17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠανδημία της ανευθυνότητας

Πανδημία της ανευθυνότητας


Της Σπυριδούλας Γραμματικού,

Δεν έχει περάσει αρκετός καιρός από το πρώτο κύμα της έξαρσης του COVID-19 και πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι το πρόβλημα έχει παρέλθει. Οι εικόνες ξεγνοιασιάς πληθαίνουν με τα δελτία ειδήσεων να μεταδίδουν στιγμιότυπα που θυμίζουν τις εποχές χωρίς μάσκες και αντισηπτικά.

Παράδειγμα αγγλικής προελεύσεως…

Στις 4 Ιουλίου άνοιξαν επισήμως τα κλαμπ, οι παμπ, τα εστιατόρια και τα κομμωτήρια στη Μεγάλη Βρετανία. Καθυστερώντας να πάρει μέτρα για τη συγκράτηση της πανδημίας, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σήμερα πιο πίσω σε σχέση με τους Ευρωπαίους γείτονές του σχετικά με την έξοδο του από τους περιορισμούς. Ωστόσο, η έξοδος αυτή ίσως να αποβεί μοιραία σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, καθώς το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 85 θάνατοι, με τα κρούσματα να πλησιάζουν τα 300.000. Η επαναλειτουργία αυτή και ο συνωστισμός στις πολυπληθείς πόλεις της περιοχής θέτει σε κίνδυνο προσπάθειες 3 μηνών. Οι εικόνες που μεταδίδονται από τα Μέσα θυμίζουν τις εποχές πριν από την πανδημία, με νέους να κατακλύζουν τα μπαρ χωρίς να τηρείται κανένα μέτρο ασφάλειας. Ο ιός που έχει σκοτώσει 44.602 ανθρώπους στη χώρα – ο βαρύτερος απολογισμός θανάτων στην Ευρώπη – επεκτείνεται ραγδαίως.

Πηγή: Worldometer

Για τα πανηγύρια…

Στο εσωτερικό, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Με την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου, τουρίστες από όλο τον κόσμο καταφθάνουν καθημερινά. Οι υγειονομικοί έλεγχοι σε λιμάνια και σε αεροδρόμια είναι ισχνοί και ανεπαρκής. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού που ανακοινώθηκαν σήμερα το απόγευμα είναι 60, εκ των οποίων τα 40 είναι εισαγόμενα.

Πέρα των τουριστών και των εισαγόμενων κρουσμάτων, έχει εμφανιστεί το ζήτημα με τα πανηγύρια. Εκατοντάδες ήταν τα άτομα που, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, συνωστίσθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στα πανηγύρια, τα οποία διεξήχθησαν χωρίς αποστάσεις και προφυλάξεις, δίχως δηλαδή, να τηρούνται τα μέτρα πρόληψης κατά του κορωνοϊού. Εικόνες μεγάλου συνωστισμού παρατηρήθηκαν στον Αυλώνα, στην Αλίαρτο Βοιωτίας και στην Κοζάνη. Στο πανηγύρι  της Αλιάρτου καλεσμένοι ήταν και ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Κουτσούμπας, όπως και η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Πούλου. Έλεγχος από τον ΕΟΔΥ δεν έγινε, ωστόσο επιβλήθηκε πρόστιμο 1.500 ευρώ από κλιμάκιο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

«Σε ένα πανηγύρι, θεωρώ, ότι δεν μπορείς να ελέγξεις. Σηκώθηκε η νεολαία πάνω και χόρευαν 20-30 άτομα ή και περισσότερα. Πληροφορήθηκα ότι πέρασε ο ΕΟΔΥ για δεύτερη φορά και επέβαλε κάποια ποινή», υποστήριξε ο κ. Κουτσούμπας.

Επιμύθιο…

Οι εικόνες και οι καταστάσεις αυτές θυμίζουν εποχές άνευ κινδύνου. Η επαναλειτουργία των καφετεριών, η έναρξη της τουριστικής περιόδου και των πανηγυριών χωρίς περιορισμούς και μέτρα ασφάλειας, ίσως να παρασύρουν οποιαδήποτε προσπάθεια επαναφοράς στην ομαλότητα. Η πανδημία της ανευθυνότητας ανέκαθεν έχει καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία.


Σπυριδούλα Γραμματικού

Γεννήθηκε το 2000 και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σε επαγγελματικό επίπεδο ενδιαφέρεται για την αρθρογραφία και ειδικότερα την κάλυψη πολιτικών ειδήσεων και γεγονότων. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την εκμάθηση ξένων γλωσσών, όπως τα αγγλικά και τα ισπανικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σπυριδούλα Γραμματικού
Σπυριδούλα Γραμματικού
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001 όπου και μεγάλωσε. Είναι πρωτοετής φοιτητής του τμήματος Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Λατρεύει τις φωτογραφίες και τα ταξίδια, για τα οποία γράφει στο OffLine Post.