23.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΥγεία10 Υπερτροφές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και πώς να τις εντάξετε...

10 Υπερτροφές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και πώς να τις εντάξετε στη διατροφή σας


Της Άννας Αρκούδη,

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποτελεί στην ουσία την άμυνα του οργανισμού μας και είναι ικανό να αντιμετωπίσει τόσο τα διάφορα βακτήρια όσο και τους ιούς. Οι εποχές του χρόνου επιδρούν στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο οργανισμός μας και αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί αρρωσταίνουμε πιο εύκολα συγκεκριμένες φάσεις του χρόνου.

Πηγή εικόνας: onmed.gr

Η ενίσχυση και διαφύλαξη του ανοσοποιητικού μας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ακόμη και σε μία περίοδο τόσο «αθώα» όσο το καλοκαίρι, είναι σοφή κίνηση, που μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε ή να περάσουμε «στα ελαφριά» κάποια πιθανή ίωση ή αδιαθεσία και να επιστρέψουμε αμεσότερα στην καθημερινότητά μας. Η θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να γίνει με ποικίλους τρόπους, αναλόγως πάντοτε με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Δεν είναι ανάγκη να στραφούμε απευθείας σε συμπληρώματα και βιταμίνες σε μορφή ταμπλέτας και χαπιών. Υπάρχουν φυσικές τροφές, που περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε και τις οποίες έχετε πιθανότατα ακουστά με τον όρο «Υπερτροφές» ή αλλιώς “Superfoods”. Τι είναι οι «Υπερτροφές»

Τα επονομαζόμενα Superfoods έγιναν μόδα τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας ολόκληρος μύθος γύρω από τις ιδιότητές τους και η χρήση τους να φαίνεται αρκετά χαοτική και περίπλοκη. Όπως υποδηλώνει και η ετυμολογία της λέξης, ο όρος «Υπερ-τροφές» αναφέρεται σε τρόφιμα τα οποία έχουν μεγάλη συγκέντρωση βιταμινών, ιχνοστοιχείων, μετάλλων, ισχυρών αντιοξειδωτικών και άλλων θρεπτικών συστατικών, σε μικρό όγκο τροφίμου, με συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία. Υπερτροφή στην πραγματικότητα μπορεί να είναι και ένα πολύ απλό υλικό, το οποίο υπάρχει ήδη στη διατροφή μας και να μην το γνωρίζουμε. Ποιες είναι τελικά οι υπερτροφές που μπορούμε να καταναλώνουμε και συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας;

10 «Υπερτροφές» και πώς μπορείτε να τις εντάξετε στην διατροφή σας…

  1. Ιπποφαές, η τροφή των Μακεδόνων

Στην αρχαία Ελλάδα η χρήση του ήταν διαδεδομένη. Το όνομά του το οφείλει στους στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που παρατήρησαν ότι τα άρρωστα τραυματισμένα άλογα που έτρωγαν το φυτό, ανάρρωναν γρήγορα και το τρίχωμά τους γινόταν λαμπερό και δυνατό. Περιέχει περισσότερα από 190 φυσικά συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή, καροτενοειδή), βιταμίνες Α, Ε, C, μέταλλα, αμινοξέα, φυτοστερόλες και ω-3 λιπαρά οξέα. Μπορεί να καταναλωθεί σκέτο, αν και είναι ιδανικό σε συνδυασμό με σαλάτα λόγω της όξινης γεύσης του.

  1. Goji Berry, το θαύμα της φύσης
Πηγή εικόνας: lifeis.gr

Πρόκειται για φυτό με σπόρους που προέρχεται από την Ασία. Πολυβιταμινούχο και αντιοξειδωτικό φρούτο που ενδείκνυται ως συμπλήρωμα διατροφής για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Οι σπόροι του μπορούν να καταναλωθούν σκέτοι, όπως οι σταφίδες, είτε να συνδυαστούν με διάφορα φαγητά και σαλάτες. Στην ελληνική αγορά, το βρίσκουμε ως αποξηραμένο φρούτο και σε χυμό.

