17.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςVirginia: Μία από τις πιο ιστορικές πολιτείες

Virginia: Μία από τις πιο ιστορικές πολιτείες


Του Κωνσταντίνου Χαρέμη,

Η Πολιτεία της Virginia θεωρείται «η μητέρα των Πολιτειών», καθότι είναι από τις πρώτες Πολιτείες που εντάχθηκαν στο ομοσπονδιακό κράτος και επίσης σπουδαία πρόσωπα για την αμερικανική ιστορία, που προέρχονται από αυτήν την Πολιτεία, είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των ΗΠΑ. Στη σημερινή πολιτική σκηνή η Virginia διατηρεί τη λάμψη του παρελθόντος της, αφού σε κάθε σύγχρονη εκλογική αναμέτρηση βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών αναλυτών.

Γι’ αυτόν τον λόγο, προκείμενου να κατανοήσουμε την κατάσταση που διαμορφώνεται στις μέρες μας στην Πολιτεία και την τεράστια σημασία που έχει για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, είναι ορθό, αρχικά, να κάνουμε μια μικρή ιστορική ανασκόπηση.

Μετά το τέλος της αμερικανικής επανάστασης, η Πολιτεία της Virginia ήταν από τις πρώτες που έσπευσε να γίνει μέλος του νέου ομοσπονδιακού κράτους. Μαζί με την Πολιτεία του Maryland παραχώρησε γη, ώστε να χτιστεί η νέα πρωτεύουσα των Η.Π.Α., η πόλη της Washington. Πρόσωπα-σύμβολα που βοήθησαν στην ίδρυση του νέου κράτους, όπως ο James Madison, ο George Washington και ο Thomas Jefferson, προέρχονταν από την Virginia.

Βέβαια όσο ενθουσιώδης ήταν η Πολιτεία της Virginia να ενταχθεί στις Η.Π.A., άλλο τόσο πρόθυμη ήταν και να αποστατήσει από την ομοσπονδία, όταν ξεκίνησε ο Εμφύλιος Πόλεμος. Έχοντας βασίσει την οικονομία της στο εμπόριο Αφροαμερικάνων σκλάβων και χρησιμοποιώντας τους ως φθηνό εργατικό δυναμικό, η Virginia μαζί με άλλες 10 Πολιτείες δημιούργησαν μια δικιά τους συνομοσπονδία, η οποία εναντιώνονταν στην κατάργηση της δουλείας. Μάλιστα, ως πρωτεύουσα της συνομοσπονδίας είχε κηρυχθεί μία πόλη της Virginia, το Richmond.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, η Virginia περιορίστηκε γεωγραφικά και πήρε την εδαφική μορφή που γνωρίζουμε σήμερα. Οι ορεινές περιοχές στα δυτικά της πολιτείας αποφάσισαν να κηρύξουν ανεξαρτησία, καθώς υποστήριζαν το ομόσπονδο κράτος των Η.Π.Α., και έτσι δημιούργησαν μια δικιά τους Πολιτεία, την Πολιτεία της West Virginia.

Μετά το τέλος του Εμφυλίου και την ήττα της συνομοσπονδίας, η οποία υποστήριζε τη διατήρηση της δουλείας, η Virginia εισέρχεται σε μια περίοδο ανοικοδόμησης από τις πληγές του Εμφυλίου, καθώς πολλές πόλεις της είχαν καταστραφεί κατά την διάρκεια των πολεμικών συρράξεων. Εκμεταλλευόμενη τις νέες τεχνολογίες και τη βιομηχανική επανάσταση, «η μητέρα των Πολιτειών» έγινε ένας από τους βασικούς μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης της Αμερικής. Επιπροσθέτως, σημαντική ήταν και η επίδραση του “Civil Rights Movement” τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 για την εξέλιξη μιας πρώην Πολιτείας σκλάβων σε κοινωνικό και ανθρωπιστικό επίπεδο.

Φτάνοντας στο σήμερα, λοιπόν, η Virginia, με έναν πληθυσμό που ανέρχεται σε 8.535.519 κατοίκους, αποτελεί μια από τις πιο εύπορες πολιτείες στην ομοσπονδία. Συγκεκριμένα, οι τρεις μεγαλύτερες πόλεις της, η Northern Virginia, το Hampton Roads και το Richmond, έχουν μετατραπεί σε οικονομικά κέντρα μεγάλων επιχειρήσεων λόγω της κοντινής απόστασης αυτών των πόλεων από την πρωτεύουσα της χώρας.

