17.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςNorth Carolina: Το Swing State της ακτής του Ατλαντικού

North Carolina: Το Swing State της ακτής του Ατλαντικού


Της Ιωάννας Χατζηαντωνίου,

Προχωρώντας στις αναλύσεις μας, σειρά έχει η Βόρεια Καρολίνα, μια Πολιτεία στα κεντροανατολικά των Η.Π.Α. με ένα αρκετά βεβαρημένο ιστορικό στο ζήτημα των φυλετικών διακρίσεων, αλλά και την ιδιομορφία ενός “swing state”, μιας Πολιτείας με ιδιαίτερη σημασία για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Βρισκόμενη στη μέση περίπου της ακτής του Ατλαντικού, ανάμεσα στις Πολιτείες της Νέας Υόρκης και της Florida, η Βόρεια Καρολίνα συνορεύει στον νότο με την Νότια ομώνυμη της και την Πολιτεία της Georgia, στα δυτικά με το Tennessee και στον βορρά με την Virginia. Γεωγραφικά και γεωλογικά, παρουσιάζει μια ιδιαίτερη μορφολογία, καθώς συνδυάζει ένα πλήθος στοιχείων υγρού κλίματος (παράκτιες περιοχές, λίμνες κ.α.). Το γεγονός αυτό συνεπάγεται και στην ανάπτυξη αρκετά διαφορετικών δραστηριοτήτων και τρόπων ζωής εντός των ορίων μίας Πολιτείας, γεγονός που επηρεάζει την πολυμορφία και πολυπολιτισμικότητά της.

Βέβαια, αυτή η πολυπολιτισμικότητα μπορεί να παρατηρηθεί -εν μέρει- και στα δημογραφικά στοιχεία της Πολιτείας. Σε έναν πληθυσμό των 10.611.900 κατοίκων, οι λευκοί έχουν την πρώτη θέση στα αριθμητικά δεδομένα. Όπως η πλειοψηφία της Βόρειας Αμερικής, και αυτή η Πολιτεία απαρτίζεται από ένα μεγάλο ποσοστό λευκών (68,8%) και σε δεύτερη θέση από μια μερίδα Αφροαμερικανών της τάξεως του 21.5% περίπου. Φυσικά, δεν λείπουν και οι πληθυσμοί ασιατικής καταγωγής (μικρότεροι του 3% του ολικού πληθυσμού). Αξίζει να σημειωθεί πως η Βόρεια Καρολίνα προ αποικιοκρατίας ήταν μια γεωγραφική περιοχή κυρίως κατοικούμενη από τις φυλές των Cherokee, Hatteras και Tuscarora, κυρίως δηλαδή από ιθαγενείς Αμερικάνους, οι οποίοι σήμερα αποτελούν μόνο το 1% του πληθυσμού. Η ποικιλία στο φυλετικό στοιχείο, επίσης, είναι εμφανής στην ισχυρή μετανάστευση που υπάρχει -κυρίως από ασιατικές χώρες, αλλά και τη Λατινική Αμερική.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθούμε συνοπτικά στο γεγονός πως η Βόρεια Καρολίνα υπήρξε μια Πολιτεία με ταραγμένη κοινωνική και πολιτική ζωή σε ότι αφορά τις φυλετικές διακρίσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι μελανές σελίδες της ιστορίας του Wilmington του 1898, με το βίαιο πραξικόπημα των λευκών ακροδεξιών, οι οποίοι θέλοντας να απομακρύνουν την Αφροαμερικανική κοινότητα από τις θέσεις εξουσίας της Πολιτείας, προέβησαν σε σφαγές και καταστροφές. Η αλλαγή της κυβέρνησης, που επήλθε κατόπιν βίας, αποτελεί ένα συμβάν για το οποίο ακόμα και σήμερα οι κάτοικοι διστάζουν να μιλήσουν ή σε πολλές περιπτώσεις αρνούνται την πρόσβαση σε υλικό της εποχής ή εκτεταμένο τμήμα της βιβλιογραφίας. Φυσικά, ένα σημαντικό τμήμα της Αφροαμερικανικής κοινότητας προσπαθεί να διατηρήσει την ορθή πληροφόρηση για το παρελθόν, ιδιαίτερα εν’ όψει των πρόσφατων γεγονότων της δολοφονίας του George Floyd.

Στο πλαίσιο της οικονομίας της Πολιτείας, αυτή έχει προοδευτικά αναπτύξει αρκετές δραστηριότητες οι οποίες δημιουργούν διαρκώς νέες θέσεις εργασίας, πολλές φόρες μάλιστα σε ρυθμό ταχύτερο από άλλες μεγαλύτερες Πολιτείες. Οι παλιότερες ενασχολήσεις με την παραγωγή καπνού και παράγωγων προϊόντων όπως και υφασμάτων έχουν πλέον αντικατασταθεί από πιο τεχνολογικά ανεπτυγμένους κλάδους, όπως αυτόν της παραγωγής ενέργειας. Η πολιτεία έχει ένα ιδιαίτερα μεγάλο κοίτασμα ορυκτού πλούτου, τον οποίο εκμεταλλεύονται τόσο στην παραγωγή ενέργειας όσο και σε κατασκευαστικές εταιρείες.

Στο ενδοπολιτειακό πολιτικό κομμάτι, η Πολιτεία της Βόρεια Καρολίνα παρουσιάζει τις αρχικές ενδείξεις ενός “swing state”.

