23.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΒόρεια Μακεδονία: Εκλογές υπό το πρίσμα του COVID-19 και όχι μόνο...

Βόρεια Μακεδονία: Εκλογές υπό το πρίσμα του COVID-19 και όχι μόνο…


Της Ανθής Ντόλα,

Η 15η Ιουλίου είναι η νέα ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών της Βόρειας Μακεδονίας και η χώρα βρίσκεται σε προεκλογικό πυρετό. Μπορεί οι εκλογές της γείτονος να ήταν προγραμματισμένες για τις 12 Απριλίου, αλλά η πανδημία άλλαξε τα πολιτικά σχέδια της χώρας. Πάρα ταύτα, ήρθε επιτέλους η ώρα της απόφασης για τον λαό της Βόρειας Μακεδονίας και το αποτέλεσμα φαίνεται ότι θα κριθεί στη λεπτομέρεια. Η χώρα βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο. Τα κόμματα είναι γνωστά, αλλά η πολιτική τους τοποθέτηση απέχει πολύ. Επομένως, η επιλογή που θα κάνουν θα είναι ιδιαίτερα καθοριστική για την πορεία της χώρας σε ευρωπαϊκό και εγχώριο επίπεδο. 

Οι εκλογές αυτές είναι πρόωρες. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ολοκλήρωσε την τετραετία, διότι δεν κατάφερε να επιτύχει όλους του στόχους που είχε θέσει και συγκεκριμένα, δεν κατάφερε να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαδικασίες με την Ε.Ε., την περίοδο που αυτές είχαν οριστεί. Μετά από αυτή την αποτυχία, ο Ζόραν Ζάεφ παραιτήθηκε, κήρυξε πρόωρες εκλογές με στόχο αρχικά να δείξει πως παίρνει την πολιτική ευθύνη, ενώ παράλληλα, ήταν μία ευκαιρία να στοχεύσει στην εξασφάλιση μιας ενδεχόμενης αυτοδυναμίας. Μπορεί κάτι τέτοιο να ήταν και να συνεχίζει να είναι ακατόρθωτο, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να έχει πετύχει ένα μικρό προβάδισμα. Σύμφωνα με τον αμερικανικό μη κερδοσκοπικό Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο (NDI), το προβάδισμα αυτό ανέρχεται στις 3,6 ποσοστιαίες μονάδες. Προβάδισμα του SDSM δείχνει και η δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού TELMA της γείτονος. Σε αυτή τη δημοσκόπηση υπάρχει ένα ισχνό προβάδισμα του SDS, το οποίο κυμαίνεται στο 1,6%. 

Οι δημοσκοπήσεις, όμως, δίνουν μία μικρή εικόνα και δεν αποτελούν μία ιδιαίτερα αξιόπιστη πηγή, ειδικά τώρα που η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είναι μικρή. Το προβάδισμα αυτό μπορεί εύκολα να αλλάξει. Άλλωστε, μην ξεχνάμε και τον αλβανικό παράγοντα. Ο αλβανικός πληθυσμός είναι αυτός που θα καθορίσει, σύμφωνα με τους αναλυτές, το αποτέλεσμα των εκλογών. Πέρα από τις εκλογικές βάσεις των δύο κομμάτων και τον αλβανικό πληθυσμό, υπάρχουν οι παράγοντες των αναποφάσιστων και των ανθρώπων που θα απέχουν λόγω φόβου εξάπλωσης του covid-19. Αυτές οι δύο εκλογικές ομάδες μπορεί να είναι ένα σημαντικό κομμάτι, το οποίο θα καθορίσει το αποτέλεσμα των εκλογών στη γειτονική χώρα, αλλά, μέχρι ο εκάστοτε ψηφοφόρος να φτάσει στην κάλπη τα πράγματα είναι πολύ ρευστά. 

Η αναμονή ήταν μεγάλη για τα δύο κόμματα και τώρα «τρέχουν», ώστε να προλάβουν να πείσουν, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, τους ψηφοφόρους να τους στηρίξουν. Οι δύο κυριότεροι συνασπισμοί  είναι το «Μπορούμε» του SDSM με το αλβανικό κόμμα ΒΕSΑ και η συμμαχία «Ανανέωση για την Μακεδονία» του VMRO. Σημαντικό είναι και το ποσοστό που λαμβάνει το κόμμα «Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση» (DUI) του Αλί Αχμέτι, ελάσσονος εταίρος στην απερχόμενη κυβέρνηση την προηγούμενη τριετία. Συγκεντρώνει την προτίμηση του 7,2% έναντι 5,7% των βασικών αντιπάλων του, μιας συμμαχίας μεταξύ των κομμάτων «Συμμαχία για τους Αλβανούς» και «Alternativa», αλλά χάνει κάποιο ποσοστό, καθώς επέλεξε στις προηγούμενες εκλογές να συνεργαστεί με το SDSM.

Οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας καλούνται να επιλέξουν μέσα σε ένα ιδιαίτερα ρευστό σκηνικό. Η επιδημία έχει επηρεάσει πολλούς τομείς της κοινωνικής και κρατικής πορείας και είναι επιτακτική ανάγκη η χώρα να αποκτήσει νομιμοποιημένη κυβέρνηση καθώς αυτό το δύσκολο διάστημα τον πέρασε με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Η πολιτική σταθερότητα και ένα ξεκάθαρο πολιτικό σκηνικό θα μπορέσει να φέρει μία ισορροπία στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας και μία νομιμοποιημένη κυβέρνηση θα μπορέσει να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της πανδημίας τόσο στην κοινωνία όσο και στην οικονομία, ενώ, παράλληλα, θα δημιουργήσει ένα πλάνο για την αποτροπή μετάδοσης του ιού σε ένα ενδεχόμενο νέο κύμα.

Η γειτονική χώρα το προηγούμενο διάστημα έκανε κάποια βήματα προόδου στις σχέσεις της με την Ε.Ε. και τα γειτονικά της κράτη. Οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν ποια κυβέρνηση επιθυμούν να αναλάβει την πορεία αυτή της προόδου. Και τα δύο μεγάλα κόμματα επιθυμούν ένα ευρωπαϊκό μέλλον για την Βόρεια Μακεδονία, αλλά η κάθε πλευρά έχει τον δικό της τρόπο και τις δικές της πρακτικές. Όλη αυτή η πρόοδος θα κριθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών στις 15 Ιουλίου, καθώς, μετά το αποτέλεσμα, η χώρα θα πάρει ξεκάθαρη πορεία για το τι επιθυμεί ο λαός της.

Μία ενδεχόμενη νίκη του SDSM θα επιβεβαιώσει τις πολιτικές πρακτικές του Ζόραν Ζάεφ και θα του δώσει το πράσινο φως να συνεχίσει αυτό που άρχισε την προηγούμενη τριετία. Αν όμως το εκλογικό αποτέλεσμα είναι υπέρ του εθνικιστικού κόμματος VMRO, η πολιτική σκηνή της γείτονος θα αλλάξει και ο πολιτικός αρχηγός του κόμματος, Χρίστιαν Μιτσκόσκι, θα μπορεί πλέον με την εντολή μερίδας του λαού να αναθεωρήσει τις μέχρι τώρα πολιτικές ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει μία επιστροφή σε ένα εθνικιστικό πλάνο και οι συμφωνίες της Βόρειας Μακεδονίας με τα γειτονικά της κράτη (Ελλάδα, Βουλγαρία) ίσως αναθεωρηθούν και ανοίξει ένας νέος κύκλος επικοινωνίας. Ίσως, το αποτέλεσμα να αλλάξει τις υπάρχουσες ισορροπίες στα Βαλκάνια, για ακόμα μία φορά. Η επόμενη βδομάδα θα είναι καθοριστική για την Βόρεια Μακεδονία και όχι μόνο….


Ανθή Ντόλα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Πτυχιούχος του τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με επιλογή γλώσσας την τουρκική, εργάστηκε στην Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του πανεπιστημίου της ενώ παράλληλα συμμετείχε σε πολιτικά συνέδρια και σεμινάρια. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στην ΔΕΘ ενώ ταυτόχρονα ολοκλήρωσε την πτυχιακή της εργασία με θέμα «Ο Ζ. Ζάεφ και τα ελληνικά ΜΜΕ». Βασικά της ενδιαφέροντα τα ταξίδια, καθώς έχει ταξιδέψει σε όλες τις βαλκανικές χώρες και στην Τουρκία, το θέατρο και η μουσική, συμμετέχοντας σε θεατρικές παραστάσεις και ραδιοφωνικές εκπομπές.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανθή Ντόλα
Ανθή Ντόλα
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Πτυχιούχος του τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με επιλογή γλώσσας την τουρκική, εργάστηκε στην Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του πανεπιστημίου της ενώ παράλληλα συμμετείχε σε πολιτικά συνέδρια και σεμινάρια. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στην ΔΕΘ ενώ ταυτόχρονα ολοκλήρωσε την πτυχιακή της εργασία με θέμα «Ο Ζ. Ζάεφ και τα ελληνικά ΜΜΕ». Βασικά της ενδιαφέροντα τα ταξίδια, καθώς έχει ταξιδέψει σε όλες τις βαλκανικές χώρες και στην Τουρκία, το θέατρο και η μουσική, συμμετέχοντας σε θεατρικές παραστάσεις και ραδιοφωνικές εκπομπές.