  1. Blueberry, το γνωστό μας μύρτιλο

Ως φυτό κατάγεται από τη Ρωσία, όπου το αποκαλούν πηγή «αιώνιας νεότητας». Τα μύρτιλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, Ε και Β-καροτίνη, σε σάκχαρα, σε κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα, πηκτίνη και φυτικές ίνες. Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείτε να τα βρείτε και φρέσκα, εναλλακτικά διατίθενται με τη μορφή αποξηραμένου φρούτου, με ή χωρίς ζάχαρη, όλο τον χρόνο. Καταναλώνονται σκέτα ή σε συνδυασμό με άλλα τρόφιμα, όπως με ξηρούς καρπούς, δημητριακά, γιαούρτι  κλπ., ενώ μπορείτε να τα προσθέσετε και στις σαλάτες σας.

  1. «Η δική μας» κορινθιακή σταφίδα

Η σταφίδα ανήκει στα «διαθρεπτικά» τρόφιμα, τρόφιμα δηλαδή που παρέχουν επαρκείς ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμινών, μετάλλων, πολυφαινολών, κτλ.) αναλογικά με τις θερμίδες που αποδίδουν, ενώ τα κύρια οφέλη της είναι οι αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές της ιδιότητες, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επίσης, καταπολεμά την αναιμία λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε σίδηρο. Συνίσταται κατανάλωση με μέτρο λόγω της θερμιδικής επιβάρυνσης σε μεγάλη ποσότητα. Μπορεί να καταναλωθεί μόνη της, αλλά και σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς, ενώ στην ελληνική κουζίνα συναντάται και σε αρκετά μαγειρευτά φαγητά ή σαλάτες.

  1. Οι θαυματουργοί σπόροι Chia

Ανήκουν στην ομάδα των δημητριακών και είναι περισσότερο γνωστοί ως τροφή οικόσιτων ωδικών πτηνών. Οι Ινδιάνοι της Αμερικής, οι οποίοι τους χρησιμοποιούσαν εδώ και αιώνες, πίστευαν ότι αυξάνουν την αντοχή και ότι παρατείνουν τη διάρκεια ζωής. Είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη, α-λινολενικό οξύ, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Ενδεικτικά, μπορείτε να τους προσθέσετε στο νερό ή σε κάποιο ρόφημα της επιλογής σας (π.χ. smoothies) αλλά και στο γιαούρτι, στα δημητριακά και σε οποιαδήποτε σαλάτα.

  1. Γιαούρτι το δροσιστικό…

Πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και ποτάσιο, αλλά και σημαντική πηγή προβιοτικών, το γιαούρτι δεν μπορεί να λείπει από τη διατροφή μας. Μας παρέχει σχεδόν όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός μας. Είναι γνωστό ότι αποτελεί την κύρια πηγή ασβεστίου, απαραίτητου δομικού συστατικού για υγιή δόντια και οστά, ενώ έχει αντισηπτικές ιδιότητες και δυναμώνει το ανοσοποιητικό. Μπορεί να καταναλωθεί σκέτο, σε συνδυασμό με φρούτα ή λαχανικά, αλλά και με όποιον άλλον τρόπο εσείς επιθυμείτε. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι αποτελεί ιδανική επιλογή, καθώς αποτελεί ελαφρύ και δροσιστικό σνακ, πλούσιο σε διατροφική αξία.

Πηγή εικόνας:
femina.in
  1. Ροδάκινο το ζουμερό

Ένα από τα πιο καλοκαιρινά φρούτα, ζουμερό και γευστικό, το ροδάκινο περιέχει κάλιο που καταπολεμά το φούσκωμα, βιταμίνη C που τονώνει το ανοσοποιητικό και φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στον έλεγχο του σωματικού βάρους και της δυσκοιλιότητας. Αν και το σκέτο ροδάκινο είναι αρκετά γευστικό και νόστιμο, μπορείτε να το δοκιμάσετε και με γιαούρτι ή να το προσθέσετε στη σαλάτα σας, δίνοντάς της μια πιο καλοκαιρινή γεύση.

