17.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Νέα Υόρκη: The Empire State


Του Γιάννη Σκορδά,

Όταν ακούμε για τη Νέα Υόρκη, σκεφτόμαστε αμέσως, ακόμα κι αν δεν την έχουμε επισκεφθεί, μία ισχυρή πόλη, αφού πρόκειται για την πόλη που εδώ και πολλά χρόνια ασκεί σημαντική επίδραση στο εμπόριο, την οικονομία, τα μέσα ενημέρωσης, την τέχνη, τη μόδα, την έρευνα, την τεχνολογία, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία. Αποτελεί ένα σημαντικό κέντρο για τη διεθνή διπλωματία και περιγράφεται ως η πολιτιστική και οικονομική πρωτεύουσα του κόσμου. Στο ευρύτερο πλαίσιο, όμως, η γνωστή σε όλους πόλη βρίσκεται στην ομώνυμη Πολιτεία, η οποία είναι η 4η μεγαλύτερη των Η.Π.Α σε όρους πληθυσμού.

Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης βρίσκεται στα βορειοανατολικά της χώρας και βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Συνορεύει με τις Πολιτείες του Βερμόντ, της Μασαχουσέτης, του Κονέκτικατ, του Νιού Τζέρσεϊ αλλά και της Πενσυλβάνια.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το World Population Review, ο πληθυσμός της Πολιτείας της Νέας Υόρκης ανέρχεται στα 19,5 εκατομμύρια, κατά προσέγγιση. Η γεωγραφική της θέση είναι στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, στα βορειοανατολικά της χώρας. Βρίσκεται σε έναν από τους μεγαλύτερους φυσικούς λιμένες του κόσμου. Αποτελείται από πέντε δήμους, καθένας από τους οποίους είναι μια κομητεία της Νέας Υόρκης. Οι πέντε δήμοι -Μπρούκλιν, Κουίνς, Μανχάταν, Μπρονξ και Στάτεν Άιλαντ- ενοποιήθηκαν σε μία ενιαία πόλη το 1898.

Δημογραφικά στοιχεία

Η Νέα Υόρκη δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά τα δημογραφικά στοιχεία. Κατά κύριο λόγο, απαρτίζεται από λευκούς (περίπου 64%), ενώ οι Αφροαμερικανοί αποτελούν ένα 15% και τα άτομα ασιατικής καταγωγής μόλις 8.3%. Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, πως μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της Πολιτείας έρχονται από άλλες χώρες στην αναζήτηση ευκαιριών για κάτι καλύτερο στην χώρα όπου όσοι εργάζονται πετυχαίνουν τις επιδιώξεις τους. Το γεγονός αυτό συμβάλλει στον χαρακτηρισμό της Πολιτείας αυτής ως μια από τις κατεξοχήν πολυπολιτισμικές και αυτό συνεπάγεται τις πολλές ενδιαφέρουσες πτυχές της πολιτικής ζωής της. Όσον αφορά το μορφωτικό επίπεδο, τα στατιστικά φαίνονται σχετικά θετικά, με το 26% του πληθυσμού να έχει απολυτήριο λυκείου, ενώ ένα 20% αποκτά και πτυχίο Bachelor’s.

Κυβερνήτης

O Άντριου Κουόμο είναι γέννημα θρέμμα της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος. Συμμετείχε στα αμερικανικά πολιτικά δρώμενα από αρκετά νωρίς, τόσο από την προεκλογική καμπάνια του πατέρα του όσο και στην κυβέρνηση Μπιλ Κλίντον, στην οποία το 1997 έγινε Υπουργός στέγασης και αστικής ανάπτυξης μέχρι το 2001. Τα τελευταία 9 χρόνια διατελεί ως ο 56ος Κυβερνήτης της πιο πολυπολιτισμικής Πολιτείας των Η.Π.Α.

Κατά τη διάρκεια της ισχυρής κρίσης του κορωνοϊού, που έπληξε την πολιτεία της Νέας Υόρκης -τοποθετώντας την μάλιστα στη λίστα με τις εντονότερα πληγείσες-, αναδείχθηκε η ηγετική του φυσιογνωμία, λόγω της τεράστιας προσπάθειας στη διαχείριση των κρουσμάτων και τον κατευνασμό του πλήθους. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που ήρθε σε δημόσια αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο Τραμπ, με αποτέλεσμα -σε συνδυασμό με τη χαμηλή δημοτικότητα του Τζο Μπάιντεν- να έρθει στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου ως ένα πρόσωπο με πιθανότητα ανάληψης του χρίσματος των Δημοκρατικών. Κάτι τέτοιο έμεινε παρ’ όλα αυτά μόνο σε θεωρητική βάση. Ωστόσο, υπήρχαν για αρκετό καιρό έντονες συζητήσεις για την επιλογή του 56ου Κυβερνήτη του Empire State για τη θέση του Αντιπροέδρου στο πλευρό του Μπάιντεν. Η πιθανότητα αυτή καταρρίφθηκε τόσο με τη δέσμευση του Μπάιντεν να επιλέξει γυναίκα για τη συγκεκριμένη θέση όσο και με τη δήλωση του Κουόμο πως δεν επιθυμεί κάποια θέση στην ομάδα του Biden, αν αυτός ανέβει στον προεδρικό θώκο.

