19.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαO Έλον Μασκ και η κοσμοθεωρία του

O Έλον Μασκ και η κοσμοθεωρία του


Του Άρη Κατσίδη,

Ο Έλον Μασκ σπούδασε φυσική και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανία, όπως δήλωσε στο Podcast Third Row Tesla τον περασμένο Φεβρουάριο: «υπήρχαν κάποια πράγματα, τα οποία σκεφτόμουν –όσο ήμουν στο κολλέγιο– ότι θα άλλαζαν πιθανότατα, τον κόσμο».

Ίντερνετ

Ο ιδρυτής της Τέσλα πίστευε από τη δεκαετία του 1990 πως το Ίντερνετ θα αλλάξει ριζικά την ανθρωπότητα, λέγοντας σχετικά ότι «δεν θα το θεωρούσα ως βαθιά διορατικότητα αλλά μάλλον προφανές». Σύγκρινε το Ίντερνετ με το ανθρώπινο νευρικό σύστημα, λέγοντας πως «εάν δεν είχαμε νευρικό σύστημα, δεν θα καταλαβαίναμε τι συμβαίνει, τα δάχτυλά σας δεν θα ήξεραν τι γίνεται, το ίδιο και τα δάχτυλα των ποδιών σας, οι πληροφορίες διαδίδονται εύκολα».

Ο Μασκ συνέχισε, αναφέροντας πως:

«ο τρόπος με τον οποίο γίνονταν γνωστές οι πληροφορίες ήταν η διάδοση. Ένας άνθρωπος θα έπρεπε να καλέσει έναν άλλο άνθρωπο ή να του γράψει σε μια επιστολή, για να μάθει τα νέα του. Ήταν εξαιρετικά αργή η διάδοση των πληροφοριών. Επίσης αν θέλατε πρόσβαση σε βιβλία και δεν είχατε βιβλιοθήκη, τότε δεν θα είχατε ενημέρωση. Έτσι ήταν τα πράγματα. Τώρα, έχετε άμεση πρόσβαση σε όλα τα βιβλία με άμεσο τρόπο και οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα, ακόμη κι αν βρίσκονται σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία στην κορυφή ενός βουνού, να έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τις ειδήσεις της ανθρωπότητας, με μια σύνδεση στο Ίντερνετ».

Η ζωή σε πολλούς πλανήτες

Από παιδί, ο ισχυρός άνδρας της Τέσλα είχε επηρεαστεί από διάφορα βιβλία επιστημονικής φαντασίας, τα οποία διάβαζε και θεωρούσε ότι μια μέρα «με τα διαστημόπλοια θα επεκτείνει την εξάπλωση του ανθρώπινου είδους». Ο Μασκ, μεταξύ άλλων, έχοντας μεγαλεπίβολα σχέδια δήλωνε πως «το να δημιουργήσεις ζωή σε πολλούς πλανήτες  και να δημιουργήσεις πολύ-πλανητική συνείδηση, είναι κάτι που θα αλλάξει τον κόσμο». Πρόσφατα, στις 30 Μαΐου, η SpaceX ξεκίνησε διαστημικές δραστηριότητες και μπήκε σε τροχιά με δύο αστροναύτες της  NASA για πρώτη φορά, κάτι το οποίο είναι ορόσημο για τη διαστημική και ο Μασκ προχώρησε ένα βήμα πιο κοντά στις επιδιώξεις του για τον πλανήτη Άρη.

Αειφόρος ανάπτυξη/ενέργεια

Όταν ήταν νέος, ο Μασκ ένιωσε μια προσωπική υποχρέωση για την τύχη της ανθρωπότητας, να βρει τρόπο ώστε να έχει «καθαρότερη ενεργειακή τεχνολογία», αφού θεωρούσε ότι η αειφόρος ενέργεια θα άλλαζε το μέλλον. Ο Μασκ επεσήμανε ότι «η αειφόρος ενέργεια στην πραγματικότητα, ήταν κάτι που νόμιζα ότι ήταν σημαντικό πριν γίνουν τόσο εμφανείς οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αν στις εξορύξεις των ορυχείων χρησιμοποιείτε υδρογονάνθρακες, τότε θα εξαντληθούν σε κάποιο χρονικό διάστημα. Δεν είναι σαν την εξόρυξη μετάλλων. Δεν θα σταματήσουμε ποτέ την εξόρυξη μετάλλων, αλλά θα εξαντληθούν οι υδρογονάνθρακες», τονίζοντας ότι στο μέλλον θα πρέπει να έχουμε έναν φόρο άνθρακα, για να μειωθεί η κλιματική αλλαγή.

Θυμίζουμε ότι το 2004, ο Μασκ  επένδυσε και έγινε συνιδρυτής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Τέσλα, στην οποία πήρε τον τίτλο του CEO το 2008. Πριν λίγες ημέρες, η Τέσλα έγινε η πιο πολύτιμη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, όταν η κεφαλαιοποίησή της πέρασε εκείνη της μέχρι τότε πρωτοπόρου Toyota.

Τεχνητή Νοημοσύνη

Σύμφωνα με τον Μασκ, «η τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ σημαντική. Θέλουμε μια στενή σύνδεση μεταξύ της συλλογικής ανθρώπινης νοημοσύνης και της ψηφιακής νοημοσύνης και το Neuralink προσπαθεί να βοηθήσει σε αυτό το θέμα, έχοντας ως στόχο να δημιουργήσει το σημείο επαφής μεταξύ της τεχνητής νοημοσύνης και του ανθρώπινου εγκεφάλου».

Μία πολυσυζητημένη και διάσημη προσωπικότητα σαν αυτή του Έλον Μασκ, έχει πολλάκις στο παρελθόν κάνει λόγο για πράγματα που αν μη τι άλλο θεωρούνται τουλάχιστον ένα βήμα μπροστά από την εποχή του. Αδιαμφισβήτητα, με διάφορες αναρτήσεις του κατά καιρούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εγείρει ερωτήματα γύρω από τη γενικότερη κατάστασή του, όμως όλοι παραδέχονται πως οι καινοτομίες που οραματίζεται και υλοποιεί, κυρίως μέσω της Τέσλα ως τώρα, μπορούν πραγματικά να οδηγήσουν την ανθρωπότητα ένα βήμα παραπέρα.


Άρης Κατσίδης

Είναι φοιτητής του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις οικονομικές ειδήσεις, ενώ παρακολουθεί σταθερά το χρηματιστήριο. Ως χόμπι έχει τον αθλητισμό, την ιστορία, την γεωγραφία, αλλά και τα ταξίδια.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης Κατσίδης
Άρης Κατσίδης
Είναι φοιτητής του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις οικονομικές ειδήσεις, ενώ παρακολουθεί σταθερά το χρηματιστήριο. Ως χόμπι έχει τον αθλητισμό, την ιστορία, την γεωγραφία, αλλά και τα ταξίδια.