20.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΥποψήφιες του Δημοκρατικού Κόμματος για Αντιπρόεδροι: Ποιες είναι οι πιο πιθανές επιλογές...

Υποψήφιες του Δημοκρατικού Κόμματος για Αντιπρόεδροι: Ποιες είναι οι πιο πιθανές επιλογές του Biden;


Της Μαριεύας Ταμιωλάκη,

Καθώς η ώρα της ανακοίνωσης της υποψήφιας από το Δημοκρατικό Κόμμα για την αντιπροεδρία των Η.Π.Α. πλησιάζει, το θέμα της επιλογής βρίσκεται αρκετά ψηλά στην προεκλογική ατζέντα του Δημοκρατικού υποψηφίου, Joe Biden. Όπως έχει ήδη δηλώσει ο ίδιος από τον Μάρτιο, η επιλογή του ατόμου που θα τον συνοδεύσει στις προεδρικές εκλογές του 2020 θα κριθεί ανάμεσα στο γυναικείο φύλο, ενώ εξαιτίας της συνεχιζόμενης αναταραχής, που επικρατεί στις Η.Π.Α. και των διαστάσεων που έχει λάβει το κίνημα διαμαρτυρίας για την προάσπιση της ζωής των μαύρων, καμία έκπληξη δεν θα αποτελέσει, εάν η υποψήφια αντιπρόεδρος θα είναι έγχρωμη. Όντας δύο φορές Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Obama, ο Biden τυγχάνει να γνωρίζει ενδελεχώς τη διαδικασία και τη σημασία της επιλογής του. Όπως έχει γνωστοποιηθεί, εξετάζεται μία λίστα έξι-οκτώ ατόμων, με στόχο την έναρξη της διαδικασίας ελέγχου, “vetting process”, η οποία είναι απαραίτητη για την αποφυγή οποιονδήποτε επιπλοκών στη μετέπειτα προεκλογική πορεία μέχρι τις προεδρικές εκλογές.

Με την ανακοίνωση της αποχώρησης από τη διεκδίκηση της υποψηφιότητας από τη Γερουσιαστή Amy Klobuchar -η οποία θεωρούνταν ότι βρισκόταν ψηλά στη λίστα των επιλογών-, καθώς και την αποχώρηση στα τέλη Μαΐου ακόμα μίας υποψήφιας, της Γερουσιαστή Catherine Cortez-Masto, η λίστα των υποψηφίων έχει μικρύνει και η επιλογή ενδεχομένως να κριθεί ανάμεσα στις εξής:

Ένα από τα επικρατέστερα ονόματα για την επιλογή απαντάται στο πρόσωπο της Γερουσιαστή, Kamala Harris, η οποία εκπροσωπεί την Πολιτεία της California στο Κογκρέσο, αφού προηγουμένως είχε διατελέσει εισαγγελέας της συγκεκριμένης Πολιτείας. Μπορεί τον περασμένο Ιούνιο, όταν η Harris διεκδικούσε ακόμα το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, να είχε έρθει σε σύγκρουση με τον τότε αντίπαλό της Biden σε ένα debate, με κεντρικό θέμα τα φυλετικά ζητήματα· εντούτοις οι σχέσεις τους έχουν αποκατασταθεί, με τον Biden να την επαινεί, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε κάποια μέρα να διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα και επιβεβαιώνοντας ότι η Harris συγκαταλέγεται στη λίστα του. Όντας θιασώτρια της αστυνομικής μεταρρύθμισης, η Γερουσιαστής της California συναντά τις προσδοκίες ενός ευρύ φάσματος των δημοκρατικών ψηφοφόρων. Συνάμα, το γεγονός ότι εκπροσωπεί την California στο Κογκρέσο -μία κατεξοχήν Δημοκρατική Πολιτεία- προεξοφλεί την εύκολη αποκατάσταση της θέσης της από Δημοκρατικό Γερουσιαστή.

