12.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝομικά ΘέματαΟ εορτασμός της ανεξαρτησίας με την εφαρμογή νομοθεσίας τρόμου

Ο εορτασμός της ανεξαρτησίας με την εφαρμογή νομοθεσίας τρόμου


Της Κωνσταντίνας Οικονόμου, 

Εκατοντάδες πολίτες και διαδηλωτές στο κέντρο του Χόνγκ Κόνγκ έγιναν αυτόπτες μάρτυρες ή υπέστησαν την τιμωρία για ένα έγκλημα που μέχρι χθες δεν επαγόταν καμία ποινική συνέπεια. Ο λόγος για τις εκτεταμένες συλλήψεις και τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων των προηγούμενων ημερών βρίσκεται στην τελική αποκάλυψη του περιεχομένου της νέας εθνικής νομοθεσίας της Κίνας, που αφορά τα εγκλήματα της υπονόμευσης του κυβερνώντος κόμματος, της εξέγερσης, της τρομοκρατίας και της συνομωσίας με ξένες δυνάμεις. Φόβος κατακλύζει τους Κινέζους πολίτες και ιδιαίτερα τους κατοίκους του Χόνγκ Κόνγκ, καθώς οι πορείες και οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη, ως μνεία της επετείου ανεξαρτησίας της ημιαυτόνομης περιφέρειας από τη βρετανική κυβέρνηση το 1997, χαιρετίστηκαν με όπλα με σπρέι πιπεριού και κανόνια νερού.Ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής των υποθέσεων του Χόνγκ Κόνγκ και του Μακάου, Zhang Xiaoming, σε ανακοίνωσή του, προσδιόρισε την ποινή παραβίασης της νέας νομολογίας μεταξύ ελάχιστης φυλάκισης τριών ετών και μέγιστης ισόβια. Παρά τον προσδιορισμό των εγκλημάτων από τη νέα νομοθεσία, ανησυχία έγκειται στην υποκειμενική ερμηνεία τους από τις κρατικές και δικαστικές αρχές της χώρας. Συγκεκριμένα, η πρόκληση φθοράς των κρατικών μέσων μαζικής μεταφοράς, όπως προέκυψε πολλές φορές μέσα στο προηγούμενο έτος, μπορεί να μεταφραστεί ελεύθερα ως μορφή τρομοκρατίας. Ανακοινώνεται επίσης η δημιουργία μίας νέας Επιτροπής ασφάλειας στο Χόνγκ Κόνγκ, με πρωτοβουλία της πρωτεύουσας, η οποία επανδρώνεται με δικό της προσωπικό για την εφαρμογή του νόμου – τίποτα από τα δύο δεν υποπίπτει στη δικαιοδοσία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο νομοθέτης κάνει ένα βήμα παραπάνω και ορίζει στο άρθρο 38 ότι ο νόμος δύναται να προσβληθεί ακόμη και από μη μόνιμους κατοίκους, προβλέποντας την ενδεχόμενη σύλληψη αλλοδαπών κατά την άφιξή τους στο Χόνγκ Κόνγκ. Προσδίδει επίσης τη δυνατότητα για διεξαγωγή ορισμένων σχετικών δικών, κεκλεισμένων των θυρών. Σε περίπτωση σύγκρουσης με την τοπική νομοθεσία, προτεραιότητα έχει φυσικά η ηπειρωτική νομική πολιτική της Κίνας.

Ο Zhang Xiaoming δήλωσε ακόμη με απόλυτη αυτοπεποίθηση ότι «ο νόμος είναι ένα δώρο γενεθλίων για το Χόνγκ Κόνγκ, του οποίου η πολύτιμη αξία θα φανεί στο μέλλον». Έκανε επίσης σαφές το γεγονός ότι ο νόμος δεν θα λειτουργήσει αναδρομικά. Έναυσμα για τη σύνταξη του νέου νόμου αποτέλεσαν οι παρατεταμένες διαδηλώσεις με πολλαπλές υλικές καταστροφές, που παρατηρήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019. Αποτέλεσμα της καθιέρωσής του δεν είναι μόνο οι εκτεταμένες εξουσίες που παρέχονται στο Πεκίνο για τη διάπλαση της κοινωνικής και προσωπικής ζωής στην επικράτεια ή η εισαγωγή σκληρών κυρώσεων, αλλά κυρίως η μεταβολή στον τρόπο απόδοσης της δικαιοσύνης.