Γεωγραφικά, η Virginia συγκαταλέγεται στις ανατολικές Πολιτείες των Η.Π.Α., καθώς βρέχεται από τον Ατλαντικό και συνορεύει με τις Πολιτείες: Βόρεια Καρολίνα, Maryland, West Virginia, Kentucky, Tennessee και με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, Washington D.C. Η πρωτεύουσα της πολιτείας είναι το Richmond.

Δημογραφικά, η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι «λευκοί» σε ποσοστό 61,5%, ένα 20% καταλαμβάνει η αφροαμερικάνικη κοινότητα, 9,6% δηλώνουν Ισπανόφωνοι και 7% των κατοίκων προέρχονται από την Ασία. Όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε, στη σημερινή Virginia είναι ισχυρή η παρουσία εθνικών μειονοτήτων και αυτό αντικατοπτρίζεται και πολιτικά, καθότι τα τελευταία χρόνια η δύναμη των Δημοκρατικών έχει αρχίσει και εδραιώνεται στην Πολιτεία.

Μέχρι και πριν μία δεκαετία, η Virginia χαρακτηριζόταν ως αμφίρροπη Πολιτεία για τις προεδρικές εκλογές με μία τάση να επικρατούν τις περισσότερες φορές Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι. Ωστόσο, από τη νίκη του Obama το 2008 και έπειτα, η πολιτική κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά, κυρίως λόγω της αύξησης του πληθυσμού των μειονοτήτων, και πλέον η Πολιτεία δείχνει να γέρνει προς το στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

Ισχυρή απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι ο Κυβερνήτης της Πολιτείας από το 2017, Ralph Northam, ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα και ότι από το 2019, έπειτα από έτη ρεπουμπλικανικής κυριαρχίας, τα 2 σώματα του Κογκρέσου της πολιτείας ελέγχονται επίσης από τους Δημοκρατικούς.

Σε εθνικό επίπεδο η πολιτεία της Virginia εκπροσωπείται από 11 μέλη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκ των οποίων οι 7 είναι Δημοκρατικοί και οι υπόλοιποι 4 Ρεπουμπλικάνοι και από 2 Δημοκρατικούς Γερουσιαστές, τον Mark Warner και τον πρώην υποψήφιο Αντιπρόεδρο, Tim Kaine, στη Γερουσία. Με τον Tim Kaine ως Αντιπρόεδρο, η Hillary Clinton νίκησε τον Donald Trump σε αυτήν την πολιτεία λαμβάνοντας ένα ποσοστό 49,73% έναντι 44,41% του αντιπάλου της στις τελευταίες προεδρικές εκλογές.

Για τους Δημοκρατικούς είναι πρωτόγνωρη η πολιτική κυριαρχία σε αυτήν την πολιτεία και δεν επιθυμούν να την αφήσουν τόσο εύκολα. Έχοντας επενδύσει χρόνο και χρήματα για να μετατρέψουν την Virginia «μπλε», το έργο τους φαίνεται να ολοκληρώνεται με τη βοήθεια και του απρόβλεπτου παράγοντα εν ονόματι Donald Trump, που μάλλον σπρώχνει ψηφοφόρους προς το Δημοκρατικό Κόμμα παρά τους στερεί από αυτό. Μια ενδεχόμενη νίκη του Joe Biden θα σφραγίσει την περάτωση αυτού του έργου. Επειδή, όμως, το εκλογικό σώμα συχνά είναι απρόβλεπτο, τίποτα δεν μπορεί να είναι σίγουρο και ούτε μπορεί να λεχθεί με βεβαιότητα μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, οι οποίες θα δείξουν εάν μία από τις πιο ιστορικές Πολιτείες θα γίνει ακόμα ένα προπύργιο των Δημοκρατικών.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Κωνσταντίνος Χαρέμης

Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι φοιτητής στο τμήμα Νομικής Επιστήμης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί στον κλάδο της εστίασης και στον τραπεζικό κλάδο και έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το θέατρο. Είναι γνώστης Αγγλικής, Ισπανικής και Ρώσικης γλώσσας και έχει συμμετάσχει σε ημερίδες σχετικά με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Χαρέμης
Κωνσταντίνος Χαρέμης
Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι φοιτητής στο τμήμα Νομικής Επιστήμης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί στον κλάδο της εστίασης και στον τραπεζικό κλάδο και έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το θέατρο. Είναι γνώστης Αγγλικής, Ισπανικής και Ρώσικης γλώσσας και έχει συμμετάσχει σε ημερίδες σχετικά με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.