23.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΣτη σκιά της αύξησης των κρουσμάτων

Στη σκιά της αύξησης των κρουσμάτων


Της Μαριάτζελας Δημητροπούλου, 

Εν μέσω εισηγήσεων από τους ειδικούς για λήψη πρόσθετων μέτρων με στόχο να μπει «φρένο» στην ανοδική πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού, συγκλήθηκε χθες στις 16.30 σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως ανακοινώθηκε από το Μαξίμου, επί τάπητος τέθηκαν η εντατικοποίηση των ελέγχων και η εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι έχουν ήδη, εισηγηθεί προς την κυβέρνηση τη λήψη νέων μέτρων, όπως υποχρεωτική χρήση μάσκας γενικευμένα πλέον σε όλη την αγορά, καθώς και εντατικότερους ελέγχους. Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης παρακολουθώντας στενά την εξέλιξη της επιδημιολογικής καμπύλης, μετά την αύξηση των κρουσμάτων που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, τη διασπορά του ιού σε διάφορες περιοχές της χώρας, ακόμη και σε νησιά, αλλά και τον εντοπισμό νέων εισαγόμενων κρουσμάτων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Μιχαήλ Καραμαλάκης, κι ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Θεόδωρος Κλιάρης.

Την Τρίτη, η κυβέρνηση δημοσίευσε την Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία απαγορεύονται προσωρινά τα πανηγύρια στο σύνολο της Επικράτειας για προληπτικούς λόγους, η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας φαίνεται έτοιμη να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, εισηγούμενη την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Στη σύσκεψη ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους συμμετέχοντες να δώσουν προτεραιότητα στους ελέγχους στους χώρους, ανοιχτούς και κλειστούς, όπου παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός. Ένταση των ελέγχων θα υπάρξει και στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Οι έλεγχοι θα σχεδιάζονται από το συντονιστικό επιχειρησιακό όργανο που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα παρέχει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στο κοινό επιχειρησιακό κέντρο, όπου εκπροσωπούνται όλοι οι φορείς (ΕΛΑΣ, ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, Εθνική Αρχή Διαφάνειας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση και κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή) που συμμετέχουν στην ελεγκτική διαδικασία, θα προστεθεί ένας εκπρόσωπος από κάθε Περιφέρεια και από τους μεγάλους ή παραλιακούς Δήμους της χώρας, ώστε να υπάρξει απόλυτος συντονισμός των ελέγχων και καλύτερη κατανομή των δυνάμεων για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

O πρωθυπουργός, μέσα από την εισήγησή του στη χθεσινή σύσκεψη, έστειλε ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα: «Ότι για να μπορέσουμε να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα πιθανό δεύτερο κύμα, αυτά τα οποία έχουμε καθορίσει ως απαραίτητες, ελάχιστες προϋποθέσεις για να μπορούμε να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία, τηρούνται», δίνοντας έμφαση σε δύο σημεία: Το πρώτο έχει να κάνει με την τήρηση όλων των κανόνων και του πλαισίου υγιεινής από τους εργαζόμενους, ειδικά στον κλάδο του τουρισμού και εστίασης.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριάτζελα Δημητροπούλου
Μαριάτζελα Δημητροπούλου
Κατάγεται από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς. Διανύει το δεύτερο έτος των προπτυχιακών της σπουδών στο Τμήμα της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Το αντικείμενο αυτό την ενδιέφερε ανέκαθεν, από πολύ μικρή ηλικία. Στο παρελθόν έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα της "Βουλής των Εφήβων" στην ΚΒ' Σύνοδο (2016-2017). Πέραν της νομικής, τα ενδιαφέροντα της επεκτείνονται στην αρθρογραφία, την ενημέρωση καθώς και στην ανάγνωση βιβλίων.