17.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςRhode Island: Η Πολιτεία του Ωκεανού

Rhode Island: Η Πολιτεία του Ωκεανού


Του Γιώργου Πασσά,

Με τις προεδρικές εκλογές να βρίσκονται πιο κοντά παρά ποτέ, τα δύο κόμματα έχουν πλέον εισέλθει στη φάση της υλοποίησης του στρατηγικού τους σχεδιασμού. Φυσικά, στο επίκεντρο βρίσκονται οι swing states, οι οποίες είναι αυτές που συνήθως κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Παρ’ όλα αυτά, σημαντικότατες είναι και οι «εμμονικές» πολιτείες, καθώς αυτές συνθέτουν μία απολύτως απαραίτητη εκλογική βάση, η απώλεια της οποίας θα ήταν ολέθρια για το εκάστοτε κόμμα. Για τη Δημοκρατική παράταξη, η πολιτεία του Rhode Island, αν και εξασφαλίζει μόλις 4 εκλεκτορικές ψήφους, αποτελεί κατ’ εξοχήν safe state, κυρίως λόγω της συμβολικής σημασίας της.

Η Little Rhody, όπως είναι το χαϊδευτικό της, αποτελεί τη μικρότερη σε έκταση πολιτεία των Η.Π.Α. Στο βορειοανατολικό κομμάτι της χώρας, στην ευρύτερη περιοχή της New England, η Πολιτεία του Rhode Island βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό σε όλο το μήκος των νοτίων και ανατολικών της ακτών, γεγονός που της έχει χαρίσει το προσωνύμιο η Πολιτεία του Ωκεανού. Σε εκείνη την περιοχή κατέφθασε πρώτος, το 1524, ο Ιταλός εξερευνητής, Giovanni Da Verrazzano, ο οποίος εντόπισε εκεί ένα νησί και, επηρεασμένος από τα ταξίδια του στην Ελλάδα, συνέδεσε την όψη του νησιού με αυτή της Ρόδου, ονομάζοντάς το Rhode Island. Οι Ευρωπαίοι εξερευνητές, που κατέφθασαν τις επόμενες δεκαετίες, δεν κατάφεραν να εντοπίσουν το νησί στο οποίο αναφερόταν ο Verrazzano και έτσι το όνομα προσδόθηκε στην ευρύτερη αποικιοκρατημένη περιοχή και μετέπειτα Πολιτεία των Η.Π.Α. Στις αρχές του 17ου αιώνα, η Πολιτεία αποικήθηκε από Άγγλους, οι οποίοι εξαγόρασαν το σύνολο της γης από τις τοπικές φυλές γηγενών. Σημαντικό χαρακτηριστικό της Πολιτείας από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής της ήταν η υιοθέτηση της ανεξιθρησκείας, αλλά και το φιλελεύθερο πνεύμα και η επιθυμία για ανεξαρτησία των κατοίκων της. Η τελευταία οδήγησε την πολιτεία στην έμπρακτη έκφραση της αντίθεσής της με το βρετανικό Στέμμα, όντας μάλιστα, το 1772, η πρώτη πολιτεία που επιτέθηκε και βούλιαξε βρετανικό πλοίο, επιταχύνοντας έτσι τις εξελίξεις της Αμερικανικής Επανάστασης. Βεβαίως, η έντονη αυτή επιθυμία για αυτονομία δεν συμπεριελάμβανε και θέληση για ομοσπονδιακή ενοποίηση με τις υπόλοιπες 12 Πολιτείες στα τέλη του 18ου αιώνα και γι’ αυτόν τον λόγο το Rhode Island υπέγραψε τελευταίο το αμερικανικό Σύνταγμα το 1790 και μόνο έπειτα από σφοδρές πιέσεις και υπό τον φόβο της επιβολής οικονομικών κυρώσεων και εμπορικών δασμών. Πάντως, παρά τον προοδευτικό χαρακτήρα του και παρ’ ότι ανήκε στις βόρειες Πολιτείες, το Rhode Island είχε πάνω από 6% ανελεύθερο πληθυσμό, ποσοστό ναι μεν μικρό αναλογικά με τα αντίστοιχα των νοτίων Πολιτειών, διπλάσιο δε από αυτά των υπόλοιπων πολιτειών στην περιοχή της New England. Κάτι τέτοιο πάντως δεν εμπόδισε τα πολιτειακά σώματα να πρωτοστατήσουν στον Αμερικανικό Εμφύλιο, απαντώντας πρώτοι στο κάλεσμα του Προέδρου Lincoln και συνδράμοντας με περισσότερους από 25.000 στρατιώτες στη νίκη του ομοσπονδιακού στρατού. Ανάλογη στρατιωτική συνδρομή παρείχε η Πολιτεία και στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με λίγους περισσότερους από 1.050.000 κατοίκους, η πολιτεία του Rhode Island είναι δεύτερη σε πληθυσμιακή πυκνότητα. Εξ αυτών το 82% είναι λευκοί, το 5% Αφροαμερικάνοι και οι υπόλοιποι Ασιάτες. Από τους 18 δήμους της πολιτείας, μεγαλύτερο πληθυσμό έχει αυτός της πρωτεύουσας, το Providence, με πάνω από 190.000 κατοίκους. Όσον αφορά τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των κατοίκων, το 43% εξ αυτών είναι καθολικοί Χριστιανοί, ποσοστό που αποτελεί το υψηλότερο από όλες τις πολιτείες, το 27% προτεστάντες, το 23% άθρησκοι και οι υπόλοιποι είναι ορθόδοξοι Χριστιανοί, Εβραίοι, Μουσουλμάνοι και Μορμόνοι.

