20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΙσραήλ: Στην απαρχή του δεύτερου κύματος της πανδημίας

Ισραήλ: Στην απαρχή του δεύτερου κύματος της πανδημίας


Της Νικολέτας Ζιώγα,

Δεν είναι μυστικό ότι η πανδημία του κορωνοϊού βρήκε την παγκόσμια κοινότητα εντελώς απροετοίμαστη, αφού μόνο όταν ο αριθμός των θυμάτων ανά την υφήλιο αυξήθηκε επιθετικά, θορυβήθηκαν οι περισσότερες από τις κυβερνήσεις. Ο φονικός ιός, πέραν των απωλειών, του θρήνου και της οδύνης που προκάλεσε σε χιλιάδες οικογένειες κατά το πέρασμά του, συμπαρέσυρε μαζί του και τις διεθνείς αγορές. Η ύφεση, η μείωση της ανταγωνιστικότητας, η αύξηση των ποσοστών ανεργίας, τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, ο μαρασμός του Τουρισμού, της Βιομηχανίας και της Ναυτιλίας αποτελούν κοινά χαρακτηριστικά των οικονομιών του σήμερα. Τα προβλήματα αυτά και όχι μόνο, καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ηγέτες των κρατών, οι οποίοι βρίσκονται επί μήνες σε μια διαρκή αναμέτρηση με τις επιπτώσεις του COVID-19 στο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό πεδίο.

Ο τρόπος διαχείρισης της πανδημίας και των συνακόλουθων συνεπειών της, θα έλεγε κανείς ότι έφτασε πλέον να αποτελεί το κατεξοχήν κριτήριο αξιολόγησης, τόσο της αποτελεσματικότητας, όσο και της ανικανότητας των κυβερνητικών μηχανισμών. Ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με τις πολιτικές της χώρας παρουσιάζονται οι Ισραηλινοί, οι οποίοι διοργάνωσαν διαμαρτυρία στην πλατεία Ραμπίν, στο Τελ Αβίβ, προκειμένου να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους αναφορικά με τους ασφυκτικούς οικονομικούς περιορισμούς που επέβαλε η κυβέρνηση Νετανιάχου. Αναλυτικότερα, το πλήθος των διαδηλωτών, το οποίο απαρτίζονταν από οργανώσεις ελεύθερων επαγγελματιών, καλλιτεχνών, φοιτητικών ομάδων, αλλά και ποικίλων άλλων φορέων είχε ως μοναδικό του σύνθημα τη φράση «Αφήστε μας να αναπνεύσουμε», το οποίο, φυσικά, παραπέμπει στα τελευταία λόγια του αδικοχαμένου Αφροαμερικανού Τζώρτζ Φλόιντ, αλλά και στις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στη Μινεάπολη των Η.Π.Α, καταδικάζοντας ρητά την αστυνομική βιαιότητα.

Όπως, λοιπόν, οι Αμερικανοί, έτσι και οι Ισραηλινοί πολίτες προσέδωσαν μεταφορική χροιά στο σύνθημα που αναγραφόταν στα πλακάτ, προκείμενου να επιστήσουν τη προσοχή του Πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και να διαμαρτυρηθούν για τον οικονομικό στραγγαλισμό που τους έχει επιβληθεί, όπως και για την καθυστέρηση των πακέτων βοήθειας που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι ο συνδυασμός των παραπάνω συνετέλεσε και στην εντυπωσιακή αύξηση της ανεργίας κατά 20,1% σε τρεις μόλις μήνες. Η τόσο έκδηλη αγανάκτηση του ισραηλινού λαού για τους ανεπαρκείς  χειρισμούς της κυβέρνησης αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα αποτροπής της οικονομικής κατάρρευσης. Το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, εντούτοις, ήδη από τον προηγούμενο μήνα, είχε ανακοινώσει ότι η χώρα έχει εισέλθει στη δεύτερη φάση του αγώνα ενάντια στην επιδημία του νέου κορωνοϊού. Τις δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνει και ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων, όπου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αγγίζει τα 1.197, καθώς και οι τρεις νέοι θάνατοι που καταγράφηκαν εντός ενός εικοσιτετραώρου.

Παρά το γεγονός, ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έλαβε σχετικά άμεσα μέτρα για τη προάσπιση της δημόσιας υγείας, σφραγίζοντας τα εθνικά σύνορα και επιβάλλοντας προσωρινούς περιορισμούς στην οικονομία από τον Μάιο και εφεξής, παρατηρείται μια δραματική αντιστροφή στα δεδομένα. Τα πρόωρα βήματα εξόδου από την καραντίνα που δε συνοδεύονταν από κανένα στρατηγικό πλάνο για την οικονομία και το υγειονομικό σύστημα, ανέκοψαν την αισιόδοξη πορεία της χώρας. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας θέτει τις ισραηλινές επιχειρήσεις στο χείλος της πτώχευσης και αναγκάζει σαν έρμαιο της, τον λαό, να εκλιπαρεί για οικονομική ανακούφιση. Με τη χώρα να βρίσκεται στο έλεος του αόρατου εχθρού και τα περιθώρια να στενεύουν απειλητικά, η κυβέρνηση Νετανιάχου οφείλει να σχεδιάσει προσεκτικά τα επόμενα βήματά της, ούτως ώστε, το Ισραήλ να μη θρηνήσει άλλες εκατόμβες θυμάτων.


Νικολέτα Ζιώγα

Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του ΕΚΠΑ. Το 2018 συμμετείχε σε μαθητικούς αγώνες επιχειρηματολογίας-αντιλογίας. Μιλάει τέσσερις γλώσσες, λατρεύει τα ταξίδια και είναι υποστηρίκτρια της αρχής: «Μη σταματάς ποτέ να μαθαίνεις».

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολέτα Ζιώγα
Νικολέτα Ζιώγα
Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του ΕΚΠΑ. Το 2018 συμμετείχε σε μαθητικούς αγώνες επιχειρηματολογίας-αντιλογίας. Μιλάει τέσσερις γλώσσες, λατρεύει τα ταξίδια και είναι υποστηρίκτρια της αρχής: «Μη σταματάς ποτέ να μαθαίνεις».