21.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΕπιχείρηση συγκάλυψης ευθυνών – Ανατριχιαστικές οι αποκαλύψεις για την τραγωδία στο Μάτι

Επιχείρηση συγκάλυψης ευθυνών – Ανατριχιαστικές οι αποκαλύψεις για την τραγωδία στο Μάτι


Της Κέλλυς Σαουάχ – Μαραγκουδάκη, 

Ανατριχιαστικές είναι οι αποκαλύψεις σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι. Πρόκειται για μία υπόθεση, η οποία πρέπει να διαλευκανθεί μέχρι τέλους και να αποδοθούν ευθύνες. Δύο χρόνια πέρασαν από την τραγωδία στο Μάτι, όταν η πύρινη λαίλαπα κατασπάραζε ότι έβρισκε. Η εφιαλτική εκείνη νύχτα έφερε στο φως τραγικές απώλειες παιδιών, νέων και γερόντων. Στην ατμόσφαιρα υπάρχουν αναθυμιάσεις θανάτου. Οι ζημιές ατελείωτες. Τα πάντα είχαν εξαϋλωθεί. Οι περιοχές Κόκκινο Λιμανάκι και Μάτι έχουν σβηστεί από το χάρτη. Όλα έχουν γίνει χώμα. Υποδείξεις από υψηλόβαθμα στελέχη του πυροσβεστικού σώματος να μην προχωρήσει με την πραγματογνωμοσύνη που είχε αναλάβει, φαίνεται πως δεχόταν ο πραγματογνώμονας που ανέλαβε το πόρισμα για το Μάτι, σύμφωνα πάντα με όσα αποκάλυψε η εφημερίδα «Καθημερινή». Πρόκειται για μία δύσκολη και συνάμα φορτισμένη έρευνα, η διαδικασία της οποίας είναι μακρά, ενώ παράλληλα, κρύβει έντονο και σκοτεινό παρασκήνιο. Οι αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής της Κυριακής»:

Για πρώτη φορά, ένα ηχητικό ντοκουμέντο φέρνει στο φως την απόπειρα συγκάλυψης. Ο τότε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ακούγεται να ζητάει από τον αξιωματικό που έχει αναλάβει την πραγματογνωμοσύνη να θάψει στοιχεία από την έρευνα. «Εγώ δε σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε τίποτα. Πέντε πραγματάκια γράψε από την εμπειρία σου. Εάν είναι ελλιπή στοιχεία στα α…δια σου. Τι θα σου πει ο Εισαγγελέας; Τίποτα. Αυτά είχα, αυτά βρήκα, αυτά έβαλα» του λέει. Και όλα αυτά, ισχυριζόμενος πως μεταφέρει εντολές από την τότε πολιτική ηγεσία: «Η υπουργός αυτό μου είπε. Κάλεσέ τον και πες του το. Μη γράψει για ευθύνες ανωτέρων. (…) Σε κάλεσα, λοιπόν και στα είπα. Για να ξυπνήσεις».

Οι συνέπειες εάν δεν συμμορφωθεί; Δυσμενής μετάθεση και δικαστήρια ως κατηγορούμενος που θα κρατήσουν χρόνια. «Εάν γράψεις για ευθύνες ανωτέρων σου, όλοι θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε» του ξεκαθαρίζει. Για να τον πείσει, πως οι απειλές γίνονται πράξη, κάνει μια συγκλονιστική αποκάλυψη για το τι κρυβόταν πίσω από δύο παλαιότερες πυρκαγιές στα Κύθηρα και τη Μάνη: Επιχειρησιακές δολοπλοκίες που έχουν βάλει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Πηγή εικόνας: tovima.gr

Ο τέως αρχηγός της Πυροσβεστικής Γιώργος Ματθαιόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε συνομιλία με τον πραγματογνώμονα και σε καμία περίπτωση δεν του υπέδειξε πως θα κάνει τη δουλειά του: «καμία συνάντηση, καμία επαφή, αυτός έκανε τη δουλειά του εγώ τη δική μου, ως συνάδελφοι τον γνωρίζω τίποτα άλλο, όλα αυτά που γράφονται είναι ψεύδη».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε συνεργάτες του, ανέφερε πως όσα αποκαλύφθηκαν είναι ξεκάθαρα και είχαν στοχευμένη προσπάθεια συγκάλυψης, τονίζοντας μάλιστα, πως θα αποδοθούν ευθύνες, καθώς το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων. Το δημοσίευμα προκαλεί «ανατριχίλα» τόνισε, από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κάνοντας λόγο για «έγκλημα συγκάλυψης» με «τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές διαστάσεις» και ζητώντας εξηγήσεις από την Όλγα Γεροβασίλη και τον Βασίλη Ματθαιόπουλο. Από την άλλη, η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη διέψευσε το δημοσίευμα  για «έγκλημα συγκάλυψης» με τη φράση «Ουδέν ψευδέστερον» και προειδοποιώντας ότι επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά της.

Η τότε ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, επικαλούμενη άνωθεν εντολές και οδηγίες της τότε πολιτικής ηγεσίας, φαίνεται να δρούσε συντεταγμένα, όχι για τη διαλεύκανση των στοιχείων της τραγωδίας, αλλά αντιθέτως για τη συγκάλυψη του εγκλήματος και για τη διατήρηση στο απυρόβλητο εμπλεκόμενων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη, περιμένουν να αποδοθεί δικαιοσύνη οι συγγενείς των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, από πριν δύο χρόνια. Αξίζει, λοιπόν, για τη μνήμη των αδικοχαμένων ανθρώπων, των οικογενειών τους, εκείνων που κατοικούν σήμερα στο Μάτι, να βρεθεί ποιοι έχουν ευθύνες για αυτό που συνέβη. Η δικαιοσύνη οφείλει να κάνει αυτό πρέπει, δίχως παρεμβολές από εξωτερικούς παράγοντες. Το αίτημα της κοινωνίας είναι να υπάρξει διαφάνεια!


Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

Είναι Δημοσιογράφος, πτυχιούχος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της στον τομέα της Βιοηθικής. Φέρει ιδιαίτερη προτίμηση στις αναλύσεις της κοινωνικοπολιτικής επικαιρότητας. Μοτό ζωής της: «Η γνώση είναι δύναμη».

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κέλλυ-Σαουάχ Μαραγκουδάκη
Κέλλυ-Σαουάχ Μαραγκουδάκη
Είναι Δημοσιογράφος, πτυχιούχος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της στον τομέα της Βιοηθικής. Φέρει ιδιαίτερη προτίμηση στις αναλύσεις της κοινωνικοπολιτικής επικαιρότητας. Μοτό ζωής της: «Η γνώση είναι δύναμη».