Η οικονομία της πολιτείας ήταν, αρχικά, βασισμένη στο ψάρεμα και εν γένει τις ναυτιλιακές δραστηριότητες, ενώ η άγκυρα αποτελεί και το σύμβολο της πολιτείας. Σταδιακά, η επιχειρηματική δραστηριότητα στράφηκε προς την κλωστοϋφαντουργία, μέχρι όμως τη Μεγάλη Ύφεση, όταν οι αντίστοιχες επιχειρήσεις συγκεντρώθηκαν στον νότο. Νευραλγικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής διαδραμάτισε ο ποταμός Blackstone, ο οποίος υδροδοτούσε επαρκώς τις αγροτικές καλλιέργειες, τις κτηνοτροφικές δραστηριότητες, καθώς και τις επιχειρήσεις που σχετίζονταν με την καλλιέργεια και επεξεργασία βάμβακος. Η βιομηχανική δραστηριότητα ήταν, επίσης, ευρύτατα διαδεδομένη, γεγονός που αποδεικνύεται και από τα δεκάδες εργοστάσια που υπάρχουν έως και σήμερα στην πολιτεία, πολλά εκ των οποίων έχουν περιέλθει πλέον σε αχρησία ή χρησιμοποιούνται ως γραφεία και μουσειακοί χώροι. Τέλος, αξιοσημείωτη είναι η κατασκευή κοσμημάτων και ασημικών.

Στην πολιτική σκηνή, η κυριαρχία των Δημοκρατικών είναι διαχρονική και αναμφισβήτητη. Από τις εκλογές του 1960 έως και αυτές του 2016, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν επικρατήσει στη συγκεκριμένη πολιτεία μόλις δύο φορές, με την τελευταία να χρονολογείται το 1984. Τα πολιτειακά σώματα αναδεικνύουν με σαφήνεια την κομματική προτίμηση των πολιτών. Στην εκτελεστική εξουσία, τα πέντε αξιώματα καταλαμβάνονται στο σύνολό τους από Δημοκρατικούς, ενώ στη Γενική Συνέλευση της πολιτείας οι Ρεπουμπλικάνοι εκπρόσωποι είναι συνολικά (δηλαδή σε Βουλή και Γερουσία) μόλις 14 σε σύνολο 113 μελών. Από το 2014, κυβερνήτης της πολιτείας είναι η Δημοκρατική Gina Raimondo, που αποτέλεσε και την πρώτη γυναίκα Κυβερνήτη της Πολιτείας. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, οι δύο εκπρόσωποι της πολιτείας στη Γερουσία και οι δύο στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι επίσης Δημοκρατικοί.

