20.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΟ τουρισμός παραμένει βαρόμετρο

Ο τουρισμός παραμένει βαρόμετρο


Του Βασίλη Λιόση,

Μετά τις σχετικά απογοητευτικές εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας σχετικά με την ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς, ένας νέος κύκλος συνεδριών έμελλε να φέρει αρκετές συναισθηματικές διακυμάνσεις στον κόσμο των επενδύσεων. Αρνητικά σημάδια και δείγματα πως το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν μπορεί να μείνει στο κατόπι των διεθνών δεικτών, έως και τα μέσα της εβδομάδας. Θετικό πρόσημο και αισθητή βελτίωση προς το τέλος της εβδομάδας, μπορούν να αποτελέσουν το φως στο τούνελ για την διέξοδο της ελληνικής πραγματικότητας από την κρίση.

Για την Δευτέρα, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν κατάφερε να κινηθεί σε παρόμοια τροχιά με τις διεθνείς αγορές. Παρά το γεγονός ότι διάφοροι δείκτες σε Ασία, Ευρώπη και Αμερική είχαν ανοδική πορεία το ΧΑ έκλεισε με πτώση της τάξεως του 0.36%. Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε τιμές ανάμεσα στις 623.02 και τις 641.6 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο FTSE 25, βρέθηκε σε παρόμοια επίπεδα, αφού τελικά γνώρισε πτώση 0.44%. Ούτε ο τραπεζικός δείκτης κατάφερε να ξεχωρίσει την πρώτη μέρα της εβδομάδας, όπου παρά την άνοδο του έως και 2.73% μέσα στην ημέρα, έκλεισε μειωμένος κατά 2.07% συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα. Τα διακινηθέντα κεφάλαια ανήλθαν στα €51.9 εκατομμύρια, σημαντικό μέρος εκ των οποίων επενδύθηκαν σε ΟΤΕ και Jumbo. Δυσοίωνο ξεκίνημα και για πολλές εισηγμένες εταιρίες, όπως Πειραιώς, Εθνική, Alpha, Viohalco, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil και ΤΙΤΑΝ, οι οποίες φαίνονταν να διασώζονται έως τώρα.

Η Τρίτη ήταν η 8η κατά σειρά μέρα, κατά την οποία το ΧΑ κινήθηκε πτωτικά, καθώς η απουσία αγοραστών, που απασχολεί την αγορά το τελευταίο δίαστημα, συνεχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία της. Το θετικό για την μέρα δεν είναι άλλο από την «διάσωση» του Γενικού Δείκτη, ο οποίος έκλεισε ελάχιστα μειωμένος, συγκεκριμένα κατά 0.23%. Η διακύμανση του ήταν μεταξύ 619.53 και 631.37 μονάδων, με τον τζίρο να υπολογίζεται στα €45.9 εκατομμύρια, πολύ κάτω από τον στόχο των 70-80 εκατομμυρίων ευρώ, που θα ήταν ικανός να βελτιώσει την ελληνική αγορά. Ο τραπεζικός δείκτης γνώρισε μείωση ύψους 1.23%, ενώ ο FTSE 25 παρέμεινε αμετάβλητος στις 1522 μονάδες. Jumbo, Viohalco, Motor Oil και ΟΤΕ «έβαλαν πλάτη» για την ελεγχόμενη πτώση, ενώ Intralot, με βουτιά ύψους 11.41%, Coca Cola, με -2.71% και Εθνική, με 2.16%, ήταν οι αρνητικοί πρωταγωνιστές.

Φτάνοντας στα μισά της εβδομάδας, την Τετάρτη, τα μηνύματα έγιναν πιο αισιόδοξα. Το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε, επιτέλους, να ακολουθήσει την ανοδική πορεία και την αντίδραση των ευρωπαϊκών, κυρίως, δεικτών. Το εύρος κίνησης του Γενικού Δείκτη καθορίστηκε μεταξύ 630.94 και 642.51 μονάδων, ενώ παράλληλα ο FTSE 25 έπιασε τις 1542.46 μονάδες, μετά από άνοδο 1.34% και ο τραπεζικός δείκτης τις 337.28 μονάδες, με άνοδο ύψους 1.81%. Ο συνολικός τζίρος εκτιμήθηκε στα €48.5 εκατομμύρια, παραμένοντας για μία ακόμα ημέρα, κάτω από τα €50 εκατομμύρια. Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, Eurobank, Εθνική, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς εντός της ημέρας, δείχνοντας έτσι τον δρόμο προς την σταθεροποίση της αγοράς. Παρόλα αυτά, η Τετάρτη στιγματίστηκε από την είσοδο των μετοχών της Epsilon Net στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, μετά από την 12ετή ανάπτυξη και ωρίμανση της στην Εναλλακτική Αγόρα. Το περίφημο καμπανάκι ήχησε λοιπόν, φέρνοντας χαμόγελα, τόσο στους εκπροσώπους του ελληνικού χρηματιστηρίου, όσο και στους διοικούντες της εταιρίας.