Η Κυβερνήτης του Michigan, Gretchen Whitmer, ενδέχεται να αποτελέσει μία δυναμική επιλογή για την υποψηφιότητα της αντιπροεδρίας. Από το 2018 που κατόρθωσε να νικήσει τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλο της, Bill Schuette, με 9 πόντους στις ενδιάμεσες εκλογές, η Whitmer συνιστά μία πολιτικά ανερχόμενη προσωπικότητα, η οποία έκανε αισθητή την παρουσία της με τις δηλώσεις της υπέρ του συστήματος υγείας και των υποδομών. Με το ξέσπασμα της πανδημίας στις Η.Π.Α., λόγω των χειρισμών της και των αυστηρών μέτρων που υιοθέτησε για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού στο Michigan, η ίδια είδε τη δημοτικότητά της να ανεβαίνει κατακόρυφα, ωστόσο βρέθηκε στο στόχαστρο του Ρεπουμπλικανού Προέδρου Trump, ο οποίος έχει ουκ ολίγες φορές εκφράσει τη δυσαρέσκειά του προς το πρόσωπό της. Δεδομένου του εύθραυστου εκλογικού αποτελέσματος στις γενικές εκλογές του 2016, που λειτούργησε ως καταλύτης για τη νίκη του Trump, η επιλογή της Whitmer δύναται να ωθήσει ένα “swing state”, όπως το Michigan υπέρ του Δημοκρατικού Κόμματος.

Από τη συγκεκριμένη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει η Elisabeth Warren. H Warren, που μέχρι πριν λίγους μήνες διεκδικούσε η ίδια το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, εκπροσωπεί τη Μασαχουσέτη στη Γερουσία και είναι ευρέως γνωστή για τις άκρως προοδευτικές απόψεις της. Ανάμεσα στη πολυποίκιλη πολιτική της ατζέντα βρίσκεται ένα σχέδιο που επιτρέπει την ακύρωση του χρέους των φοιτητών, σε περίπτωση οικονομικών δυσχερειών, το οποίο ο Biden υποστήριξε πρόσφατα. Η επιλογή της Warren δυνητικά θα επεδείκνυε τη χροιά της Κυβέρνησης Biden εξαιτίας του φιλελεύθερου Δημοκρατικού προφίλ της Warren. Ωστόσο, αρκετοί διατείνονται ότι η Warren, έχοντας μία θέση στο Υπουργικό Συμβούλιο ή στο Υπουργείο Οικονομικών, αφενός θα μπορούσε να χειριστεί πιο αποτελεσματικά τους διοικητικούς μοχλούς και αφετέρου να υλοποιήσει την προοδευτική της ατζέντα.

Άλλη μία αξιοπρόσεκτη προσωπικότητα η Γερουσιαστής του Wisconsin, Tammy Baldwin -η οποία αποτελεί την πρώτη ανοιχτά ομοφυλόφιλη γερουσιαστή- βρίσκεται στη λίστα του πρώην αντιπροέδρου Biden. H Baldwin κέρδισε τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της με διαφορά 11 πόντων, το 2018, δίνοντας έμφαση στο σύστημα υγείας. Όπως και το Michigan, έτσι και το Wisconsin αποτελεί Πολιτεία ζωτικής σημασίας για την εκλογή του Biden και η Baldwin θα μπορούσε να επιφέρει την επιθυμητή για τους Δημοκρατικούς εκλογική έκβαση. Ωστόσο, η απομάκρυνσή της από τη Γερουσία θα ήταν επικίνδυνη για τους Δημοκρατικούς, καθώς οι ψηφοφόροι στο Wisconsin σε καμία περίπτωση δε θα εξέλεγαν αυτόματα έναν Δημοκρατικό, για να την αντικαταστήσει.

Η Tammy Duckworth κέρδισε μία θέση στη Γερουσία το 2016 εκπροσωπώντας το Illinois. Το εντυπωσιακό βιογραφικό της είναι ικανό να την τοποθετήσει στις επιλογές του Biden, καθώς αποτελεί μία βετεράνο στρατιωτικό, που έχει χάσει τα πόδια της στο Ιράκ, μετά την πτώση του ελικοπτέρου της. Είναι η πρώτη γυναίκα που έγινε μητέρα κατά τη θητεία της στη Γερουσία, ωστόσο διακρίνεται από μία ακλόνητη μετριοπάθεια, αμφισβητώντας το αν η προοδευτικότητα που διαπνέει το Δημοκρατικό Κόμμα σε ορισμένες πολιτείες του Βορρά θα μπορούσε να αναπαραχθεί σε πιο μετριοπαθή μέρη της χώρας.

