20.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΜας... σκανδαλίζουν

Μας… σκανδαλίζουν


Του Αθανάσιου Μαντζώλα,

Μετά τις αποκαλύψεις για τα αίσχη του «Παπασπιτούλη», μόλις άνοιξε η συζήτηση για τον χρηματισμό των Μ.Μ.Ε. από την κυβέρνηση (με πρόφαση τον κ-ιό), δόθηκε στη δημοσιότητα η ηχητική καταγραφή Μιωνή. Ανατριχιαστικότατη! Επιβεβαιώνει αυτό που καταλογίζεται ως γενική -αλλά μη ομολογημένη- διαπίστωση για τους Έλληνες πολιτικούς και τα  ελληνικά κόμματα, ότι δηλαδή λειτουργούν με όρους «μαγαζιού». 

Τα ρουσφέτια, οι δοσοληψίες με το κομματικό μαντρί, οι αυθαίρετοι διορισμοί των κομματόσκυλων, οι πελατειακές σχέσεις των κομματικών μηχανισμών με τον υπόκοσμο των αδηφάγων εργοληπτών και προμηθευτών του Δημοσίου, η διαπλοκή της εξουσίας με δικαστικούς, δημοσιογράφους, «επιχειρηματίες» με πολλαπλές ιδιότητες και έκνομες δραστηριότητες, οι μίζες, τα σκάνδαλα συνθέτουν το βαθύ κράτος, το οποίο μας οδήγησε στην κατάσταση που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια, στην  περιδίνηση των μνημονίων και των κρίσεων. Το σημαντικό, όμως, δεν είναι όλα αυτά που γίνονται, αλλά ότι μένουν ατιμώρητοι αυτοί που τα κάνουν.

Ο νόμος είναι σαν τον ιστό της αράχνης, έλεγε ένας αρχαίος. Οι μικρές μύγες πιάνονται σ’ αυτόν, ενώ οι μεγάλες τον σχίζουν και τον διαπερνούν. Καμία λογοδοσία, καμία τιμωρία. Οι εξεταστικές επιτροπές στη βουλή θυμίζουν εκείνους τους ωραίους και πάντα επίκαιρους στίχους του Γ. Σουρή: «και ενώ αυτοί σε κλέβουνε τον κλέφτη να γυρεύουνε». Δεν βγαίνει κανένα αποτέλεσμα και τίποτα δεν πάει μέχρι τέλος. Δεν γίνεται λόγος επί της ουσίας. Όλα γίνονται για τις εντυπώσεις. Οι εκάστοτε εμπλεκόμενοι δε λογοδοτούν παρά μόνο σε τηλεανακριτές. Γι’ αυτό άλλωστε ανακυκλώνονται αυτές οι παρακρατικές πρακτικές. Παρεπιμπτόντως, όσοι εξωκοινοβουλευτικοί εμπλέκονται στα σκάνδαλα συνδέονται και με τους μεν και με τους δε.

Πηγή εικόνας: newsbomb.gr

Ο πολιτικός διάλογος τις δύο τελευταίες εβδομάδες έχει αλλάξει επίπεδο ή μάλλον δεν έχει κανένα επίπεδο. Στη βουλή και στα κανάλια, υπουργοί, βουλευτές, πρώην υπουργοί, πρωτοκλασάτα στελέχη και των δύο μεγάλων κομμάτων μιλούν ο ένας στον άλλο στον ενικό, με εκφράσεις χυδαίες, με πεζοδρομιακό λόγο, φωνάζουν,  διακόπτουν ο ένας τον άλλον, βρίζουν… Αλητήριες συμπεριφορές, ανηθικότητες. Βόρβορος, ξέχειλος βόθρος. Οι θεσμοί πνίγονται στις αναθυμιάσεις της διαφθοράς. Δυσώδεις ατμόσφαιρα. Είναι εξοργιστικό να ακούς τον Παππά να αποκαλεί μια εισαγγελέα, «κοριτσάκι μου», και την ελληνική κυβέρνηση της οποίας είναι ηγετικό στέλεχος «μαγαζί». Γελοίοι τύποι. Ο Μητσοτάκης λέει τον Τσίπρα απατεώνα, ο Τσίπρας τον Μητσοτάκη ψεύτη. Η κυβέρνηση κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι είναι σπείρα, παρακράτος και η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση για μαφιόζικες πρακτικές προκειμένου να κρύψει το ένα και μοναδικό σκάνδαλο της Novartis. Εγώ, ως καλόπιστος ,πιστεύω ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα λένε την αλήθεια. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι είναι ποτέ δυνατόν ο κ. Παππάς και ο κ. Γεωργιάδης, πολιτικοί με ανάστημα που έχουν προσφέρει τόσα πολλά στον τόπο,  να λένε ψέματα. Και αυτό θα πιστεύω ενόσω καμία υπόθεση δεν διερευνάται στην ουσία της και κανένας δεν λογοδοτεί στη δικαιοσύνη, για τα όσα βλέπουμε να αποκαλύπτονται τις τελευταίες ημέρες.

Αν συνέβαιναν αυτά σε μία σοβαρή χώρα, θα είχαμε παραιτήσεις, διαγραφές, διαμαρτυρίες, αγωγές, μηνύσεις. Εδώ τα «μαγαζιά» λειτουργούν κανονικά. Θα ήταν αστεία η όλη φάση, αν αυτά όλα δεν γίνονται με την τσέπη των πολιτών. Οι πτυχές του προβλήματος πολλές. Το πρόβλημα ένα και πολυώνυμο: η κομματοκρατία!


Αθανάσιος Μαντζώλας

Γεννήθηκε το 1999 στην Βέροια Ημαθίας. Αποφοίτησε το 2017 από το Γενικό Λύκειο Μελίκης και έκτοτε φοιτά στην Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αθανάσιος Μαντζώλας
Αθανάσιος Μαντζώλας
Γεννήθηκε το 1999 στην Βέροια Ημαθίας. Αποφοίτησε το 2017 από το Γενικό Λύκειο Μελίκης και έκτοτε φοιτά στην Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.