Ισορροπία. Μία και μόνο λέξη αρκεί για να περιγράψει με μεγάλη σαφήνεια όλα όσα διαδραματίστηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο κατά την Πέμπτη. Οριακά θετικό πρόσημο για την ελληνική αγορά με άνοδο ύψους 0.04%. Ο Γενικός Δείκτης, λοιπόν, έκλεισε στις 637.55 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 630.98 και 640.16 μονάδων. Η ίδια ουδετερότητα χαρακτήρισε και τον FTSE 25. Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε ο συνολικός ημερήσιος τζίρος, ο οποίος ανήλθε στα €39.5 εκατομμύρια. Το αξιοσημείωτο συμβάν της Πέμπτης, ήταν η αφύπνιση του βιομηχανικού κλάδου. Η επένδυση της ΕΛΒΑΛ (Ελληνικής Βιομηχανίας Αλουμινίου) στα Οινόφυτα, η οποία εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, φαίνεται πως έδωσε την απαραίτητη ώθηση στον χώρο. Η εξαγγελία για μέιωση της αρκετά υψηλής φορολογίας στο χώρο της βιομηχανίας, σίγουρα αντικατοπτρίστηκε στις κινήσεις των επενδυτών του κλάδου. Την ίδια ώρα, ιστορικό υψηλό για τα τελευταία 13 χρόνια γνώρισε εντός της ημέρα η Τέρνα Ενεργειακή, με ενίσχυση 3.76% και τιμή στα €10.48. Αυτή, μαζί με την Viohalco, κατάφεραν να αντισταθμίσουν τις πιέσεις της αγοράς και να χαίρουν δημοτικότητας για την Πέμπτη, μαζί με τις Jumbo και ΟΠΑΠ.

Στο τέλος της εβδομάδας, την Παρασκευή, παρατηρήθηκε έντονη μεταβλητότητα στην ελληνική αγορά. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο ύψους 0.62% στις 641.48 μονάδες, κινούμενος μεταξύ 634.9 και 645.86 μονάδων. Ο τζίρος για πολλοστή μέρα παρέμεινε καθηλωμένος, αυτή τη φορά στα €37.2 εκατομμύρια. Η μετοχή της ΔΕΗ έδειξε ελπιδοφόρα σημάδια, ενώ ΟΤΕ, Εθνική και Eurobank ήταν άξιοι συμπαραστάτες. Σε μία γρήγορα εβδομαδιαία σύνοψη, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδος 1.34%, ο FTSE 25 με άνοδο 1.36% και ο τραπεζικός κλάδος με πτώση 2.08%.

Γενικότερα, ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού εντείνει τους φόβους για ένα νέο lockdown και συντηρεί την επιφυλακτικότητα στην αγορά. Επιπρόσθετα, τα τραγικά, μέχρι στιγμής, δείγματα από την «βαριά βιομηχανία» της χώρας, τον τουρισμό, απλώνουν σύννεφα πάνω από την πορεία της αγοράς στους προσεχείς μήνες. Παρά την αξιόλογη αντιμετώπιση της πανδημίας, σε ό,τι έχει να κάνει με τις αποφάσεις που έλαβαν οι δημόσιες αρχές, οι αφίξεις για τον Ιούλιο κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και έτσι οι ελπίδες μετατοπίζονται στις ήδη υπάρχουσες, αλλά και σε μελλοντικές κρατήσεις του Αυγούστου. Την ίδια ώρα, οι περισσότεροι αναλυτές τονίζουν πως, οι διορθωμένες και φθηνές πλέον αποτιμήσεις στον πίνακα της Λεωφόρου Αθηνών, δεν μπορούν να υπερκεράσουν την αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές της αγορές.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Λιόσης
Βασίλης Λιόσης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστήμιο Πειραιά. Του αρέσει να ενημερώνεται για τις οικονομικές εξελίξεις ανά τον κόσμο. Λατρεύει τα ταξίδια και τον αθλητισμό.