Το 2018, η Kyrsten Sinema έγινε το πρώτο μέλος του Κόμματος των Δημοκρατικών που κέρδισε έδρα στη Γερουσία στην Arizona μετά από 30 χρόνια. Με τις μετριοπαθείς θέσεις του Biden και τη διχαστική ρητορική του Trump, οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι η ψηφοφόροι τείνουν προς το Δημοκρατικό Κόμμα. Μία εξασφάλιση, λοιπόν, του παραπάνω συμπεράσματος θα ήταν η επιλογή της Sinema ως υποψήφια για την αντιπροεδρία.

Η Val Demings δεν έχαιρε μεγάλης αναγνώρισης, ώσπου η αρχηγός της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi, την επέλεξε ως μία από τους βασικούς διαχειριστές της πολιτικής δίωξης, κατά τη διάρκεια της δίκης της Γερουσίας του Trump, τον Ιανουάριο. Παρά την έλλειψη πολιτικής εμπειρίας και τη μικρή αναγνωρισιμότητα, με την επιλογή της έγχρωμης Demings, ο Biden θα έδινε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ως προς την προτεραιότητα που δίνει στην αντιμετώπιση του ρατσισμού και στην αστυνομική μεταρρύθμιση.

Αναπόδραστης φύσεως ανάγκη συνιστά η επιλογή ενός ατόμου ικανού, με το οποίο θα υπάρχει σύγκλιση απόψεων στο πλαίσιο μίας υγειούς και επωφελούς συνεργασίας. Δεδομένης, μάλιστα, και της ηλικίας του, ο άλλοτε Γερουσιαστής του Delaware -ο οποίος σε περίπτωση που λάβει το προεδρικό χρίσμα θα διανύει το 78ο έτος της ηλικίας του- έχει εκφράσει την επιθυμία του επιλογής ενός αρκετά νεότερου ατόμου, το οποίο θα είναι έτοιμο για την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων, σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα υγείας ή άλλες απρόβλεπτες περιστάσεις. Η σημασία της επιλογής της υποψήφιας αντιπροέδρου είναι καταλυτική, διότι θα αποτελέσει ένα πρώιμο μήνυμα για την ιδεολογική απόχρωση της πιθανής μελλοντικής κυβέρνησης. Η επιλογή μίας γυναίκας για την αντιπροεδρία έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως μία έξυπνη κίνηση του Δημοκρατικού υποψηφίου, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει σημαντική στήριξη του Biden στις γενικές εκλογές την 3η Νοεμβρίου από τον γυναικείο πληθυσμό.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Μαριεύα Ταμιωλάκη

Βρίσκεται στο 3ο έτος φοίτησης στο τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Κατέχει πτυχία αγγλικής και γερμανικής γλώσσας, ενώ της αρέσει να συμμετέχει σε συνέδρια προσομοιώσεων διεθνών οργανισμών, να παρακολουθεί σεμινάρια διεθνών σχέσεων και την ενδιαφέρει πολύ η παρακολούθηση των εξελίξεων που άπτονται της διεθνούς πολιτικής.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριεύα Ταμιωλάκη
Μαριεύα Ταμιωλάκη
Βρίσκεται στο 3ο έτος φοίτησης στο τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Κατέχει πτυχία αγγλικής και γερμανικής γλώσσας, ενώ της αρέσει να συμμετέχει σε συνέδρια προσομοιώσεων διεθνών οργανισμών, να παρακολουθεί σεμινάρια διεθνών σχέσεων και την ενδιαφέρει πολύ η παρακολούθηση των εξελίξεων που άπτονται της διεθνούς πολιτικής.