20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΗ εμπλοκή της Αιγύπτου και της Τουρκίας στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης

Η εμπλοκή της Αιγύπτου και της Τουρκίας στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης


Της Σοφίας Ζαφειροπούλου,

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη είναι πολύ πιο σύνθετος απ’ ότι δείχνει, αυτό όμως που τον χαρακτηρίζει είναι ότι πρόκειται για πόλεμο δι’ αντιπροσώπων.

Βάσει ανάλυσης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η πρεσβεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην Ουάσιγκτον, ως προς το ενδεχόμενο σύρραξης ανάμεσα σε Αίγυπτο και Τουρκία. Συγκεκριμένα, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη στο πολιτικό προσωπικό του Κογκρέσου από την βοηθό του πρέσβη για θέματα λόμπι, την Χαγκίρ Ελαγουάντ, τονίζεται ότι είναι πιθανή μια στρατιωτική σύγκρουση, εάν δεν ελεγχθούν οι ενέργειες της Τουρκίας στη Λιβύη.

Βάσει, λοιπόν, της εν λόγω ανάλυσης, η Τουρκία επιδιώκει σκόπιμα να παρασύρει την Αίγυπτο σε μια εμπλοκή στη Λιβύη και, ως εκ τούτου, η δημόσια προειδοποίηση που έστειλε ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Όπως, μάλιστα, αποκαλύπτει η Χαγκίρ Ελαγουάντ, τα Εμιράτα υπολογίζουν ότι η Τουρκία έχει εισαγάγει 15.200 τρομοκράτες και εξτρεμιστές από τη Συρία στη Λιβύη.

Το λιμάνι της Σύρτης είναι βαρύνουσας σημασίας, λόγω της γεωγραφικής του θέσης ανάμεσα στις πόλεις Τρίπολη και  Βεγγάζη, αλλά και κυρίως επειδή προσφέρει άμεση πρόσβαση στις πετρελαιοπηγές της Λιβύης. Το γεγονός αυτό το καθιστά στρατηγική προτεραιότητα για τα εμπόλεμα μέρη στην ίδια τη χώρα, αλλά και την Ευρώπη, όπως υποστηρίζει ο Αχμέντ Αλ Μοσμαρί, επιτιθέμενος στην πολιτική που ασκεί η  Τουρκία στην περιοχή: «Ο στόχος της Τουρκίας είναι σαφής. Θέλει μία ισχυρή βάση για να αναλάβει δράση εναντίον γειτονικών χωρών, αλλά και εναντίον της Ευρώπης, ελέγχοντας το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τον πλούτο του λαού της Λιβύης. Είναι μία απειλή για την ασφάλεια, όχι μόνο της Λιβύης, της Αιγύπτου ή του αραβικού κόσμου, αλλά και για την Ευρώπη και άλλες χώρες που συνεργάζονται με τον λαό της Λιβύης στην αξιοποίηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου».

Είναι γνωστή η υποστήριξη της Αιγύπτου στην εμφύλια διαμάχη της Λιβύης προς τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή υποχώρηση. Με τη συνδρομή μισθοφόρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Τουρκία, ο τακτικός στρατός έχει απωθήσει τις δυνάμεις των ανταρτών από την πρωτεύουσα της Τρίπολης και προελαύνει τώρα προς το λιμάνι της Σύρτης, πύλη στρατηγικής σημασίας προς την ανατολική Λιβύη και τελευταίο προπύργιο του Χάφταρ. Το Κοινοβούλιο της Λιβύης, που εδρεύει στο Τομπρούκ και όχι στην Τρίπολη, αντιπαρατάσσεται τον πρωθυπουργό Αλ Σαράτζ και εκφράζει την υποστήριξή του στον Χάφταρ, κάτι που αλλάζει τις ισορροπίες υπέρ της Αιγύπτου και δίνει βαρύτητα στη δήλωση του Αιγύπτιου προέδρου, Αλ Σίσι: «Οποιαδήποτε άμεση επέμβαση από πλευράς της Αιγύπτου διαθέτει διεθνή νομιμοποίηση, είτε από το καταστατικό των Ηνωμένων Εθνών, είτε με βάση τη μόνη νόμιμη αρχή που έχει εκλέξει ο λαός της Λιβύης. Στόχος της επέμβασης θα είναι να ελέγξουμε και να σταθεροποιήσουμε τα δυτικά σύνορα του κράτους, εξουδετερώνοντας απειλές που προέρχονται από μισθοφόρους και τρομοκρατικές ομάδες».

Βάσει έρευνας της The Jerusalem Post, η Τουρκία αυξάνει σταδιακά την στρατιωτική της εμπλοκή στην Λιβύη. Η κίνηση αυτή φαίνεται να αποσκοπεί στην στήριξη της κυβέρνησης της Λιβύης. Στην πραγματικότητα, όμως, αντικατοπτρίζει τις φιλοδοξίες της να διευρύνει το ρόλο της στα ενεργειακά της Μεσογείου. Την ίδια στιγμή, εντούτοις, προσπαθεί να αποδεκατίσει τους μαχητές που υποστηρίζονται από την Αίγυπτο.

Το ενδεχόμενο της Αιγυπτιακής επέμβασης στη Λιβύη είναι αρκετά πιθανό. Η Αίγυπτος το έχει ξανακάνει, πραγματοποιώντας στο παρελθόν αεροπορικές επιθέσεις, ως απάντηση μετά από επιθέσεις εναντίον της. Ο Χάφταρ, εάν διατηρήσει τον έλεγχο, θα οδηγήσει τη Λιβύη στο ίδιου τύπου στρατιωτικό και συντηρητικό καθεστώς με τις ηγεσίες της Αιγύπτου και του Κόλπου.

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, αν και οι δυο χώρες έχουν παρόμοιες στρατιωτικές δυνατότητες, η Αίγυπτος έχει ένα προβάδισμα, λόγω της γεωγραφικής της εγγύτητας με τη Λιβύη και μπορεί εύκολα να μετακινήσει μια θωρακισμένη ταξιαρχία ή στρατεύματα στην πρώτη γραμμή. Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, εξ’ αιτίας της απόστασης που τη χωρίζει από την περιοχή, θα έπρεπε να μετακινήσει τα στρατεύματα της από αέρος. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πιθανό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει και Σύριους μισθοφόρους αντάρτες.


Σοφία Ζαφειροπούλου

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1999. Βρίσκεται στο τρίτο έτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό και λατρεύει τα ταξίδια

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Ζαφειροπούλου
Σοφία Ζαφειροπούλου
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1999. Βρίσκεται στο τρίτο έτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό και λατρεύει τα ταξίδια.