Οι αντιδράσεις ωστόσο τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και από εξωτερικές πηγές ήταν αναπόφευκτα σκληρές. Τις τελευταίες ημέρες δεκάδες δημοσιογράφοι ζήτησαν από την συντακτική ομάδα του InMedia HK, ενός σάιτ που δημοσιεύει άρθρα με περιεχόμενο υπέρ της δημοκρατίας, να διαγράψουν μερικώς ή ολοκληρωτικά τα αρχεία τους, ενώ δημοσιογράφοι και πολίτες αναθεωρούν τις δημοσιεύσεις τους στα social media. Η υπόληψη του Χόνγκ Κόνγκ ως έδαφος ελεύθερης έκφρασης, σε δραματική αντίθεση με την πολιτική λογοκρισίας και τη ρουτίνα παρενόχλησης των δημοσιογράφων που εφαρμόζεται στην ηπειρωτική Κίνα, τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση. Ο 23χρονος Joshua Wong, ένας από τους πιο γνωστούς εγχώριους ακτιβιστές, ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την  Demosisto, την πολιτική ομάδα νέων που ίδρυσε ο ίδιος το 2016 για την παροχή μεγαλύτερης αυτονομίας στο Χόνγκ Κόνγκ, επικαλούμενος φόβους για την ασφάλειά του. Η ομάδα διαλύθηκε ολοκληρωτικά λίγες μέρες μετά. Δεν έλειψαν φυσικά και οι διεθνείς ανησυχίες για την υπονόμευση της ανεξαρτησίας της πόλης, καθώς η νέα νομοθεσία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση Διεθνούς Συμφώνου για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα που συνέταξε ο ΟΗΕ το 1966.Συνοπτικά, το Σύμφωνο αναφέρει στα άρθρα 21 και 22 τα δικαιώματα του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι, τα οποία αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης και της προβολής της κοινής βούλησης με ενεργητικό και άμεσο τρόπο. Κίνα και Ηνωμένο Βασίλειο ενημέρωσαν από κοινού τον Γενικό Γραμματέα ότι το διεθνές Σύμφωνο θα παρέμενε σε ισχύ κανονικά, έπειτα από τη μεταβίβαση της κυριαρχίας του Χόνγκ Κόνγκ την 1η Ιουλίου του 1997. Παρά το εκτεταμένο κλίμα φόβου και ανασφάλειας που έχει επιβάλει η εφαρμογή της νέας εθνικής νομοθεσίας, πολλοί διαδηλωτές και ακτιβιστές δηλώνουν έτοιμοι να πάρουν το ρίσκο και να εναντιωθούν ακόμη και στην κεντρική κυβέρνηση προκειμένου να πολεμήσουν τη δικτατορική τρομοκρατία και τον αντισυνταγματισμό.


Πηγές

Κωνσταντίνα Οικονόμου

Γεννημένη στην Αθήνα, αλλά όπου κι να ταξιδέψει αισθάνεται σπίτι. Σπουδάζει Νομική, γιατί η επιστήμη αυτή σε κάνει περισσότερο άνθρωπο και αγαπά τις ξένες γλώσσες όσο και το καλό φαγητό. Μονίμως αμφισβητεί και διερωτάται, γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς την γνώση. Το γράψιμο είναι για εκείνη το μπαλέτο των λέξεων, ένας τρόπος να ισορροπήσει συναίσθημα και ρεαλισμό.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνα Οικονόμου
Κωνσταντίνα Οικονόμου
Γεννημένη στην Αθήνα, αλλά όπου κι να ταξιδέψει αισθάνεται σπίτι. Σπουδάζει Νομική, γιατί η επιστήμη αυτή σε κάνει περισσότερο άνθρωπο και αγαπά τις ξένες γλώσσες όσο και το καλό φαγητό. Μονίμως αμφισβητεί και διερωτάται, γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς την γνώση. Το γράψιμο είναι για εκείνη το μπαλέτο των λέξεων, ένας τρόπος να ισορροπήσει συναίσθημα και ρεαλισμό.