19.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΕλληνικό χρηματιστήριο: Το βαρέλι έχει πάτο;

Ελληνικό χρηματιστήριο: Το βαρέλι έχει πάτο;


Του Βασίλη Λιόση,

Παρά τις ενθαρρυντικές προβλέψεις για το μέλλον της Citigroup σχετικά με τα κέρδη ανά μετοχή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, το τελευταίο για ακόμα μια εβδομάδα κινήθηκε πτωτικά. Φυσικά, η κίνηση αυτή οφείλεται και σε άλλους παράγοντες της οικονομίας, όπως τα χαμηλά επίπεδα των συναλλαγών που σημειώνονται, αλλά και η επιφυλακτικότητα των επενδυτών.

Τη Δευτέρα, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδος, το ΧΑ δεν συμπαρασύρθηκε από το διεθνές θετικό κλίμα των αγορών και παρά το «δυνατό» ξεκίνημα, όταν έκαναν την εμφάνιση τους οι πωλητές, σημείωσε πτώση. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,42% στις 655,79 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 655,71 (-0,43%) και 670,31 μονάδων (+1,79%), με τον τζίρο των συναλλαγών να ανέρχεται στα 38,9 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο FTSE 25 και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσαν πτώση 0,47% στις 1587,79 μονάδες και άνοδο 0,31% στις 377,67 μονάδες αντίστοιχα.

Η Τρίτη αποδείχθηκε στην πράξη μια ακόμα αρνητική μέρα για την ελληνική αγορά. Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων στην ενδοχώρα, αλλά και παγκοσμίως, καθώς και οι νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που, ναι μεν, μειώνει το εκτιμώμενο ποσοστό ύφεσης για φέτος, αλλά μειώνει και την εκτίμηση για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, είναι οι βασικοί παράγοντες του αρνητικού κλίματος που επικρατεί. Συνάμα, μείζον πρόβλημα αποτελεί και ο τουριστικός κλάδος, ο οποίος βλέπει τα έσοδα του να κυμαίνονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Για την Τρίτη, λοιπόν, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε αρνητική τροχιά καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 642,62 μονάδες (-2,01%) και υψηλό στις 652,36 μονάδες (-0,52%), κλείνοντας τελικά με απώλειες 1,78% στις 644,12 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,3 εκατ. ευρώ και παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με την αγορά να μην αποκτά το απαιτούμενο βάθος για να εκδηλώσει τις άμυνές της.

Πτώσης συνέχεια και την Τετάρτη για το ΧΑ, καθώς συνεχίζονται οι αρνητικές επιρροές από τις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, η σταθερά χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα και η επιφυλακτικότητα που κυριαρχεί στην αγορά δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στην αγορά για να «σηκώσει κεφάλι». Είναι ευδιάκριτη η αναμονή όλων για την στιγμή που θα έρθει η πολυπόθητη αλλαγή σελίδας στην αγορά. Ως τότε, η κυριαρχία των βραχυπρόθεσμων θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένη, προκειμένου οι επενδυτές να εξασφαλίσουν ελάχιστα κέρδη καλύπτοντας από τη μία τις απώλειες του πρώτου εξαμήνου και κερδίζοντας χρόνο στην αναμονή για θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Στη συνεδρίαση στη μέση της εβδομάδας, αυτή της Τετάρτης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,47% στις 641,07 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 640,28 (-0,60%) και 648,59 μονάδες (+0,69%), έχοντας ένα στενό εύρος διακύμανσης μόλις 8,31 μονάδων ή ποσοστό 1,29%, ενώ, ο τζίρος ανήλθε στα 56,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, για την ίδια ημέρα, ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.549,77 μονάδες με πτώση 0,60% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 354,52 μονάδες με απώλειες 3,02%.

Το ΧΑ συνέχισε και την Πέμπτη την πτωτική του πορεία, την ώρα που στις αιτίες της πτώσης ήρθαν να προστεθούν και οι πιέσεις δεικτοβαρών τίτλων, που δεν επέτρεψαν οποιαδήποτε ανοδική αντίδραση, οι οποίες οφείλονται στην κυριαρχία των πωλητών. Φυσικά, ένα από τα πιο γνωστά προβλήματα που απασχολούν την αγορά και την κρατάνε πίσω είναι η πολύ περιορισμένη δραστηριότητα στις συναλλαγές, η οποία όσο επικρατεί τόσο θα ψαλιδίζει τις ελπίδες για ανοδική πορεία του Γενικού Δείκτη. Ταυτοχρόνως, η αγορά εξακολουθεί να είναι ανήσυχη λόγω των εξελίξεων της πανδημίας, αλλά και της καθυστέρησης, βάσει πάντα του χρονοδιαγράμματος, της έγκρισης και δημιουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης τη Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο πολλές οικονομίες, κυρίως περιφερειακές, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για την ανάκαμψή τους. Παράλληλα, το σκηνικό πλαισιώνουν η απουσία φρέσκων κεφαλαίων, η οποία εν μέρει οφείλεται και στην έκδοση δυο πολύ μεγάλων ομολόγων της Lamda Development και της ΓΕΚ Τρένα, η προβληματική εικόνα του τουρισμού στην Ελλάδα, καθώς και οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ για την ύφεση φέτος οπού στο «αισιόδοξο» σενάριο θα φτάσει 7,5-8%. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,66% στις 636,84 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 635,09 (-0,93%) και 646,53 μονάδων (+0,85%), με τον τζίρο των ημερήσιων συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 56,4 εκατ. ευρώ.

Η έκτη συνεχόμενη μέρα με πτώση καταγράφηκε την Παρασκευή, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει πτώση της τάξεως του 0,67% στις 632,97 μονάδες. Η αύξηση των κρουσμάτων του Covid-19 και η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, για μια ακόμα μέρα, απασχόλησαν την αγορά και διαμόρφωσαν την τελική κατάσταση του ΧΑ. Εξάλλου, έχουμε τονίσει και παραπάνω πως, όσο δεν εισέρχονται σημαντικά νέα κεφάλαια στην αγορά και δεν υπάρχουν οριστικά θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της καταπολέμησης του κορωνοϊού, τόσο θα διαιωνίζεται η υπάρχουσα κατάσταση. Παρ’ όλα αυτά, στο εν λόγω διάστημα συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην ελληνική αγορά ομολόγων, με το 10ετες να κινείται γύρω από το 1,15%. Αξίζει να σημειωθεί πως βοηθητικός παράγοντας για το αρνητικό κλίμα αποτέλεσε το γεγονός του διήμερου limit down της Intralot, λόγω  της ένταξης της εταιρείας, από την Πέμπτη, σε καθεστώς επιτήρησης εξαιτίας των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων της. Γενικότερα μέσα στην ημέρα ο Γενικός Δείκτης διέγραψε τροχιά με χαμηλό τις 629,75 μονάδες (-1,11%) και υψηλό τις 635,04 μονάδες (-0,28%), ενώ ο τζίρος μόλις που κατάφερε να ξεπεράσει τα 44 εκατ. ευρώ.

Ακόμα σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,88%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 4,17%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 8,76%. Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, πως, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των ειδικών, τότε η νευρικότητα στην αγορά θα εξακολουθήσει να είναι έντονη, με τις στηρίξεις στο Γενικό Δείκτη να είναι μεταξύ 628 και 632 μονάδων.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Λιόσης
Βασίλης Λιόσης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστήμιο Πειραιά. Του αρέσει να ενημερώνεται για τις οικονομικές εξελίξεις ανά τον κόσμο. Λατρεύει τα ταξίδια και τον αθλητισμό.