κινήσεις από τη διοίκηση Trump, οι οποίες υποδεικνύουν και τον πανικό που ενδεχομένως παρασκηνιακά έχει επικρατήσει στην ομάδα στήριξης, ήταν αυτές των γιγαντιαίων-μαμούθ αγορών τηλεοπτικών διαφημίσεων στο όνομα του Προέδρου. Η εκστρατεία στοχεύει στη διατήρηση των ψηφοφόρων των πολιτειών του 2016, ενώ, παράλληλα, «κυνηγάει» και τις κατά παράδοση ρεπουμπλικανικές Πολιτείες, όπως είναι η Georgia ή η Florida. Όσον αφορά τις δημόσιες δηλώσεις από την πλευρά της διοίκησης, αυτή είναι αισιόδοξη για τα αποτελέσματα τόσο των τοπικών εκλογών των πολιτειών όσο και των τελικών του Νοεμβρίου και κάνει λόγο για νούμερα εξίσου φιλόδοξα και ανταγωνιστικά με αυτά του 2016.

Με τον Νοέμβρη μόλις 4 μήνες μακριά μας, η μάχη μεταξύ Donald Trump και  Joe Biden γίνεται όλο και πιο έντονη, με την αγωνία να κορυφώνεται. Η διοίκηση του Προέδρου διατείνεται, επίσης, πως ειδικά οι ψηφοφόροι στα Δυτικά θα κάνουν την πραγματική διαφορά, φέρνοντάς του τη δεύτερη νίκη. Τον εκλογικό αγώνα καθιστούν ακόμη πιο ενδιαφέροντα οι τελευταίες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του υπεύθυνου της προεκλογικής καμπάνιας του Προέδρου, μια κίνηση που έγινε γνωστή στις 15 του μήνα και προκάλεσε ιδιαίτερο «σάλο» στους δημοσιογραφικούς κύκλους.

Την περασμένη Τετάρτη, ανακοινώθηκε η αναδιάταξη της ομάδας προετοιμασίας προεκλογικής εκστρατείας του Προέδρου, με την αντικατάσταση του έως τώρα υπευθύνου εκστρατείας (campaign manager), Brad Parscale, με τον Bill Stepien, «βετεράνο» της πολιτικής και πολιτικό σύμβουλο του πρώην Κυβερνήτη της Πολιτείας του New Jersey, Chris Christie. Η αντικατάσταση έγινε λόγω της πτώσης των ψήφων υπέρ του Trump σε κάθε αναμέτρηση από την άνοιξη κι έπειτα. Το σπουδαιότερο όπλο στη φαρέτρα του Προέδρου για την προεκλογική του εκστρατεία κι επανεκλογή ήταν η ισχυροποίηση και σταθεροποίηση της οικονομίας, που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του. Με την έλευση του κορωνοϊού, τον θάνατο 137.000 Αμερικανών πολιτών, το κλείσιμο των συνόρων και την κατακόρυφη πτώση της οικονομίας, ο Πρόεδρος χάνει το σημαντικότερο επιχείρημα υπέρ της εκλογής του, καταδικάζοντας τον εαυτό του να μην έχει μεγάλες πιθανότητες επανεκλογής.

Τα καθήκοντα του κυρίου Parscale δεν παύουν, καθότι ο Πρόεδρος τόνισε πως θα έχει τη θέση του βοηθού υπεύθυνου, κατά την περίοδο της εκστρατείας, βάσει της εκτίμησης που χαίρει λόγω της εξαιρετικής του δουλειάς το 2016. Ο κύριος Parscale είναι πολύ στενά συνδεδεμένος με πολλαπλές πλευρές της προηγούμενης εκστρατείας, σε συνεργασία πάντα με την Εθνική Επιτροπή Ρεπουμπλικάνων (Republican National Committee). Αξιοσημείωτη είναι η δράση του να διοργανώσει ηλεκτρονικό έρανο, γεγονός που ελάφρυνε λίγο για τον Πρόεδρο. Τον τελευταίο, επίσης, καιρό και προ του ιού, ο Parscale αποτελούσε κεντρικό θέμα σε πολλά ειδησεογραφικά site, καθώς κύριο μέλημά τους ήταν πόσα χρήματα κερδίζει από τη θέση του. Αυτό θεωρήθηκε από τον Πρόεδρο αντιπερισπασμός.

Η σχέση μεταξύ των δύο κυρίων γνώρισε και καλύτερες ημέρες. Περιγράφεται από τον περίγυρο ως «αλλόκοτη» και με συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα. Τελική αφορμή για την αντικατάσταση αποτέλεσε η εμφάνιση και εκδήλωση υπέρ του Trump στην Tulsa της Oklahoma τρεις εβδομάδες πριν, οπού η έλευση ψηφοφόρων ήταν μικρή, γεγονός που ενόχλησε και ντρόπιασε ιδιαίτερα πολύ τον Πρόεδρο. Τέλος, ο κύριος Parscale ενημερώθηκε ουσιαστικά για την αλλαγή από τον Τύπο. Οι αλλαγές στην εκστρατεία έγιναν κατά τις συνεδριάσεις της διοίκησης και με απόφαση του Προέδρου και σχεδιάζονταν να ανακοινωθούν το πρωί της Τετάρτης 15ης Ιουλίου. Πληροφορίες, ωστόσο, διέρρευσαν στον Τύπο, ο οποίος από το απόγευμα της Τρίτης προσέγγισε τον κύριο Parscale ζητώντας  εξηγήσεις, βρίσκοντάς τον εμφανώς σαστισμένο στο άκουσμα της είδησης.

Επιπροσθέτως, αλλαγές στην προεκλογική του εκστρατεία πραγματοποίησε και ο Joe Biden. Αντικατέστησε τον υπεύθυνο εκστρατείας, Greg Schultz, με την Anita Dunn, μετά τη ντροπιαστική κατάκτηση της τέταρτης μόνο θέσης στην πολιτεία της Iowa κι ενώ ταυτόχρονα τα πράγματα έδειχναν δυσοίωνα και για την πολιτεία του New Hampshire.

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα και τα αποτελέσματα των εκλογών κάθε Πολιτείας να ξετυλίγονται σταδιακά, το τοπίο γίνεται όλο και διαυγέστερο ως προς το αποτέλεσμα της τελικής αναμέτρησης. Αμείωτο φυσικά παραμένει το ενδιαφέρον για τον επόμενο πλανητάρχη.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Μάγδα Τσόχα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη αλλά πλέον σπουδάζει στην Αθήνα, στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Απολαμβάνει τη συμμετοχή σε συνέδρια προσομοίωσης του ΟΗΕ, τον εθελοντισμό και τα προγράμματα εκμάθησης σε χώρες εξωτερικού.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μάγδα Τσόχα
Μάγδα Τσόχα
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη αλλά πλέον σπουδάζει στην Αθήνα, στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Απολαμβάνει τη συμμετοχή σε συνέδρια προσομοίωσης του ΟΗΕ, τον εθελοντισμό και τα προγράμματα εκμάθησης σε χώρες εξωτερικού.