14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΟκταετία Donald Trump: Στόχοι και προκλήσεις

Οκταετία Donald Trump: Στόχοι και προκλήσεις


Της Κατερίνας Χομπίτη,

Η αντίστροφη μέτρηση για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές 2020 έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς απομένουν λιγότερο από τέσσερις μήνες για την ανάδειξη της προεδρίας των Η.Π.Α. για την επόμενη τετραετία. Οι κύριοι υποψήφιοι των δύο μεγάλων κομματικών σχηματισμών συνεχίζουν τις εκστρατείες τους, επιδιώκοντας τη βαρυσήμαντη εκλογή. Ο Donald Trump προσπαθεί να αποσοβήσει τον κίνδυνο μη επανεκλογής του, ενώ, παράλληλα, ο Joe Biden έχει προσηλωθεί στην ανάδειξη των προβλημάτων που χρήζουν αντιμετώπισης και στην προώθηση της αλλαγής, προσεγγίζοντας όχι μόνο τους υπερασπιστές του, ταλαντευόμενους ψηφοφόρους, αλλά και πολίτες που στις εκλογές του 2016 στήριξαν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Αυτό αντικατοπτρίζεται σε μεγάλο ποσοστό των εθνικών και πολιτειακών δημοσκοπήσεων, που δείχνουν ότι ο πρώην Αντιπρόεδρος, Joe Biden, προηγείται του νυν Αμερικανού Προέδρου, Donald Trump.

Οι πολυάριθμες προκλήσεις του 2020 έπληξαν σημαντικά τον 45ο Πρόεδρο των Η.Π.Α. Πρώτα, η πανδημία του κορωνοϊού, κατά της οποίας η κυβέρνηση αγωνίστηκε, αλλά, στο τέλος, στάθηκε ανίκανη να περιορίσει, καθώς περισσότεροι από 120.000 Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους. Ακόμη, η οικονομική κρίση που προέκυψε και η σημαντική αύξηση του ποσοστού της ανεργίας. Οι διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού George Floyd και η σοβαρή κριτική που δέχθηκε και τέλος, το σκάνδαλο σε σχέση με τον κορυφαίο σύμβουλο, John Bolton. Τα γεγονότα αυτά συνέβαλαν συνδυαστικά στην πτώση της δημοτικότητας του Αμερικανού Προέδρου. Ωστόσο, κανένα από αυτά δεν σημαίνει ότι δεν έχει πιθανότητα επανεκλογής. Σε αντίθεση με τις δημοσκοπήσεις και τους αναδυόμενους οικονομικούς δείκτες, ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί σε ολόκληρη τη χώρα έχουν δείξει μια αίσθηση αισιοδοξίας για επανάληψη της απρόσμενης νίκης του Donald Trump το 2016. Η ρεπουμπλικανική νίκη είναι εφικτή, εφ’ όσον υπάρξουν αλλαγές που θα ανακτήσουν τη χαμένη δημοτικότητα του προέδρου. Ειδικότερα, η οικονομία είναι το σημαντικότερο πεδίο που θα αναδείξει εάν ο Donald Trump έχει πιθανότητες να κερδίσει εκλογικές περιφέρειες εκτός της βάσης του. Η προεκλογική εκστρατεία του Προέδρου στρέφεται σε ένα βαθμό γύρω από αυτή την προσέγγιση. Πρέπει, επίσης, να πείσει τους ψηφοφόρους του ότι μια δεύτερη θητεία θα αποδειχθεί καλύτερη από την πρώτη. Μετά το σύνθημα “Make America Great Again”, υπόσχεται τώρα μια «μεγάλη αμερικανική επιστροφή», μετά την καταστροφική οικονομική ύφεση και την πανδημία.

Στην πρώτη θητεία του, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χαοτική, ο Donald Trump υιοθέτησε το δόγμα “America First” και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία, πράξη καρποφόρα, αφού πέτυχε την αύξηση των μισθών, τη μείωση της ανεργίας κάτω από το 4%, μείωση της φορολογίας των εταιριών και χαμηλό πληθωρισμό – το 2018 έφτασε το 2,1%. Ωστόσο, στην προεκλογική του εκστρατεία για τις εκλογές του Νοεμβρίου 2020, δεν έχει αποκρυσταλλώσει ακόμη τις απόψεις του σχετικά με στόχους και πολιτικές για τη δεύτερη τετραετία που ενδεχομένως θα του δοθεί. Σε συνέντευξή του ανέφερε ότι έχουν γίνει πολλά, αλλά υπάρχουν ακόμη περισσότερα να γίνουν, χωρίς όμως να εστιάζει σε κάποια συγκεκριμένη πολιτική. «Θα κάνουμε την Αμερική ξανά υπέροχη. Κάνουμε πράγματα που κανείς δεν θα μπορούσε να κάνει», δήλωσε ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Χωρίς να καθορίζει μια σαφή κυβερνητική ατζέντα για την προεδρία του, εάν επανεκλεγεί τον Νοέμβριο, ο Donald Trump χρησιμοποιεί μια αόριστη προσέγγιση λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Κατά κάποιον τρόπο, όμοια με την πρώτη προεκλογική του εκστρατεία με το σύνθημα “Make America Great Again”, δεν αναφέρει θέματα πολιτικής που ελπίζει να εφαρμόσει ή προβλήματα που θα ήθελε να επιλύσει. Τέλος, σε μια ερώτηση που δέχθηκε ο πρόεδρος για την πιθανή δεύτερη θητεία του, απάντησε χαρακτηριστικά: «Η χώρα μας θα είναι τόσο δυνατή στο τέλος της πρώτης θητείας μας. Θα είναι υπέροχη. Θα ήταν φαινομενικό. Χτυπήσαμε την πανούκλα. Στο τέλος της δεύτερης θητείας, θα είναι σε επίπεδο που κανείς δεν θα έχει δει ποτέ τη χώρα».

Η κυβέρνηση του Donald Trump κλυδωνίστηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα η επανεκλογή του να μοιάζει αδύνατη. Οι προκλήσεις που ήρθε αντιμέτωπη, κυρίως το 2020, αποτελούν τροχοπέδη για την επανεκλογή του Αμερικανού προέδρου, γεγονός που αποδεικνύεται από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, ο ίδιος, αναφερόμενος στην πρώτη του θητεία, φαίνεται αισιόδοξος, χωρίς όμως να αποκαλύπτει τις σκέψεις του και τις πολιτικές που, όπως ο ίδιος αναφέρει, θα καταφέρουν να μεταμορφώσουν την Αμερική την επόμενη τετραετία σε περίπτωση επανεκλογής του.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Κατερίνα Χομπίτη

Γεννήθηκε το 1999 στο Ρέθυμνο Κρήτης. Σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου και ομιλεί Αγγλικά και Γερμανικά. Παρακολουθεί σεμινάρια και έχει συμμετάσχει σε μοντέλα προσομοίωσης διεθνών οργανισμών. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τον εθελοντισμό.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κατερίνα Χομπίτη
Κατερίνα Χομπίτη
Γεννήθηκε το 1999 στο Ρέθυμνο Κρήτης. Σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου και ομιλεί Αγγλικά και Γερμανικά. Παρακολουθεί σεμινάρια και έχει συμμετάσχει σε μοντέλα προσομοίωσης διεθνών οργανισμών. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τον εθελοντισμό.