Rhode Island gubernatorial candidate Democratic Gov. Gina Raimondo participates in a televised debate, Thursday, Sept. 27, 2018, in Bristol, R.I. (AP Photo/Steven Senne)

Η προοδευτική στάση των πολιτειακών σωμάτων είναι εμφανής σε κάθε πτυχή των πολιτικών αποφάσεων. Το Rhode Island αποτέλεσε τη δεύτερη Πολιτεία που κατήργησε τη θανατική ποινή, με την τελευταία εκτέλεση να λαμβάνει χώρα το 1840. Επιπλέον, τόσο το σύμφωνο συμβίωσης όσο και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών είναι νομοθετικά κατοχυρωμένα δικαιώματα από το 2013. Με υψηλή φορολογία, ειδικά στα ακίνητα, παρατηρούνται σημαντικές δημόσιες επενδύσεις στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης, με τους εκπαιδευτικούς της πολιτείας να είναι από τους πιο ακριβοπληρωμένους σε όλες τις Η.Π.Α., στην ασφάλεια και στην περιβαλλοντική πολιτική. Όσον αφορά την τελευταία, το Rhode Island έχει κάνει σημαντικότατα βήματα προς τη μείωση των περιβαλλοντικών ρύπων, έχοντας υπογράψει ιδιαίτερο σύμφωνο με ορισμένες άλλες πολιτείες σχετικά με την αναδιαμόρφωση των οχημάτων σε κυκλοφορία για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, ενώ προωθεί, επιπλέον, διαρκώς εναλλακτικές μορφές μετακίνησης, ιδίως το ποδήλατο, έχοντας χαράξει μάλιστα κατά μήκος του ποταμού Blackstone ποδηλατόδρομο με έκταση 54 χιλιομέτρων.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η νίκη των Δημοκρατικών σε αυτήν την Πολιτεία είναι ουσιαστικά δεδομένη. Προς αυτήν την κατεύθυνση δείχνουν όλα, όχι μόνο η ιστορική εκλογική βούληση των πολιτών, αλλά επίσης η σταθερά αυξανόμενη προσέλευση δημοκρατικών υποψηφίων και τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά αποδοχής, κοντά στο 38%, που έχει ο νυν Αμερικανός Πρόεδρος στην εν λόγω Πολιτεία. Εάν επιπλέον κάποιος επιθυμούσε να προβεί σε μια πιο συγκεκριμένη και ίσως θαρραλέα πρόβλεψη επί του εκλογικού αποτελέσματος, θα μπορούσε να πει πως ο Joe Biden δύναται να συγκεντρώσει πολύ μεγάλο ποσοστό αποδοχής, της τάξεως του 60-65%, συνεχίζοντας έτσι την «μπλε» κυριαρχία.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Γιώργος Πασσάς

Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα. Τελείωσε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και κατέχει δύο ξένες γλώσσες, την αγγλική και τη γερμανική. Είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Νομικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία. Ασχολείται αρκετά χρόνια με τη μουσική, τον αθλητισμό και μεγάλη του αγάπη είναι τα ταξίδια.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Πασσάς
Γιώργος Πασσάς
Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα. Τελείωσε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και κατέχει δύο ξένες γλώσσες, την αγγλική και τη γερμανική. Είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Νομικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία. Ασχολείται αρκετά χρόνια με τη μουσική, τον αθλητισμό και μεγάλη του αγάπη είναι τα ταξίδια.