  1. Καρπούζι, ο βασιλιάς του καλοκαιριού

Πρόκειται για τον πιο δροσιστικό και δημοφιλή καρπό της εποχής. Το καρπούζι, λόγω του ότι αποτελείται κατά 90% από νερό, θεωρείται από πολλούς ως ένας μεγάλος, γλυκός και δροσιστικός μεν καρπός, αλλά χωρίς καθόλου θρεπτική αξία. Η άποψη αυτή είναι, βέβαια, λανθασμένη, διότι το καρπούζι, πέρα από την ιδιότητά του να ενυδατώνει τον οργανισμό μας χάρη στη διουρητική του δράση, περιέχει ποσότητες των βιταμινών C, A, Β1, B6, φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, λυκοπένιο και β-καροτένιο, ενώ δεν περιέχει καθόλου λιπαρά και χοληστερόλη. Το αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού μπορεί να καταναλωθεί σκέτο, με φρούτα, είτε ως σνακ είτε ως χορταστικό επιδόρπιο.

  1. Αμύγδαλα, ένα γρήγορο σνακ

Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και σε καλά λιπαρά οξέα, ενώ αποτελούν πολύ καλή πηγή καλίου και ασβεστίου. Η υψηλή περιεκτικότητα του καρπού σε  βιταμίνη Ε ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύοντας την προσβολή του οργανισμού από ιούς και βακτήρια. Τα ωμά και κατά προτίμηση ανάλατα αμύγδαλα είναι πραγματικός θησαυρός, καθώς μπορούν να αξιοποιηθούν με ποικίλους τρόπους. Μπορείτε να τα καταναλώσετε είτε σκέτα είτε σε συνδυασμό με φρούτα και άλλους ξηρούς καρπούς, ενώ μπορείτε να φτιάξετε σπιτικό γάλα από τον καρπό. Τέλος, ο ωμός και ανάλατος καρπός αμυγδάλου μπορεί να μετατραπεί σε αλεύρι και να αξιοποιηθεί για υγιεινά αρτοπαρασκευάσματα, τα οποία δεν περιέχουν συμβατικό αλεύρι από σιτάρι.

  1. Αβοκάντο για υπέροχες σαλάτες

Πλούσιο σε βιταμίνες Κ, C και Ε, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, κάλλιο και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που μειώνουν την κακή χοληστερίνη και βελτιώνουν την καλή, το αβοκάντο είναι μία πραγματική υπερτροφή. Ενισχύει το ανοσοποιητικό και προστατεύει την καρδιά και τους ιστούς ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, συμβάλλει στην αναπαραγωγή των κυττάρων και στην ανάπτυξη των ιστών, μειώνει την υπέρταση κ.α. Το αβοκάντο τρώγεται φυσικά και σκέτο σαν φρούτο ή ορεκτικό –ταιριάζει ιδανικά με λεμόνι και αλάτι– χρησιμοποιείται, όμως και στις σαλάτες, πράσινες ή μη.


Πηγές


Άννα Αρκούδη

Γεννήθηκε το 1998 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο Καλλιθέας και το 2016 ξεκίνησε τις σπουδές της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο οποίο βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Ειδικεύεται στη Διαφήμιση και τις Δημόσιες σχέσεις, ωστόσο διακατέχεται από την αγάπη της για την αρθρογραφία. Άλλα ενδιαφέροντα της είναι η φωτογραφία, τα ταξίδια, η βοτανολογία και το  beauty. Λατρεύει να μαθαίνει διαρκώς νέα πράγματα και να διευρύνει τα ενδιαφέροντά της.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Αρκούδη
Άννα Αρκούδη
Γεννήθηκε το 1998 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο Καλλιθέας και το 2016 ξεκίνησε τις σπουδές της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο οποίο βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Ειδικεύεται στη Διαφήμιση και τις Δημόσιες σχέσεις, ωστόσο διακατέχεται από την αγάπη της για την αρθρογραφία. Άλλα ενδιαφέροντα της είναι η φωτογραφία, τα ταξίδια, η βοτανολογία και το  beauty. Λατρεύει να μαθαίνει διαρκώς νέα πράγματα και να διευρύνει τα ενδιαφέροντά της.