Η τάση της Πολιτείας της Νέας Υόρκης προς την «μπλε» πλευρά του κομματικού φάσματος επιβεβαιώνεται και από την ενδοπολιτειακή νομοθετική εξουσία. Τα δύο σώματα, η Γερουσία και η Γενική Συνέλευση (General Assembly), απαρτίζονται από 63 και 150 μέλη αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στο 2020 θα πραγματοποιηθούν εκλογές για όλες τις θέσεις της Γενικής Συνελεύσεως, γεγονός που τοποθετεί τη Νέα Υόρκη σε πιο έντονο εκλογικό πυρετό.

Στη Γερουσία, το Δημοκρατικό Κόμμα προσμετρά 40 μέλη, κατέχοντας την πλειοψηφία, ενώ στη Γενική Συνέλευση 103 μέλη, μεταξύ των οποίων και ο Ελληνοαμερικανός Μάικλ Γιανάρης, ο οποίος επί της παρούσης διανύει το 9ο έτος της θητείας του σε αυτή τη θέση. Στη Γενική Συνέλευση, βέβαια, καταμετρούνται και 1 μέλος με τους Ανεξάρτητους και 4 ήδη κενές θέσεις. Ωστόσο, το προβάδισμα των Δημοκρατικών και σε αυτό το σώμα είναι αδιαμφισβήτητο.

Πολιτικό υπόβαθρο της πολιτείας

Αν θέλαμε να κάνουμε ένα προφίλ της Πολιτείας της Νέας Υόρκης στο ομοσπονδιακό επίπεδο, αυτό θα είχε έναν ξεκάθαρο δημοκρατικό χαρακτηρισμό.

Αφενός μεν, στο Κογκρέσο η Πολιτεία εκπροσωπείται εμφανέστατα σε μεγάλο βαθμό από το Δημοκρατικό Κόμμα. Με 2 Γερουσιαστές, τον Τσακ Σούμερ και την Κίρστεν Γκίλιμπραντ, και 22 εκ των 25 μελών στη Βουλή των Αντιπροσώπων -μεταξύ των οποίων και η περιβόητη Αλεξάντρια Οκάζιο Κορτεζ-, η Πολιτεία καθιστά σαφή την επιλογή της υπέρ νομοθεσιών και δράσεων που εκπροσωπούνται από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Αφετέρου δε, στις εκλογικές αναμετρήσεις ανά τα χρόνια, αλλά και στις φετινές εσωκομματικές εκλογές, οι πολίτες εκφράζουν τα πολιτικά τους «θέλω» με την επιλογή συγκεκριμένων υποψηφίων.

Σύμφωνα με το 270towin, η Νέα Υόρκη φαίνεται να είναι ένα από τα προπύργια των Δημοκρατικών, αφού από το 1988 η Πολιτεία τάσσεται υπέρ του Δημοκρατικού υποψηφίου, ενώ από το 2000 έως το 2012 είχε διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά, φτάνοντας στη διάρκεια τεσσάρων εκλογικών αναμετρήσεων, από το 57% στο 63%, ενώ στις πρόσφατες εκλογές του 2016, η Χίλαρυ Κλίντον κέρδισε το 58% των ψήφων στη Νέα Υόρκη.

Στις πρόσφατες προκριματικές για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ο Τζο Μπάιντεν συγκέντρωσε το 67,7% των ψήφων των Νεοϋορκέζων, αφήνοντας με μεγάλη διαφορά πίσω τον Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος συγκέντρωσε το 18,9% των ψήφων.

Εκτίμηση

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως η παραδοσιακή στήριξη της Νέας Υόρκης προς το κόμμα των Δημοκρατικών δεν πρόκειται να αλλάξει, ειδικά μετά την ανοιχτή κόντρα του πολύ αγαπητού πλέον στους κατοίκους της Πολιτείας Κυβερνήτη Κουόμο με τον Πρόεδρο Τραμπ.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Γιάννης Σκορδάς

Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και έχει εργαστεί σε πολιτικές εκστρατείες, φέροντας θέσεις ευθύνης και σχεδιασμού. Στο παρελθόν έχει παρακολουθήσει σεμινάρια copywriting/storytelling και προσπαθεί να γράφει καλές ιστορίες.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Σκορδάς
Γιάννης Σκορδάς
Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και έχει εργαστεί σε πολιτικές εκστρατείες, φέροντας θέσεις ευθύνης και σχεδιασμού. Στο παρελθόν έχει παρακολουθήσει σεμινάρια copywriting/storytelling και προσπαθεί να γράφει καλές ιστορίες.