Κυβερνήτης της είναι ο Roy Cooper του Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος, πριν αναλάβει το παρόν αξίωμά του, είχε περάσει και από τα δύο νομοθετικά σώματα της Βόρεια Καρολίνα, όπως και από το αξίωμα του Γενικού Εισαγγελέα της Πολιτείας -που και συνέβαλε στη σημαντική μείωση των εγκληματικών δράσεων. Επί της παρούσης, κεντρική προτεραιότητά του αποτελεί η ασφάλεια των πολιτών στα θέματα υγείας και η ομαλή επανεκκίνηση της Πολιτείας -και σε πιο μακροπρόθεσμο πλάνο-, πάντα με άξονα τη δημόσια υγεία.

Παράλληλα, στην νομοθετική εξουσία, έχουμε την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος σε όλο το φάσμα. Η Γερουσία της Βόρειας Καρολίνα, σε ένα σύνολο 50 μελών, απαρτίζεται από 21 Δημοκρατικούς, 28 Ρεπουμπλικανούς Γερουσιαστές και μία κενή θέση, δίνοντας την ηγεσία στο «κόκκινο» κόμμα. Από την άλλη, η Βουλή των Αντιπροσώπων διακρίνει τα 120 μέλη της σε 55 Δημοκρατικά και 65 Ρεπουμπλικανικά, δίνοντας πάλι το πάνω χέρι στο Κόμμα του Αμερικανού Προέδρου. Η κατάσταση αυτή, βέβαια, εναλλάσσεται ανά χρονικές περιόδους. Από το 1992 έως και το 2008 -δεδομένου το ότι η Βουλή έχει εκλογές κάθε δύο χρόνια-, η Πολιτεία εναλλάσσει τον έλεγχο στο συγκεκριμένο νομοθετικό σώμα κάθε 2 εκλογικές αναμετρήσεις (κατά μέσο όρο). Στη Γερουσία, η κατάσταση είναι λίγο πιο σταθερή, καθώς οι κομματικές τάσεις παραμένουν σταθερές, με το Δημοκρατικό Κόμμα να ηγείται από το 1992 έως το 2010, όταν και οι Ρεπουμπλικάνοι πήραν τα ηνία.

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, η νομοθεσία πάλι βρίσκεται σε μία «επικίνδυνη» ισορροπία. Με εκπροσώπηση από 2 Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές -τον Richard Burr και τον Thom Tillis- και 8 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, από τα συνολικά 13, ταγμένα επίσης στο «κόκκινο» Κόμμα, η Βόρεια Καρολίνα έχει αφήσει το ρεπουμπλικανικό στίγμα της στο Κογκρέσο.

Στις προεδρικές εκλογικές αναμετρήσεις, η κατάσταση φαίνεται εξίσου κρίσιμη, γεγονός που επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό του swing state. Στις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2000 έως και τις τελευταίες του 2016, ο πληθυσμός της Βόρειας Καρολίνα ψήφισε -κυρίως- υπέρ των Ρεπουμπλικάνων, με εξαίρεση τις εκλογές του 2008, και με εξαιρετικά μικρές διαφορές -μικρότερες της τάξεως του 10%.

Ο όρος swing state θα μπορούσε μεταφορικά να μεταφραστεί πρακτικά στη φράση «πεδίο μάχης». Πρόκειται για τις Πολιτείες που θα κρίνουν αν ο Donald Trump θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία στο ανώτατο αξίωμα του δυτικού κόσμου ή αν θα δοθεί η ευκαιρία στην αλλαγή και στο Δημοκρατικό Κόμμα να επαναφέρει την αίγλη της Αμερικής. Η Βόρεια Καρολίνα και ο πληθυσμός της, σε συνδυασμό με τις 15 ψήφους της στο Εκλεκτορικό Κολλέγιο, πρόκειται να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την επιλογή. Ο χρόνος κυλάει…


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Ιωάννα Χατζηαντωνίου

Γεννημένη στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη το 1999, μετακόμισε στην πρωτεύουσα για σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όνειρο της είναι να αλλάξει κάτι μικρό στον κόσμο δίνοντας το παρόν όπου και όπως μπορεί. Κυνηγάει τα ταξίδια γιατί πιστεύει πως πρέπει να δεις τον κόσμο και μάλιστα με πολλά διαφορετικά μάτια. Λατρεύει την ποίηση, τα βιβλία και έχει πίστη στη δύναμη των λέξεων σε όποια γλώσσα και αν είναι αυτές, εξ ου και η εκμάθηση ξένων γλωσσών ως χόμπι.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννα Χατζηαντωνίου
Ιωάννα Χατζηαντωνίου
Γεννημένη στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη το 1999, μετακόμισε στην πρωτεύουσα για σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όνειρο της είναι να αλλάξει κάτι μικρό στον κόσμο δίνοντας το παρόν όπου και όπως μπορεί. Κυνηγάει τα ταξίδια γιατί πιστεύει πως πρέπει να δεις τον κόσμο και μάλιστα με πολλά διαφορετικά μάτια. Λατρεύει την ποίηση, τα βιβλία και έχει πίστη στη δύναμη των λέξεων σε όποια γλώσσα και αν είναι αυτές, εξ ου και η εκμάθηση ξένων γλωσσών ως χόμπι.